Varmepumpe på hytta

Gå til hovedinnhold

Varmepumpe på hytta

Varmepumpe på hytta kan gi lavere strømregning og høyere komfort.

Bjørn Tronrud fikk installert varmepumpe på hytta i Norefjell allerede for femten år siden, men innrømmer at det skyldes at han har drevet i ventilasjonsbransjen selv.

- Jeg holder innetemperaturen på 16 grader på vinteren, da er det behagelig når jeg kommer frem og fort gjort å få varmen opp noen ekstra grader, sier han.

Han har ofte opplevd at det har vært skikkelig kalde vintere på Norefjell.

- Det gir jo stor komfort å ha ei varmepumpe, sier han, og legger til at han sparte 40 prosent av strømutgiftene da han skiftet ut panelovnene med varmepumpe.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

For kort tid siden flyttet han den gamle varmepumpen ut i et anneks og kjøpte en ny til hytta.

- Jeg valgte Daikin fordi jeg har det samme merket hjemme, sier han.

Den gamle pumpen var godt vedlikeholdt, og da han fikk installatøren sin til å montere den, viste testen at den fortsatt hadde samme effekt som ny.

- Den holder nok noen år til, ler han.

På spørsmål om han styrer varmepumpa med «app», svarer han at, nei, han er analog.

Blandet erfaring

På Gålå har også Petter Granås installert varmepumpe på hytta. Men han har en litt blandet erfaring. Ikke minst fordi han er misfornøyd med at han ikke fikk god nok veiledning verken ved kjøp eller ved installasjon.

- Jeg fikk ei veggmontert varmepumpe, men hadde jeg visst at jeg kunne ha fått en gulvmodell så hadde jeg valgt det, sier han.

Han innrømmer at han ikke stilte så mange spørsmål, eller ba om råd i forkant.

- Nei, altså jeg så en modell som så grei ut og kjøpte den, forteller han.

Likevel er han fornøyd over å ha en grei temperatur på 14 grader når han kommer dit. Før varmet han opp hytta med panelovner, og sier han hadde et høyt strømforbruk for å holde hytta på åtte grader. Nå har strømutgiftene gått vesentlig ned kan han fortelle. Modellen han valgte var en Samsung Smart Nordic som kan fjernstyres via «app», men heller ikke han styrer varmepumpa med «app» av en annen årsak enn Tronrud.

- Installatøren visste rett og slett ikke hvordan man gjorde det, og ba meg Google løsningen, men fortsatt har jeg ikke funnet ut hvordan jeg gjør det, sier han, og synes det er spesielt at en installatør ikke vet slikt.

Da installatøren kom, var Granås opptatt med å montere lamper, og han fulgte ikke med på arbeidet som ble gjort. Resultatet var at utedelen på varmepumpen ble montert ved inngangspartiet til hytta, noe Granås ikke ønsket. Han ba om at den måtte flyttes og ble fakturert 3 000 kr i tillegg for dette.

Viktig med veiledning

Marius Myhre driver AC Varmepumper på Alnabru og installerte varmepumpen på Norefjell hos Bjørn Tronrud. Han synes også det er spesielt at Granås ikke fikk veiledning og råd. Selv bruker han tid på å finne frem til gode løsninger i samarbeid med kunden.

- Det første jeg spør om før jeg anbefaler en modell som kan styres via «app» er om kunden har internett i huset, sier han.

Deretter er det en selvfølge at han hjelper kunden med å installere applikasjonen. Fordelen er at kunden kan holde en minimumstemperatur på 10 grader, og så oppjustere temperaturen til ønsket nivå fra mobilen når hytta skal tas i bruk.

Smart plassering

- Det er en del av salget å finne best mulig modell og plassering for kunden, sier han, og anbefaler på det sterkeste en befaring før installasjon.

Han forteller at plasseringen i boligen er veldig viktig for å få en maksimal utnyttelse og komfort av varmepumpa. I tillegg er plasseringen av utedelen kritisk i forhold til både vedlikehold og skjerming av utstyret, spesielt i værharde strøk.

- Utedelen bør ikke stå værutsatt og helst i ly av vinden, forteller han.

Han installerer heller ikke utedelen ved et inngangsparti, og synes det er viktig at utedelen som ikke er videre pen skal skjemme inntrykket av hytta.

- Hvis jeg finner en krok som er delvis skjermet av tak eller sidevegger, er det fint, sier han.

Det kan også være en løsning å kjøpe et varmepumpehus med åpne sprosser.

- Da anbefaler jeg kunden å kjøpe det selv i et byggevarehus fordi det blir billigere enn hvis jeg skal bestille et, forklarer han.

Han unngår å feste utedelen på en trevegg fordi den da vil fungere litt som ei resonanskasse, men på en frittstående sidevegg vil det fungere fint.

- Det beste er kanskje et bakkestativ, sier han, da unngår kunden både vibrasjoner og resonans i hytteveggen.

Han har ikke beregnet strømbesparelsen ved installasjon av varmepumpe, men derimot vet han at komforten unektelig er mye høyere. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler