Dyr strøm gir fukttrøbbel i norske hjem

Gå til hovedinnhold

Dyr strøm gir fukttrøbbel i norske hjem

Vinterens høye strømpriser har ført til at mange prøver å redusere energibruken. Mange velger å lufte mindre for å holde på varmen. Det kan være ris til egen bak.

– Dårlig utluftning om vinteren fører til at fuktighet fra vår pust, dusjing, koking og klestørk stenges inne i huset. Det gir fuktige overflater, som gir grobunn for svertesopp, muggsopp og andre fuktrelaterte problemer, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Fuktskader på grunn av dårlig utluftning er i all hovedsak et vinterproblem, og denne vinteren er ikke noe unntak.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

– Vi får inn flere meldinger om fuktskader hver eneste uke. Folk vet ikke hvor viktig det er å kvitte seg med fuktighet innendørs. Noen tenker nok bare at de skal spare på strømmen, sier daglig leder Johan Roland i Nestor Takst AS. Selskapet er blant de største på skadetaksering i Sør-Norge.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Rammer soverommet

Fuktskader viser seg typisk som misfarging og små svarte prikker bak senger, kommoder og skap. Vanligvis rammer det soverommet.

– Nederst ved golvet finnes støv, maling, tapet og kanskje litt bart treverk. Her finner du samtidig de kjøligste overflatene, som igjen gir høyest fuktighet. Dette kan gi gode vekstforhold, sier Roland.

Mugg- og svertesopper trives best på ytterveggene fordi disse har lavere temperatur, og dermed også mer fuktighet enn de andre veggene.

– Flytt møblene minst ti centimeter ut fra ytterveggen. Da får du luftsirkulasjon og høyere temperatur på veggen, sier Roland.

Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam råder deg også til å tenke over hvordan badet ditt er konstruert. Fuktgjennomslag i dusjen kan skape muggskader i veggen på naborommet.

- Hva er på den andre siden av dusjhjørnet du har på badet? Det er en kritisk vegg du er nødt til å sjekke. Står det et klesskap på rommet vegg i vegg må du få klesskapet ut fra veggen, for det er bak det klesskapet du skal sjekke, sier han.

Helseproblemer

Soppdannelse kan gi helseproblemer for allergikere, og kan utløse svie i øynene og hodepine for noen.

– Mugg- og svertesopp dekkes ikke av forsikringer, fordi skadevirkningene er individuelle og vanskelig å definere. Derfor er det viktig at man gjør tiltak for å forebygge det, sier Svein Stormoen.

Kondens på vinduene er et typisk tegn på at luften innendørs er for fuktig. Da er det på tide å ta grep.

- Det er ikke vanskelig å kvitte seg med problemet. Sørg for tilfredsstillende ventilasjon og luftsirkulasjon. Å lufte ganske ofte er kanskje det mest effektive du kan gjøre for å hindre fuktproblemer, sier Stormoen.

Enkle angrep kan vaskes bort med såpe og vann. Større angrep kan fjernes ved å bytte veggplatene eller andre deler av konstruksjonen.

Enkle metoder

Dersom du mistenker at du har et fuktproblem, eller bare ønsker å være påpasselig, er det ikke veldig vanskelig å følge med på boligens tilstand. Det beste redskapet ditt er nesen.

- Spesielt i kjellere, underetasjer og krypkjellere vil du merke at det lukter muggent. Men noen ganger bør du også komme deg ned på knærne og lukte inne ved lister og hjørner. Lukter det muggent og råttent vil du merke det med en gang, sier Kolbjørn Mohn Jensen i Mycoteam.

Han anbefaler også å bruke en kniv eller en syl som arbeidsverktøy, for å pirke borti steder du mistenker at det kan være fare på ferde.

Fyr i peisen

En klassisk feil er å tørke klær i stua eller på soverommet, fordi man har små bad eller liten plass ellers. Når det er vått i været og for eksempel snøen begynner å smelte, er en annen tabbe å fylle opp gangen i huset med våte klær som skal tørke. Da har fuktigheten ingen steder å rømme.

– Klestørk bør gjøres på badet, med lukket dør, og med lufttilførsel og ventilasjonsvifte påskrudd. Tørking utendørs er et enda bedre alternativ, når været tillater det, sier Stormoen.

Når du dusjer, bør ventilasjonsviften også alltid brukes. Deretter kan den med fordel stå på i opptil en time for å tømme rommet for vanndamp.

Matlaging avgir mye lukt og fuktighet. Derfor er det viktig at kjøkkenventilatoren står på når du koker og steker.

Peisen i huset kan brukes til mer enn varmekilde og stemningsskaper. Dersom du har en peis i stua, kan den også brukes til utluftning.

– Vedfyring har en fin ventilasjonseffekt. Fuktig luft trekkes ut fra stua og opp gjennom pipa. Dersom spjeldet er åpent, kan en åpen peis fungere som et åpent vindu, selv uten ild, sier Johan Roland.

Slik unngår du fuktskader:

- Luft ut ofte.
- Bruk ventilasjonsvifte når du lager mat.
- Bruk vifte på badet når du dusjer.
- Tørk tøy på badet eller der det er best avtrekk.
- Plasser minst mulig møbler mot yttervegger.
- Fyr i peisen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler