Unngå pipelekkasje

Gå til hovedinnhold

Unngå pipelekkasje

Drypper det ved pipa på regntunge dager har du et problem. Pipelekkasje bør utbedres umiddelbart for å unngå følgeskader.

PIPELEKKASJE: Ser du at det drypper gjennom pipa bør du utbedre dette umiddelbart for å unngå følgeskader.
PIPELEKKASJE: Ser du at det drypper gjennom pipa bør du utbedre dette umiddelbart for å unngå følgeskader.

Lekkasjer gjennom taket ser man stadig. Det er allikevel sjelden lekkasjene kommer fra hull i taktekkingen. Oftest er det i utforinger og gjennomføringer lekkasjene oppstår. Spesielt er området rundt piper og luftekanaler utsatt.  

- Dette skyldes i de fleste tilfeller defekte pipebeslag, pipe som suger vann eller dårlig ytre vedlikehold. Hvis det blir utett i overgangen mellom beslaget og pipa får man lekkasjer, sier nestoldermann Geir T. Albretsen i Oslo Kobber- og Blikkenslagerlaug.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Vanskelig område

- Når man bruker en seriøs håndverker skal man være trygg på at jobben som er gjort er tilfredsstillende. Dessverre skjer ikke alltid dette. Uheldigvis er det sånn i vår bransje at det er mange som kaller seg blikkenslager uten egentlig å være det, sier Albretsen.

Lekkasjer skyldes for eksempel at beslaget er gammelt eller at man ikke har fått tettet skikkelig. Også undertettingen må være god.  Det er som oftest ingen langvarig jobb å legge nytt beslag. Han regner rundt en dag for å fikse problemet, dersom det ikke er langt større ting som blir avdekket. Det tryggeste vil være å dekke hele pipa med blikk, men det passer kanskje ikke på alle hytter. Dette er en vurdering eier må gjøre, mener han. 

-  Tettheten vil ofte kunne avhenge av en elastisk fugemasse mellom beslaget og pipa. Fugemassen har begrenset levetid. I tillegg vil skader på pipa, som for eksempel avskalling av puss, manglende stein og liknende, kunne lede vann ned bak beslaget og føre til generell nedfukting av pipa, sier murmester og pipeekspert Terje Markovic.

Før og etter 1965

Hvis ikke blikket er problemet, kan det være selve pipa som trekker vann. Piper som ble laget før 1965 forvitrer ganske lett fordi det ikke ble brukt betong, men kalk og sand som var vanlig på den tiden. Dette smuldrer opp. Etter 1965 begynte man å benytte Leca. Disse pipene må pusses på den delen som er over taket, og har du hytte i et litt værutsatt område, bør pipa impregneres ca. hvert femte år.  I tillegg er det viktig at man monterer et godkjent syrefast toppbeslag over pipa som fanger opp vannet.  

- Vær også nøye med at dette beslaget har et overheng på fire centimeter eller mer slik at vannet ledes vekk fra pipa og ut på taket, råder Markovic. Da beskytter du de særlig utsatte stedene.

Saken ble først publisert i Farer og Feller på hytta, 2011.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Tabellen viser hvor mye man må betale for et mellomfinansieringslån,

Pass opp for mellomfinansiering

Les mer