Sjekk hyttepipa

Gå til hovedinnhold

Sjekk hyttepipa

Er det lenge siden pipa på hytta ble feid? Feieren kommer ikke automatisk til hytta – du må bestille feiing eller gjøre det selv.

KOSELIG: Det er koselig med peis, og kanskje brukes den mer på hytta enn hjemme? I så fall er det viktig å sjekke jevnlig at pipa er ren og i orden. Foto: If.
KOSELIG: Det er koselig med peis, og kanskje brukes den mer på hytta enn hjemme? I så fall er det viktig å sjekke jevnlig at pipa er ren og i orden. Foto: If.

Fyrer du med fuktig ved danner det seg beksot i pipa. Det gjør det også dersom du fyller opp med for mye ved og brenner med for lite trekk. Antenner tjærebelegget beksot i en skorstein, kan temperaturen i pipebrannen bli helt opp mot 1400 grader. Hvert år rykker brannvesenet ut til rundt 1000 pipebranner i norske boliger og hytter, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

– Skorsteiner i vanlige bolighus skal feies minst hvert fjerde år, og det kommer automatisk feier på besøk. Men på hyttene må eierne selv å sørge for å følge opp pipa, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Vi er bekymret for at mange ikke er klar over at de må feie selv eller utsetter å bestille feiing for lenge, sier han.

Sjekk røykvarsleren på hytta >>

Få har rutiner

Feiing og ettersyn av piper i fritidsboliger er ikke lovpålagt, og bare noen få kommuner har feieavgift- og rutiner for hyttene i kommunen. Hvor lang tid det bør gå mellom feiingene, avhenger av bruken.

Det er mulig å kjøpe feiekoster og andre feieredskaper hos jernvarehandlere og på byggevarehus og gjøre feiejobben på egen hånd. Men skal du ut og klatre på taket selv må du huske å sikre deg godt, og det bør alltid være en annen person til stede på bakken under feiingen.

Er du usikker på å gjøre jobben selv vil det beste være å kontakte det lokale brannvesenet for å få råd og kontakt med en feier som kan gjøre jobben.

 Les mer hyttestoff her >>

Farlig beksot

Fuktig ved og liten trekk fører til røyk som omdanner seg til tjære – såkalt beksot og løssot – som setter seg på innsiden av pipa. Flammene fra ovnen eller peisen kan antenne det brennbare tjærebelegget, og dermed er pipebrannen et faktum.

– Beksot antenner lett. Den kan ta fyr ved temperaturer ned mot rundt 100 grader celsius. Hvis beksoten begynner å brenne, kan brannen nå temperaturer opptil 1300-1400 grader, sier Sigmund Clementz i If.

– Dersom du skulle oppdage pipebrann, er det svært viktig å ringe brannvesenet for å få slukket den. Pipebrann er ikke noe du slukker selv. Bruk av vann nedi pipa kan være direkte farlig på grunn av den høye temperaturen i skorsteinen. Brannvesenet bruker spesielle slokkemidler ved slokking av pipebrann, understreker han.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

 

Fyr riktig

God forbrenning krever mye luft. Derfor bør du ha alle trekkventilene åpne når du tenner i peisen. Når det er god varme i ovnen kan du skru ned for trekken til det brenner med rolige flammer. Veden skal brenne godt, ikke bare ulme.

Det gode hytteliv >>

Mer fra Huseierne

Se alle artikler