Pinnsvin er nyttige gjester

Gå til hovedinnhold

Pinnsvin er nyttige gjester

Pinnsvin i hagen er både koselig og nyttig. Er du så heldig å få dyret som gjest, bør du ta godt vare på det.

Pinnsvin kan være nyttige

 

Her finner du mer fra Hus & Bolig om dyr >>>>

- Hvis du er snill mot pinnsvinet og hjelper det litt med næringsgrunnlaget er takknemmeligheten du får tilbake at det holder hagen din i orden. Pinnsvin lever av småkryp, snegler og biller. Med andre ord rydder det hagen din for blant annet iberiasnegle, forteller Ingrid Fosse i Pinnsvinhjelpen.no.

Videre på menyen står også plantemateriale, frukt, nøtter og sopp. De spiser fugleegg, og en mindre andel av døde og levende dyr, snegler, tusenbein, bier og fugler. Huggorm er også på menyen til pinnsvinet, spesielt unger.

- I tillegg konkurrerer pinnsvinet om de samme ressursene som rottene vil ha. Derfor trives ikke rotter på steder hvor det finnes pinnsvin. I bystrøk har ikke pinnsvinet en sjanse mot rottene, for de er for smarte, men i villastrøk hvor bebyggelsen ikke er så tett er pinnsvinet en reell konkurrent, sier Fosse.

Her finner du mer fra Hus & Bolig om dyr >>>>

Setter pris på hjelp


Siden dyrene lever tett ved mennesker, kan noen bli forholdsvis tamme og la seg mate av mennesker i nærheten av boliger.

- Alle pinnsvin er imidlertid allergiske mot laktose, og de må ikke fores med kumelk. De får diare og dette kan gjøre de svært syke. Har man lyst til å gi mat til et pinnsvin, setter de stor pris på hunde- og kattemat på boks. Det er viktig å sette ut en skål med vann i tillegg, slik at de ikke tørster etter måltidet.

Når man først er i gang med å mate et pinnsvin kan man også prøve å tilrettelegge for dyret i hagen. En helt striglet og perfekt hage er ikke noe godt sted for et pinnsvin. Samler du opp en løvhaug i et rolig hjørne av hagen med litt kvister og for eksempel noen plankerester over skaper du et sted som er lunt, trygt og godt for pinnsvinet.

- Det er viktig å huske på at pinnsvinet er totalfredet i Norge. Er du så heldig å få et i hagen eller under terrassen bør du se på det som noe positivt. Du har ikke lov til å kvitte deg med det. Prøv heller å hjelpe det eller ring oss, sier Fosse.

Et voksent pinnsvin har ikke mange naturlige fiender. Grevling, hubro, rev og mennesker utgjør den største trusselen, men pinnsvinunger har en tøff hverdag.

- Av et kull på 10 til 12 pinnsvin regner man med at omtrent to stykker vokser opp. Dette fordi de små har mange naturlige fiender der ute. Når det har vokst opp er det langt tryggere.

Her finner du mer fra Hus & Bolig om dyr >>>>

Setter ut og omplasserer dyr


Det man kanskje ikke er klar over er at man også kan få satt ut pinnsvin i sin egen hage.  Kontakter du Pinnsvinhjelpen vil disse kunne hjelpe deg med dette. De setter imdlertid ikke ut pinnsvin hvor som helst: Stedet må vurderes nøye utfra dyrenes sjanse for å overleve og ha det bra.

- Når vi setter ut pinnsvin setter vi alltid ut ett hunpinnsvin og tre hanner. Disse skal ikke være beslektet slik at vi unngår innavl. Grunnen til dette er at vi ønsker å skape en populasjon av dyr når vi først setter dem ut. I løpet av noen få år kan de formere seg til å telle rundt 20 i tallet. Ett enkelt pinnsvin har et bevegelsesområde på rundt tre kilometer. 20 stykker kan da renske godt opp i et nabolag dersom de velger å bosette seg der, forteller hun.

Mange tror imidlertid at pinnsvinet som besøker dem er ett og samme pinnsvin, men mest sannsynlig er det flere som kommer på besøk i løpet av kvelden. Et pinnsvin besøker gjerne opp til ti hager i løpet av en natt på jakt etter mat.

- Samtidig er det viktig å være klar over at pinnsvinet velger deg og ikke omvendt. Selv om vi setter de ut i hagen din betyr ikke det at de blir værende. Kanskje det trives enda bedre hos naboen din. Slik er det med alle ville dyr og man må ikke ha forhåpninger om at pinnsvinet skal være noe kjæledyr.

 Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Liten smittefare


Når man snakker om pinnsvin dukker ofte spørsmålet om smitte opp. Hvordan er smittefaren fra disse dyrene?

- Den er relativt liten. Pinnsvinet kan være bærer av salmonella uten selv å være sykt. Dette høres verre ut enn det er. Det er like vanlig at hunder er bærere av salmonella. Allikevel er det større sannsynlighet for at du blir smittet av maten du spiser enn av pinnsvinet eller hunden. Et friskt pinnsvin som er bærer av salmonella utgjør ingen risiko for deg som person, selv om du tar på det. Når det er sagt skal man alltid være nøye med vasken etter man har tatt på et vilt dyr.

 

Se etter sykdomstegn


Har du pinnsvin i hagen er det bra om du følger litt med. Pinnsvinet er hovedsakelig aktivt om natten. Dersom det oppholder seg mye ute på dagtid, virker slapt eller har tydelige sykdomstegn er noe mest sannynlig galt. Da bør man ta kontakt for å få veiledning.

- I tillegg til Oslo og Akershus har vi lokale kontakter i Kristiansand, Hordaland, Rogaland, Sunnmøre og Bodø. Det skal være mulig å få kyndig veiledning uansett, forteller Fosse, som legger til at det ikke er alltid man kan yte den hjelpen som kreves. Da finner man alternative måter.

Pinnsvinhjelpen kan man nå på pinnsvinhjelpen.no eller telefon 92 28 00 21.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer