Hytte med bonus

Gå til hovedinnhold

Hytte med bonus

Har du lite tid til hytta utenom feriene? Da kan en fritidsbolig med avtale om utleie til et tilknyttet hotell kanskje være noe for deg.

I VANNKANTEN: På Holtnes Brygge i Holmsbu ligger hytter med tilbakeleie-avtale helt i vannkanten. Foto: Bolig og eiendomsfoto / Foss & Co.

«Salg og tilbakeleie» er et konsept som har vært i Norge siden begynnelsen av 2000-tallet. Konseptet er som følger: Du kjøper en fritidsbolig, det være seg hytte eller leilighet, som er tilknyttet et hotell. I de fleste tilfellene er enheten seksjonert som en selveierbolig; det vil si at du blir dens juridiske og formelle eier. Men med på kjøpet følger en heftelse i form av en utleieklausul. Denne regulerer utleie av hytta til hotellet. Det kan for eksempel være slik at du får rett til å bruke hytta i juni, juli og august, mens hotellet skal leie den resten av året og bruke den til sine gjester. Eller at du får bruke hytta i alle skoleferier, men at den skal leies ut utenom disse.

 Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Inntjening i vintersesongen

I drøye ti år har Ole Eikeland og familien hatt hytte i vannkanten på Holmsbu. Hytta er tilknyttet det som nå er Quality spa- og resorthotell. Selv om Eikeland betalte i overkant av tre millioner kroner for hytta, synes han ikke det gjør noe at han bare kan bruke den om sommeren og må overlate den til hotellet for utleie i ni av årets tolv måneder. For han tjener jo penger på det, rundt 100 000 kroner årlig.

- En ubrukt hytte er som regel død kapital, men med tilbakeleie tjener vi penger når vi ikke bruker hytta selv, sier Eikeland. Og det er ikke slik at familien aldri kan være på hytta utenfor sin tilmålte tid.

- Vi kan alltids si ifra til hotellet dersom vi vil bruke hytta en helg utenom tiden «vår.» Hvis hytta er ledig, kan vi bruke den, men da mot betaling for vask, sier Eikeland.

 

Vanlig hyttesommer

 I juni, juli og august råder han imidlertid fullt over hytta. Når familien kommer ned på sommeren, bruker de et par timer på å gjøre hytta hjemmekoselig. De tar frem personlige ting, som for eksempel bilder og pyntegjenstander, som de har låst inn i hyttas tilhørende bod. Når de drar for høsten, rydder de tilbake de personlige eiendelene og låser av boden. Hytta overleveres i den stand den mottas:

- Den første juni overtar vi hytta med alt, ned til korrekt antall bestikk. Skulle vi komme til å miste en gaffel i løpet av sommeren, erstatter vi den innen vi leverer hytta tilbake til hotellet for utlteiesesongen, forklarer Eikeland. Tilsvarende erstatter hotellet det, dersom noen av deres gjester skulle komme til å ødelegge noe.

 

Vedlikehold

Det er én ting som skiller seg litt fra en vanlig, norsk hyttesommer for familien Eikeland: De trenger ikke å bekymre seg for vegger som skal males, vinduer som må skiftes eller terrassebord som må byttes.

- Det er kanskje det jeg liker best med konseptet: En viss andel av leieinntektene går til et vedlikeholdsfond for alle hyttene her, og så sørger hotellet for at alt blir holdt i orden. Det ene året er det kanskje min hytte som trenger å fikses opp, det neste er det naboens. Det er veldig godt å slippe å bruke ferien på slikt, sier Eikeland. Han legger til at det også er en trygghet å vite at hytta blir brukt om vinteren, så han slipper frosne vannrør eller andre skader.

 

Lettere hyttehold

Eiendomsmegler Fred-Ivar Myrseth, som også er Huseiernes Landsforbunds distriktsleder i Buskerud Sør, har solgt mange «tilbakeleie»-hytter opp gjennom det siste tiåret. Han forteller at tanken på å slippe vedlikeholdsarbeidet er en av hovedgrunnene til at folk kjøper slike hytter. Han legger til at mange også liker den luksusen det byr på å ha en hotellresepsjon i tilknytning til hytta, selv om ekstraservice koster penger.

- At du kan ringe resepsjonen og få en flaske chablis på døren og at noen kan rydde og vaske etter at du har dratt – dette er ting etter hvert er blitt viktigere for kjøperne enn leieinntektene, sier eiendomsmegleren.

 

Usikker utleie

Myrseth er påpasselig med ikke å overselge utleiemulighetene når han selger denne typen hytter. Hvor mye man får leid ut, kommer an på hvor mye belegg hotellet har. Enkelte prosjekter har garantert tilbakeleie for ett, to eller tre år, men de fleste har ingen leiegaranti. Da konseptet var helt nytt, var det enkelte som håpet å tjene store penger på denne typen hytter. De gikk på en smell da finanskrisen satte inn i 2008.

- Da finanskrisen kom i 2008 måtte enkelte, som kanskje hadde håpet på høye gevinster og som ikke klarte perioder uten utleie, selge unna. Nå ser vi at markedet har normalisert seg og at spekulantene er borte, sier Myrseth.

 

Ikke avhengig av utleie

For hytteeier Eikeland er ikke familieøkonomien avhengig av at han får leid ut hytta. Inntektene varierer fra år til år. Finanskrisa var merkbar, men at konseptet overlevde den økonomiske turbulensen viser at modellen er robust, mener han:

- Under finanskrisen slet hotellet med driften, noe som førte til at et nytt driftsselskap overtok i 2009. Det var ikke noe problem å få nye drivere. Dette viser at konseptet fungerer selv i vanskelige økonomiske tider, sier Eikeland.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Tabellen viser hvor mye man må betale for et mellomfinansieringslån,

Pass opp for mellomfinansiering

Les mer