Pollenallergi: Dette kan du gjøre hjemme

Gå til hovedinnhold

Pollenallergi: Dette kan du gjøre hjemme

Det er flere tiltak du kan gjøre i hus og hage for å begrense plagene.

De av oss som reagerer på hassel og or er allerede godt i gang med allergisesongen, mens vi også nærmer oss bjørkepollensesongen med stormskritt. Er du veldig plaget kan de ellers så lyse og fine vårmånedene være ganske så plagsomme.

- Det aller viktigste er å rengjøre ekstra nøye og ofte i denne perioden. Pollen fester seg til overflater og klær og kommer derfor inn i boligene våre. Blir det liggende mye pollen i huset vil det virvle opp når vi beveger oss inne, forklarer Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Astma- og allergiforbundet.

Et godt råd er å ikke ta med yttertøy inn i huset, men alltid henge dette i yttergangen hvis det er mulig. En rask vask av hender og ansikt idet du kommer hjem er også nyttig.

- Dusj eller skyll håret før du legger deg på kvelden, så du ikke trekker med deg så mye pollen i senga. Det er også viktig å skifte putevar oftere enn ellers, råder Bistrup.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Varmere kvelder

Med våren kommer lysere og varmere kvelder, og frisk luft inn i boligen er viktig for inneklimaet. For allergikere er det imidlertid viktig å ikke lufte på det varmeste av dagen. Pollennivåene topper seg i ti-tiden om morgenen. Anna Bistrup, NAAFAnna Bistrup, NAAF

- Må du lufte bør det gjøres sent på kvelden eller natta. Mange velger å kjøpe pollennett som gjør at du kan ha vinduet åpent uten å få pollenkorn inn, sier Bistrup.  

Slike pollennett kan du blant annet kjøpe på apotek.

Har du hund, katt eller andre kjæledyr kan det være lurt å ha «dyrefri sone» på soverommene. Pass også på å børste dyrene så godt som mulig når de kommer inn.

Har du allergi anbefales det å bruke tørre renholdsmetoder, og du bør bruke minst mulig rengjøringsprodukter i sprayform.

Husk å tørke støv ofte, og vask jevnlig på steder hvor pollenstøv ofte samler seg, som i vinduskarmer.

- Si også fra til arbeidsgiver hvis du er veldig plaget. Og gå til legen! Det finnes gode hjelpemidler mot allergi. Hvis du ikke kommer i mål med nesespray, øyendråper og antihistaminer kan det være at allergivaksinasjon kan være noe for deg, sier Bistrup i NAAF.

Utendørs

Har du en hage som krever litt vårarbeid kan det være en mulighet å kjøpe en pollenmaske. Flere velger også å bruke slike masker hvis de skal trene eller være lenge utendørs.

NAAF anbefaler allergikere å unngå å trene utendørs i de verste periodene.

Er du allergisk mot bjørkepollen og har en bjørk med masse rakler rett utenfor soveromsvinduet ditt bør du kanskje vurdere om treet skal få stå eller ikke.

- Noen opplever at det hjelper å fjerne trær som står tett på boligen, selv om det kan være trist å fjerne flotte trær. Hvis du skal planlegge og anlegge hage kan det være lurt å begynne med å undersøke hvilke vekster som er allergivennlige, sier Bistrup.

Er det gress som plager øyne og nese mest kan du prøve å få noen andre til å gjøre plenklippingen for deg. Holder du deg også unna en liten stund mens klippingen pågår vil du kunne unngå en del ubehag.

Unngå også å klippe plenen rett etter at det har regnet – etter regn kan nemlig de vannløselige allergenene i pollenkornene avdampes til luften av solvarmen og utløse reaksjoner.

- Det er en del tiltak du kan gjøre, men det viktigste er nok å ta medisiner. Følg med på varselet og begynn med medisiner i alle fall en uke før spredningen begynner, råder Bistrup. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer