Husk kjøkkenhygiene i sommervarmen

Gå til hovedinnhold

Husk kjøkkenhygiene i sommervarmen

Når det er sommer og sola står inn på kjøkkenbenken, er det ekstra viktig å huske på god kjøkkenhygiene.

Kjøkkenhygiene er viktig i sommervarmen for å unngå blomstring av uønskede bakterier.

Enten du sverger til grilling sommeren igjennom, eller heller foretrekker lettere salater i solen, er det viktig å huske på at bakterier trives i sommervarmen, og at kjøkkenet ditt bør behandles deretter. Det er vanskelig å finne gode tall, det er grunn til å tro at mange faktisk matforgiftes i eget hjem som resultat av feil oppbevaring og bearbeiding av mat.

243 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

- Det er bra for kroppen og tarmen å ha litt bakterier, vi skal ikke ha det sterilt rundt oss. Men får du store mengder kan det bli et problem Og matforgifningsbakteriene er ikke slike vi vil ha i systemet, sier produktsjef for mattrygghet hos Anticimex, Hanne Høgberg.

Hun har en rekke gode tips til ting vi bør være ekstra oppmerksomme på i sommervarmen, der ikke bare vi, men også bakteriene har en tendens til å trives svært godt.

Rett temperatur

- Vi kan jo begynne med handleturen: Pass på å legge matbutikken til slutten av handlerunden, så maten ikke blir stående lenge i varm bil, og blir ødelagt før du i det hele tatt får den i hus, sier Høgberg.

Temperaturen i en parkert bil i sola kan som kjent bli svært høy, og ferskvarer vil tåle kort tid i slike forhold.

- Dernest gjelder det å sjekke at du har riktig temperatur i kjøleskapet. Den skal maksimalt være fire grader, sier Høgberg.

Har du et eldre kjøleskap bør du måle temperaturen både øverst, nederst og i døren. Det kan nemlig være store temperaturvariasjoner inne i skapet

Har du det kaldest nederst, bør du lagre lett bedervelige matvarer der. Melk og fløte, ferskt kjøtt, fersk fisk, skalldyr og produkter av disse vareslagene, bønnespirer og snittede grønnsaker er eksempler på lett bedervelige matvarer.

- Når man skal tilberede maten er noe av det viktigste å være nøye på håndvasken. En hel dag uten håndvask kan samle opptil en million bakterier, sier Høgberg.

Skill rått og stekt

Som videre advarer mot kryssforurensning. Dette skjer hvis man blander rå mat med grønnsaker eller ferdigstekt kjøtt.

- Man bør ha egne fjøler til kjøtt, fisk, grønnsaker, eller passe på å vaske dem godt mellom hvert Hanne Høgberg er produktsjef for mattrygghet hos Anticimex, Hanne Høgberg er produktsjef for mattrygghet hos Anticimex bruk, sier Høgberg.

Apropos vaske – når vasket du kjøkkenkluten sist? I en lunken, fuktig kjøkkenklut på en solvarm kjøkkenbenk vil bakteriene virkelig invitere på sommerfest – og myldre. Det samme gjelder for en oppvaskbørste med deilige matrester i. 

- Er det du vasker med rent? Hvis ikke, kan klor være løsningen. La kjøkkenkluten ligge i klorvann noen timer eller over natten, sier Høgberg. 

Marinader og dressinger

Grilling tar knekken på mange bakterier, men husk at blandingsprodukter og kylling bør gjennomstekes. En annen ting du bør huske på, er marinaden du bruker på råvarene.

- Mange lager gjerne opp en god marinade de pensler på rått kjøtt. Så setter de penselen nedi skålen med marinaden, og lar den stå og godgjøre seg i varmen på kjøkkenbenken. Det gir god grobunn for bakterier, sier Høgberg.

Dersom du lager marinade, bør du ta av det du skal bruke på dagens middag i en mindre skål, og pensle fra den. Resten setter du i kjøleskapet – uten bakteriene fra det rå kjøttet oppi.

Dressinger til salat inneholder ofte lett bedervelige råvarer som rømme, rå egg og lignende. Har denne blitt stående i sola fordi du spiste middag ute, er det kanskje ikke noen god idé å ta vare på restene. Varme gir glimrende vekstgrunnlag for bakterier, så jo lenger du oppbevarer maten ute, jo større er sjansen for oppblomstring av sykdomsfremkallende bakterier, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Husk også at kokt ris og pasta som skal lagres må raskt inn i kjøleskap og ikke bli stående i varmen på kjøkkenbenken.

raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler