Fri TV i fritidsboligen

Gå til hovedinnhold

Fri TV i fritidsboligen

Det er lurt å sjekke hvilket selskap som gir deg best TV- signaler, mest fordelaktig avtale og pris før du bestemmer deg for TV-leverandør på hytta.

VEGGHENGT: Det er ofte best å henge antennen på hytteveggen hvis du vil oppnå best mulig TV- signaler.

I visse tilfeller trenger ikke TV-tittingen på hytta å koste deg noe ekstra.

Etter at det gamle analoge nettet ble slukket over hele landet i 2009, er det fremdeles mange som sverger til den gode gamle antennen.

I dag er det cirka 98 prosent av husstandene og 90 prosent av hyttene i Norge som kan få inn de trådløse signalene fra det digitale bakkenettet ved hjelp av antenne, og mange bruker fremdeles vanlig TV-antenne på hytter, i campingvogner, bobiler og i båter.

Parabol er også et populært alternativ på hytta, fordi det gir stabile signaler stort sett over hele landet.

Men hvordan vet man hvilket alternativ som gir best TV- signaler, hva som fungerer best på akkurat din hytte og hvilket abonnement man skal velge til fritidsboliger som man kun benytter seg av i begrensede perioder?

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Antennen holder stand

Har du en frittliggende hytte, er det stort sett to alternativer, parabol eller RiksTV.

Noen steder legges det også lokale kabelnett, men dette koster gjerne en del ved etablering.

For å se digital-TV med vanlig antenne trenger du en digital mottaker som du kobler mellom antennen og TV-apparatet.

Det er også mulig å bruke flatskjerm med innebygd digital mottaker, såkalt IDTV.

Det anbefales å montere antennen utendørs for å sikre mest mulig stabile signaler.

- På steder med god dekning kan man til nød ha innendørs antenne, men den kan lett forstyrres av støy fra andre elektroniske innretninger. Vi anbefaler derfor alltid utendørs retningsbasert antenne, og at man setter antennen på vegg eller tak, sier Jens Petter Gjelseth, informasjonssjef i RiksTV.

Mange høye fjell og trange daler gjør at signalene fra bakkenettet kan få en lang og kronglete vei fra sender til mottaker. Motsatt kan topografien av og til gjøre at signalene forsterkes.

- Dette er blant annet tilfelle i nærheten av vann. Har man hytte på Østfoldkysten og kan ta inn en sender på andre siden av fjorden, vil man ofte ha glimende signaler.

- Har man dårlige signaler, er det ofte best å ta kontakt med forskjellige leverandører. Kontakt lokale installatører eller forretninger som selger TV- apparater, eller snakk med naboer om hva som fungerer, sier Gjelseth.

Bygger ikke ut for fritidsboliger

Det digitale bakkenettet i Norge er blant de største i verden målt etter antall sendere, og i dag er det cirka 1000 husstander som ikke nås av dette nettet.

Her har NRK gjort avtaler med paraboldistributører for å sørge for at alle får tv- signaler, eller så benytter de seg av såkalte skyggenettsendere.

- Det er fortsatt noen husstander som ikke har tilgang til bakkenettet, og disse får da tilgang til NRKs kanaler gjennom såkalte skyggenettssendere. De få stedene der dette ikke er tilstrekkelig på grunn av vanskelig topografi, får man tilgang til parabolsignaler på samme vilkår som via bakkenettet. Med andre ord er NRKs signaler fritt tilgjengelig, sier Gjelseth.

Men det er viktig å merke seg at det digitale bakkenettet ikke er pålagt å bygge ut det såkalte skyggenettet for å imøtekomme behovet fra fritidsboligene.

«Gratis» signaler på hytta

Stadig flere vil se på tv på hytta, og hos RiksTV kan du ha tre apparater hjemme, og for eksempel den fjerde på hytta. Da har du tilgang til alle de samme kanalene som hjemme.

- Du betaler 379 kroner i måneden for abonnementet, og det kan benyttes på opptil fire TV-apparater. Denne tjenesten ser vi at det er flere og flere som benytter seg av, sier Gjelseth.

RiksTV tilbyr også månedskort. Da kan du bestille Rikspakken i en måned av gangen om du ønsker det, noe som passer fint for de som benytter hytta i begrensede perioder.

Hvis man bare ønsker tilgang til NRKs kanaler trenger man kun en mottakerboks. Du betaler da bare for selve boksen, og med et programkort står du senere fritt til å bestille tjenester som månedskort.

Pågang før ferier

For de som ikke har innlagt kabel på hytta, er også parabol populært.

- Svært mange hytteeiere har parabol, og det er nok fordi det er enkelt, rimelig og stabilt. Med en parabol på veggen kan man se digital- TV så å si se alle steder i Norge, med ytterst få unntak der hvor det er satellittskygge, sier Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital parabol.

Fordelen med parabol er at man får stabile TV-signaler rett fra satellitten, det er mye kapasitet og god bilde- og lydkvalitet.

Canal Digital merker godt at det er ekstra trøkk i hyttesesongen.

- Før ferier er det alltid mange som skal aktivere TV- abonnementene sine, og folk har stadig mer moderne løsninger på hytta. I tillegg fungerer alle våre TV-bokser på kun 12 volt, noe som betyr mye for mange av våre hyttekunder, sier han.

Abonnementer tilpasset fritidsbruk

Hos Canal Digital får du ikke tilgang til NRKs kanaler uten å bestille en kanalpakke, og det er Norgespakken til 229 kroner som er det mest populære abonnementet blant hytteeierne.

For et tillegg på 59 kroner får du TV-signaler i rom to, og etter det er rom tre og fire gratis. Ett av disse rommene kan være hytta.

Utstyret og montering er gratis, og monteringsstøtten omfatter 90 prosent av landet.

Dersom du ønsker å montere selv får du monteringsstøtte på 1000 kroner. For eksisterende kunder som trenger en ekstra parabol på hytta får de dette gratis.

-På hytta eller fritidsboligen har du også mulighet til å bestille et såkalt hytteabonnement som du kan starte opp og fryse ved behov, sier Pettersen.

Merk deg at du her må betale for minst seks av årets tolv måneder, uavhengig av om du bruker hytta og TV-apparatet kun noen uker hvert år.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer