Struttende friske og sunne jordbær i hagen

Gå til hovedinnhold

Struttende friske og sunne jordbær i hagen

Jordbær fra Nederland og Frankrike kan bare gå og legge seg: De norske er best, og spesielt de du dyrker i egen hage, eller på balkongen. Men vet du hvordan du holder dem friske og fine?

Sommer og jordbær hører uløselig sammen for de fleste nordmenn. Og hva er vel deiligere enn å vandre rundt i egen hage, eller på balkongen, og plukke egendyrkede, saftige, søte jordbær, nyte dem solvarme som de er eller med noen dråper fløte til og et lett dryss sukker på? Og hva er vel mer skuffende enn å oppdage at bærene som skulle være struttende saftige og røde har blitt grå og mugne?

Medlemmer i Huseierne får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer - les mer og meld deg inn!

Gråskimmel er noe både hobbydyrkerne og de profesjonelle sliter med - særlig når forsommeren er våt og regntung. Men det finnes ting du kan gjøre for å redusere faren for angrep på jordbærene dine - her får du 7 gode tips!

 

1 Opptørking mot gråskimmel

Det beste rådet mot gråskimmel er å sørge for at de unge, blomstrende jordbærplantene ikke blir stående våte for lenge, men får tørke godt opp.

- Det er for mye fuktighet under blomstringen som er hovedproblemet; det er da planten er mest mottagelig for smitte, sier seniorforsker Arne Stensvand ved Norsk institutt for bioøkonomi, Nibio.

For at ikke jordbærplantene skal stå for tett og dermed "aldri" tørke opp, anbefaler han at man planter dem i smale, opphøyde rader med god plass imellom. Ikke sett dem steder hvor det er for lunt - litt vind sørger for raskere opptørking etter regnskyll.

2 Ikke kveldsvanning

Har du jordbærene i krukker, balkongkasser eller andre bevegelige potter, så sørg for å sette dem inn under tak når det regner.

Med mindre vi får en reprise av tørke- og varmesomeren 2018 bør du ikke vanne jordbærplantene på kvelden. Da kan de bli stående for lenge i vann uten å tørke opp, og skaden kan være et faktum.

For å unngå gråskimmel kan det også være lurt å være gnien på gjødslingen. Gjødsler du for mye vil plantene vokse seg store og tette, og dermed få problemer med å tørke opp.

3 Rydd opp

Har du hatt jordbær på samme sted i hagen år etter år, er det viktig at du rydder opp godt om våren og fjerner alle gamle planterester, som er den viktigste smittekilden for gråskimmel på jordbær. Men gråskimmel kan også ha angrepet rosene, eller epletreet i hagen, og kan smitte videre over på jordbærplantene dine derfra, så opprydning er ingen garanti. Den viktigste smittekilden er imidlertid gamle planterester, så opprydning av dyrkningsområdet er vel verdt jobben.

4 Velg gode sorter

- Er det noen sorter som er mer motstandsdyktige mot gråskimmel enn andre?

- Rent genetisk er det ikke slik at noen tåler gråskimmelangrep bedre enn andre, men jordbærtyper som har fysiske egenskaper som gjør at de tørker opp lettere, for eksempel planter som strekker seg oppover i stedet for å bre seg veldig utover, vil være mindre utsatt for fukt og dermed for smitte, forklarer Stensvand. Sorten Bounty har slike gode fysiske egenskaper.

- Frem til et stykke inn på 1960-tallet var sorten Abundance vanlig. Den hadde blomsterstanden over bladverket, og tørket godt opp etter regn. Men så kom Senga Sengana, som har blomster mer inne i planten, og problemene med gråskimmel ble større, sier Stensvand. Abundance er ikke tilgjengelig lenger, mens Bounty selges i enkelte hagesentre. 

5 Fjern råtne bær og bruk halm

Gråskimmelangrep på bærene ser du dersom bæret råtner fra blomsterdelen. Dersom du finner dette, bør du fjerne bæret straks, slik at det ikke smitter de ved siden av. Selv om planten er mindre mottagelig for smitte etter blomstring, vil gråskimmel kunne smitte når et angrepet bær henger ved siden av et friskt.

- I store jordbæråkre er det alltid halm på jorden - vil dette beskytte mot gråskimmel?

- Nei, bøndene legger halm under plantene fordi det beskytter mot en annen sykdom, lærråte. Dessuten gjør halmen at bærene ikke blir så skitne og råtner så lett, sier Stensvand.

Dersom du har tilgang til halm, kan det være lurt å gjøre som bøndene, og legge det under jordbærplantene. Det går også an å bruke en beskyttende fiberduk, som kan hindre ugress i å vokse opp i jordbærbedet, holde på varmen i jorda, og samtidig holde bærene unna jorden når de begynner å bli tunge og modne.

6 Skyll bort meldugg og spinnmidd

Hagejordbærene våre har også noen andre fiender. Meldugg er i likhet med gråskimmel en soppsykdom, men meldugg kommer under tørre forhold; først og fremst angripes planter som står under plast eller under tak.

- Ved melduggangrep får du et lyst, hvitt belegg på blader og innimellom på bærene. Planten blir svekket og redusert. Meldugg er det største sopproblemet i veksthus.

I private hager er derimot spinnmidd gjerne et problem. Den finnes overalt. Den tar næring fra bladene, formerer seg, og så lager den et slags edderkoppnett på bladene og til slutt mister de kraften, forklarer Stensvand.

Om du har plantene dine under tak og ser antydning til meldugg- eller spinnmiddangrep kan det være lurt å overvanne, og på den måten vaske bort spinnmidden og hindre melduggen i å gå inn i planten.

7 Beskytt mot fugler og snegler

Husk at småfuglene er glade i bær, og at det kan være nødvendig å beskytte jordbærene med et nett når de begynner å modnes. Også brunsnegler liker jordbær. Heldigvis går de ikke løs på plantene, men gomler gjerne i seg selve bærene. Fysiske stengsler, som for eksempel sneglekant på pallekarmen, dersom du dyrkerjordbærene der, kan holde dem unna. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Tabellen viser hvor mye man må betale for et mellomfinansieringslån,

Pass opp for mellomfinansiering

Les mer