Koordinater redder liv

Gå til hovedinnhold

Koordinater redder liv

Mange boliger og fritidsboliger mangler gateadresse med nummer. Noe så enkelt som koordinater kan redde liv dersom en nødssituasjon skulle oppstå.

NØDPLAKAT: Informasjonen i nødplakaten er nyttig for både deg og nødetatene, og er derfor en god forsikring dersom du eller dine skulle trenge hjelp. Foto:Norsk Luftambulanse.

Når en dramatisk situasjon oppstår så er det ikke alltid like enkelt å holde hodet kaldt, og det er ikke alltid like lett for den som ringer 113 å forklare hvor man befinner seg.

Det kan være barn som ringer, eldre, panikkslagne voksne eller rett og slett besøkende som ikke har god nok kjennskap til akkurat hvor hytta ligger som sliter med å forklare hvor man er.

Utenfra kan alt se ganske likt ut med brune hytter, snø, torvtak og grått vær med dårlig sikt, så det kan være lurt å bruke noen minutter på å finne nøyaktig posisjon for å sikre seg at nødetatene kommer raskt nok frem hvis uhellet skulle være ute.

Med tanke på at det er over 500 000 mennesker her i landet som ikke har en nøyaktig adresse, i tillegg til at vi har over 400 000 fritidsboliger uten gateadresse, så kan koordinater være gull verdt.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Viktig med nødplakat

Norsk Luftambulanse opplever store utfordringer med problematikken rundt manglende gateadresser med nummer når de rykker ut i forbindelse med redningsaksjoner, og oppfordrer alle til å ha koordinatene lett tilgjengelig og synlig for alle.

En undersøkelse utført av MMI for Norsk Luftambulanse, viser at hele 62 prosent av de spurte synes det er vanskelig å forklare veien til hytta. De færreste har en adresse knyttet til fritidsboligen sin.

Geir Arne Mathiesen, pilot i Norsk Luftmbulanse, har flere ganger opplevd ikke å finne frem når det haster.

– Det er frustrerende når vi vet at en person trenger vår hjelp, utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet frem, men så er vi ikke fremme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, sier Mathiesen.

Få minutter kan utgjøre forskjellen på liv og død. Å vite GPS- posisjonen på hytta kan med andre ord redde liv, og Norsk Luftambulanse oppfordrer alle til å henge en nødplakat på veggen hvor boligen eller hyttas nøyaktige posisjon er angitt.

Norsk Luftambulanse tilbyr nødplakat på sine hjemmesider, men her må du være medlem for å benytte deg av tjenesten.

Nød- app

Ringer du AMK-sentralen fra en fasttelefon vil de som regel kunne vite hvor du ringer fra, men stadig flere kutter ut fasttelefonen både hjemme og på hytta. 

Ringer du fra en mobiltelefon eller en IP-telefon må du som oftest selv opplyse om hvor du befinner deg, så derfor kan koordinater og sporingsapplikasjoner være til god hjelp - for ulykker kan også skje utendørs.

Både Norsk Luftambulanse, NAF, Viking og Falck har utviklet slike applikasjoner som ved hjelp av mobilnettet og GPS forteller din nøyaktige posisjon.

Nød-appen viser tallkoordinater for bredde- og lengdegrad slik at du enkelt kan forklare nøyaktig hvor du er.

– Når man er ute så vet man ofte ikke nøyaktig hvor man befinner seg. Det kan være en av sine kjære man blir nødt til å hjelpe, man blir stresset og det er vanlig å få panikkangst. Da er det enkelt å trykke på en knapp og oppgi koordinatene til AMK-sentralen. På den måten kan man fokusere på å gi råd og hjelp i stedet for å fokusere på lokalisering, sier Mathiesen.

Det som er viktig å ha i bakhodet, og da særlig på hytta, er at mobilnettet kan variere. Så selv om dette er nyttige hjelpemidler, så er det ikke lurt å stole ene og alene på bare mobilen.

Den kan aldri kan erstatte kart, kompass og nødplakat.

Gratis hos Kartverket

Kartverket har laget en oppskrift på hvordan du lager din egen nødplakat, og de har ansvaret for datagrunnlaget, stedsnavnene, kartene og teknologien bak.

Nødplakaten er kort fortalt en utskrift med din nøyaktige geografiske posisjon som hjelper deg å formidle til redningsmannskapene hvordan de kan finne deg raskest mulig. 

Tomas Martin Holtan, leder av formidlingstjenesten i Kartverket, forteller at opprettelse av nødplakat har vært en populær tjeneste hos dem helt siden de startet opp tilbudet i 2007.

– Dette var opprinnelig et prosjekt som Justisdepartementet satte i gang i samarbeid med Kartverket, og tanken har hele tiden vært at nødplakaten skal tilby en sikkerhet på fjellet hvis en nødsituasjon skulle oppstå. Tjenesten har alltid vært gratis hos oss, og det vil den fortsette å være, sier han.

Han forteller at nødplakaten har reddet mange liv, og at den er meget enkel i bruk.

– Med nødplakaten foran deg vet du nøyaktig hva du skal si når du har oppnådd kontakt. Koordinater fremfor beskrivelser sparer nødetatene for dyrebar tid, i tillegg til at de som ringer inn har gode retningslinjer å forholde seg til i en stresset situasjon, sier Holtan.

De ser en jevn bruk gjennom hele året, med topper rundt påskeferien og andre perioder hvor folk tilbringer mye tid på hytta. De siste 12 månedene har det blitt hentet ut cirka 42 000 nødplakater fra løsningen.

I tillegg til å ha nødplakat tilgjengelig inne på hytta, er det også lurt å ha en ute på hytteveggen slik at forbipasserende også kan dra nytte av den hvis noe skulle skje.

For deg som ikke har veiadresse hjemme er det også viktig å henge den opp der.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer