Pinnsvin i hagen: Slik tilrettelegger du

Gå til hovedinnhold

Pinnsvin i hagen: Slik tilrettelegger du

Vil du ha pinnsvin i hagen bør du ikke sette ut en skål med melk, og heller ikke la en skål med katte- eller hundemat bli stående over lengre tid, selv om pinnsvinet trenger både mat og drikke. Vet du hvorfor – og hva som er rett måte å fore den på?

Det er noen gamle, seiglivede myter om pinnsvin som bør oppklares én gang for alle. For det første skal den ikke ha melk.

- Det tåler den ikke! Den får diaré og blir dårlig av melk. Vann er den beste drikken for pinnsvin, sier pinnsvinforsker Beate Strøm Johansen ved Universitetet i Agder. En skål med vann, eller et fuglebad som du jevnlig spyler rent og fyller nytt vann i, er det som trengs for at pinnsvinet skal få slukke tørsten i din hage.

For det andre: En skål med mat er ikke nødvendigvis den beste måten å gi pinnsvinet næring. Pinnsvinet liker og tåler godt både katte- og hundemat, men dersom du ikke er nøye med å rengjøre skålen, eller bruker en skål av papp eller lignende som kan kastes, risikerer du at matskålen sprer smitte blant pinnsvinene.

Pinnsvin som spiser fra en skål.

Pass på så ikke matskålen blir en smittekilde. Foto: Pixabay.

- Pinnsvinet tilhører den eldste pattedyrgruppen vi har her på jorden, og har dermed rukket å utvikle en helt egen fauna av parasitter som kun lever i og på pinnsvin. De har også ofte salmonellabakterier i kroppen, og kan dermed lett smitte hverandre med både bakterier og parasitter. En uvasket matskål kan virke som en smittespreder for nabolagets pinnsvin, forklarer Johansen. Vil man mate pinnsvin er det beste å bruke tørrfor til katter eller hunder, som gir litt tyggemotstand og er bra for tennene til pinnsvinet. Legg tørrforkulene litt spredt rett i plenen: Pinnsvinet er ikke avhengig av en skål for å forstå at det er middag.

Du leser nå en artikkel i Hus & Bolig, medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund. Meld deg inn nå og få gratis juridisk, økonomisk og teknisk rådgivning om bolig og eiendom!

Tørr sommer?

Sommeren 2018 var rekordtørr, noe som trolig var rimelig tøft for pinnsvinene. Tørt vær betyr nemlig ikke bare at det er vanskelig å finne noe å drikke – det blir også vanskelig for dem å finne noe å spise. Pinnsvin spiser nemlig biller, mark, snegleegg, snegler og lignende, og som de fleste hageeiere vet er det dårlig med snegler og mark i tørkeperioder – de trenger høy luftfuktighet. Dermed får pinnsvinet dårlig tilgang på både mat og vann i tørkeperioder, og dersom du vil hjelpe dyrene over kneika i tørre perioder denne sesongen, bør du altså gi dem begge deler.

Er du plaget av brunsnegler? Pinnsvin spiser brunsnegler, men blir gjerne mett etter 2-3 stykker. Det finnes andre måter å bekjempe dem på - les mer og få tips her!

Det er forresten ingen grunn til å vente med foringen til tørkeperioder. På våren og forsommeren er hunnene ute for å spise seg opp og gjøre kroppen klar for å bære frem pinnsvinunger, og kan trenge den  ekstra næringen de kan få. (Mens hannene er fulle av hormoner og er mest opptatt av å få parret seg. De blir derimot ordentlig sultne senere på sommeren, da må de ta igjen vekttapet fra vinteren og våren.)

Ly

Vil du ha en pinnsvinvennlig hage bør du også ha et rotehjørne med en haug hvor du legger klippet gress og annet hageavfall. I dette området kan du la gresset vokse seg høyt. Johansen, som for noen år tilbake var med på å kartlegge pinnsvinforekomsten i Trondheim, forteller at hun så eksempler på pinnsvin som fortvilet forsøkte å få bygd seg hi i striglede hager med superkort gress.

- Jeg så pinnsvin som febrilsk prøvde å lage seg bol av bittesmå gresstuster som de gnagde av det kjempekorte gresset. Det var jo ikke helt lett for dem. Så ikke send alt hageavfallet vekk – la det være igjen litt høyt gress, en haug med gammelt løv og slikt som de kan surre rundt seg og lage seg hus for vinteren av, sier eksperten.

Et dårlig hus om vinteren kan bety den sikre død for pinnsvinet, som her i Norge mange steder lever på grensen av hva det kan tåle av vinterkulde.

Robotgressklippere og hunder

Pinnsvinet har mange naturlige – og noen unaturlige – fiender. Blant de naturlige finner vi grevling, rev, skjære, kråke og hunder. Særlig enkelte hunderaser med velutviklet jaktinstinkt kan skade pinnsvin alvorlig, selv når den snurrer seg sammen til en ball og setter alle piggene ut.

- Enkelte hunder har så sterkt jaktinstinkt at de biter selv når de blør fra munnen av de skarpe piggene. Andre skjønner kanskje ikke helt hva de går løs på første gang, men holder seg unna pinnsvinet neste gang. Men da kan allerede ett pinnsvin være skadet, sier Johansen, som oppfordrer hundeeiere til å følge godt med på sin firbente venn.

Blant de mindre naturlige fiendene til pinnsvinet finner vi biler og robotklippere. Har du robotklipper, bør du bruke den med forsiktighet. Det finnes flere eksempler på at pinnsvin har blitt skalpert av slike klippere. Pinnsvin kan nok bli skremt av durende klippemaskin på vei mot dem, men det ligger i pinnsvinets natur ikke å stikke av, men i stedet å sette piggene ut. Dermed går det galt. Et vanlig råd for å unngå gressklipperskade er å ikke sette på klipperne om natten, siden pinnsvin er nattaktive. Helt sikret er man imidlertid ikke, forteller Johansen.

- Det hender at pinnsvin er ute og går på dagtid. Det kan være ulike grunner til dette, men for eksempel dersom de er veldig sultne eller tørste, er det en god grunn for dem til å være ute om dagen og lete etter mat, sier hun. Pinnsvinmødre som gir melk til en liten ungeflokk trenger mye næring, og kan forlate barna for småturer på jakt etter mat og vann også på dagtid. Det at hun går alene betyr ikke nødvendigvis at hun er alene! Dersom hun forsvinner vil det naturlig nok være katastrofalt for de små pinnsvinungene. Derfor: Vil du være på den sikre siden, så dropp robotgressklipperen helt.

Kamillete mot sår

Siden du ikke vet om du har å gjøre med en pinnsvinmamma med ventende unger et sted bør du også tenke deg godt om før du flytter på et pinnsvin. Dersom du kommer over et pinnsvin som ser ut til å trenge hjelp bør du se på muligheten for å hjelpe det der det er. Kan du for eksempel sette ut en kasse eller legge frem litt byggematerialer, så pinnsvinet får ly der ute? Hvis det er svært skadd, for eksempel med bitt- eller gressklipperskader, kan det hende du må ta det inn for en liten periode for å få pleid det, men pass da på å gjøre perioden så kort som mulig. Pinnsvinet kan få bo i en pappeske eller balje med høye kanter så det ikke kommer seg ut. Vær oppmerksom på at det vil bli tilgriset, så det beste er om det er noe du kan kaste etterpå. La pinnsvinet få en tung skål med vann (slik at den ikke velter så lett), litt kattemat og et gammelt håndkle oppi esken.

- Men hvordan pleier man et pinnsvinsår?

- Avkjølt kamillete fungerer utmerket! Hell det på såret, og gi det gjerne også som drikke. Jeg fikk prøvd det her forleden, og det var helt magisk å se hvordan pinnsvinets sår liksom bare trakk seg sammen, og ble bra på kort tid, sier Johansen.

Pinnsvinhjelpen kan også gi gode råd dersom du finner et skadet pinnsvin.

Men jeg har da ikke pinnsvin i hagen?

Fotsportunnel.

Eksempel på en fotsportunnel fra gardenersworld.com.

Siden pinnsvin stort sett er aktive om natten, kan det være vanskelig å vite om du har pinnsvin i hagen eller ikke. Vil du finne ut av dette, kan du lage en fotsportunnel. Hva med å involvere husstandens minste i prosjektet?

- Undersøkelser fra England viser at det er dårlig samsvar mellom hvem som tror de har pinnsvin i hagen og hvem som faktisk har det, sier Johansen, som i februar var på pinnsvinkongress i London, der blant annet erfaringer med fotsportunneler ble utvekslet. Så dersom du ikke tror du har pinnsvin i hagen, bør du kanskje også ta en fotsporsjekk?

Det ligger en rekke oppskrifter på hvordan man kan lage en fotsportunnel for pinnsvin på engelskspråklige nettsider. Søk på «hedgehog footprint tunnel». Prinsippet for tunnelene er at man lokker pinnsvinet inn mot en skål med mat. For å komme til skålen må de først tråkke på hvitt papir, deretter på et felt med en fargeblanding som gjør dem svarte på føttene. Når de så skal ut igjen, setter de svarte spor på det hvite papiret. Pinnsvinspor er karakteristiske og ser nesten litt ut som små, rare hender.

En annen måte å finne ut av om du har pinnsvin på er selvsagt ved å sette opp viltkamera ved maten.

Dersom du ikke har pinnsvin i hagen, men ønsker deg det, kan du kontakte pinnsvinhjelpen og høre om mulighetene for å få satt ut pinnsvin i din hage.

raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer