Vedlikeholdsfrie hagemøbler

Gå til hovedinnhold

Vedlikeholdsfrie hagemøbler

Kunstrotting, harde tresorter, treimitasjoner og stål – utvalget er stort for deg som ønsker vedlikeholdsfrie hagemøbler.

MATERIALKOMBINASJON: Stort bord i kunsttre, aluminiumsramme og kunstrotting, med matchende regulerbare stoler fra Jysk. Møblementet trenger ikke annet vedlikehold enn litt rengjøring i ny og ne. Foto: Jysk.

Når sola endelig skinner og varmen holder seg utover i de lyse kveldene, er det mange som heller vil sitte i hagestolene enn å pusse og male dem. Og heldigvis for late sommerdagsnytere: utvalget av hagemøbler som trenger lite vedlikehold har trolig aldri vært større.

 

Kunstrotting

Kunstrotting har lenge vært det store innen hagemøbler. I dag kan du få kunstrotting i nærmest hvilken som helst slags stil – og kvalitet. Det er nemlig store variasjoner – flett er ikke bare flett.

Den typen kunstrotting som har vært lengst på markedet, er den svarte flatfletten. Flatflett er forholdsvis enkelt å flette, og slike møbler er ofte nokså rimelige. En annen variant er halvrund flett. Tråden er buet på den ene siden og flat på den andre, slik at det ser ut som om den er helt rund, men samtidig gjør den ene flatsiden den enklere å flette, og møblene blir dermed litt rimeligere å produsere. Ulempen er at slik tråd kan ha tendens til å sprekke opp. Rundflett er flett av helt rund tråd. Det er den mest naturtro polyrottingen, men det er en vanskelig fletting, og dermed blir disse møblene ofte dyre.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

 

Tett eller åpen flett

SKJÆRGÅRDSIDYLL: Med Drøbak-serien i åpen, brun rundflett kan du skape en atmosfære av skjærgårdsidyll i din egen hage, lover Skeidar, som forhandler møblementet. Foto: Skeidar.

Hvor tett flettingen er gjort, er ikke tilfeldig.

—Åpen flett er mer eksklusivt enn tett flett, sier Ingeborg Borgen i Skeidar. Det er likevel hva slags type tråd som er brukt, som gjerne bestemmer prisen på møblementet.

— Vi har rottingmøbler i alle prisklasser, men det som gjerne skiller ut de aller dyreste er kvaliteten på materialene. Den beste rottingen har gjennomfarget tråd og tåler store temperatursvingninger og sterk sol. Tykkere tråd er som regel mer holdbar enn tynn. Også rammen er viktig, selv om den ikke synes. Aluminiumsrammer som ikke ruster gir møbler som varer lenger, sier Borgen.

En annen forskjell mellom ulike kunstrottingmøbler, er om tråden som benyttes er glatt eller børstet. Uansett må møblene vaskes innimellom – men hvor ofte avhenger av tråden.

— I børstede kunstrottingmøbler vil det lettere feste seg støv og pollen. Dermed må de vaskes noe oftere enn glatte, sier kategorisjef for hagemøbler hos Bohus, Anne Lise Tangen. Hun advarer mot de billigste møblene på markedet.

— Enkelte produsenter bruker resirkulert plast i sine møbler. Problemet er at fibrene ikke er særlig slitesterke, og lett vil knekke, sier Tangen.

 

Tøffe treslag

Dersom flett ikke er noe for deg, er det fortsatt tremøbler å få tak i, og mange av dem er robuste og holdbare. Tropisk tømmer er omdiskutert, men finnes fortsatt i stort monn på markedet.

— Teakmøbler har en holdbarhet lite annet kan måle seg med. Og det er jo bra for miljøet å kjøpe ting som varer, og dermed unngå bruk- og kastkarusellen, argumenterer Bente Grønlund i Ballerud Hagesenter, som i sitt vareutvalg også har møbler av sertifisert regnskogtømmer.

KLASSISK: Furu er langt fra kjedelig. Dette møblementet fra Bohus er pyntet med myke, sauepels-lignende seteputer. Foto: Bohus.

Regnskogfondet påpeker imidlertid at det ikke finnes noen gode, ukorrupte sertifiseringsordninger, og at selv ”godkjente” plantasjer virker svært ødeleggende for det opprinnelige regnskogmiljøet. Vil du følge fondets anbefalinger, er det best å holde seg helt unna alle eksotiske tresorter. Da kan du for trygt handle for eksempel på Skeidar eller Bohus, som har utradert tropisk tømmer fra sine sortiment.

— Vi bruker furu i stedet for tropisk tømmer, men har også et stort utvalg i kunsttre, som ser ut som malt treverk, men egentlig er plastprodukter, opplyser Anne Lise Tangen i Bohus.

Skeidar tilbyr kortreist, svensk kjernefuru, og – for de som vil ha noe som ligner på tropisk – valnøtt fra Kina.

— I tillegg har vi termobehandlet ask i sortimentet. Termobehandlingen består i at man varmer opp tømmeret til 175 grader i en uke. Treet endrer farge, det blir mørkere og ”dør”, slik at det ikke suger vann og brytes ned over tid. Møblene er i prinsippet vedlikeholdsfrie, men bevarer fargen bedre hvis man oljer dem en gang i året, sier Borgen i Skeidar.

 

Fargerike cafemøbler

For folk med liten uteplass, eller en uteplass nummer to, er det også et rikt utvalg i småmøbler som holder år etter år. Noen av de kanskje mest fargerike innslagene finner vi i nisjebutikken Blåmann i Asker, som forhandler møbler fra den franske produsenten Fermob.

— Kafestolene fra Fermob ble produsert første gang i 1889. De kommer i 23 sterke, klare farger, og er svært velegnet for små uteplasser, sier butikkeier Leif Nilsen. Han legger til at disse stolene, med tilhørende bord, er svært populære på uteserveringer i Europa blant annet fordi de er så robuste og tåler å stå ute i all slags vær.

— I Luxembourgparken i Paris står de ute natt og dag, forteller Nilsen, som tror folk begynner å bli lei av de tradisjonelle tre- og rottingmøblene. Kanskje er det også hans møbler som kan smykke seg med å være de mest miljøvennlige – i hvert fall om de etter endt levetid havner i riktig avfallskategori.

— Metallet er resirkulerbart. I tillegg har fabrikken i Frankrike en svært tøff iso-godkjenning, og produserer i dag med nullutslipp, sier Nilsen.

ROBUSTE: Med Fermob-møbler får du et lite stykke Paris på balkongen eller i hagen. Foto: Fermob.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer