Slik lykkes du med klematis

Gå til hovedinnhold

Slik lykkes du med klematis

Klematis kommer i svært mange varianter. Kjøp en hardførhetsgrad som passer til der du bor, og gi den riktig jord og stell, så vil du belønnes med vakker blomstring år etter år.

Det finnes omtrent 350 arter i plantefamilien klematis. De kommer i ulike størrelser, med ulik blomstringstid og ikke minst i en rekke vakre farger. Det finnes arter som trives i Alta, og arter som slett ikke tåler kaldt vær.

Lurer du på hva som skal til for å lykkes med klematis i hagen? Vi har samlet noen råd.

Klematisen vokser ikke rett på veggen, som for eksempel villvin. Den trenger en espalier til å klatre i. 

60 cm alle veier

- En av de vanligste tabbene folk gjør, er at de ikke planter klematisen dypt nok.

Det sier Bjørnhild Fjeld, redaktør i hagebladet Hageguiden og nettstedet Spirea.no.

- Klematisen må ha nok jord til å etablere lange røtter. Den kan bli nokså stor over bakken, og da må man huske på at rotsystemet trenger plass. Får ikke røttene utviklet seg, blir heller ikke planten særlig stor og sterk, sier Fjeld.

Hennes tommelfingerregel er 60 x 60 x 60: Klematisen skal i et 60 centimeter dypt hull, det bør være 60 centimeter bredt, og planten skal stå minst 60 centimeter fra husveggen.

- Står den for nær husveggen kan dreneringen gjøre at den tørker ut for raskt, sier hun.

Riktig jord

Klematis skal plantes i næringsrik jord. Du kan bruke vanlig jord som du tilfører kugjødselkompost. Du kan også bruke kompost fra egen hage.

- Det er dessuten svært viktig at jorden er godt drenert, påpeker Johnny Kvernes. Han er gartner i Plantasjen, og har lang erfaring i å prøve – og feile – med klematis.

- Et av problemene med klematis er at den er sårbar for soppsykdommen visnesyke. Blir den stående i våt jord, er risikoen for sykdommen ekstra høy, påpeker han.

Sandtrikset

For å minimere risikoen for visnesyke, finnes det et smart triks:

- Legg sand rundt stilken, eller stilkene på klematisen, i en sirkel med en diameter på ca. 12-14 centimeter. Dybden skal være ca. 2-4 centimeter. Sand drenerer fortere bort vannet, og tørker fortere opp, slik at stilkene ikke blir stående i vann over tid. Det er ved stilken at visnesykdommen dannes, om planten står mye fuktig over tid, sier Kvernes.

Klematisen er ellers kjent for å være en blomst som trives best med hodet i solen og føttene i skyggen.

- Plant gjerne noe foran klematisen som kan skjerme de tynne, skjøre stilkene litt mot solen nederst – ellers har de en tendens til å tørke opp, sier Kvernes.

Beskjær etter type

Klematis kommer i et utall farger og størrelser.

Så til klematis-eierens evige hodebry: Når og hvordan skal planten beskjæres? Her strides de lærde.

Noe av grunnen er at ulike klematis-typer blomstrer til ulik tid, og dermed også bør beskjæres til ulike tidspunkter. Men grovt sett kan man dele dem opp i tre:

  • Tidligblomstrende: Blomstrer i april – mai og beskjæres i juni-juli etter blomstring.
  • Remonterende: Blomstrer i flere omganger i løpet av sommeren. Stusses mellom blomstringene.
  • Sentblomstrende: Blomstrer i juni/juli – september og beskjæres om våren. Skjær gjerne hardt ned.

Er du usikker, bør du rydde og beskjære etter beste evne. Det er bedre å gjøre noe, slik at planten får lys og luft, enn å la den stå og gro seg til et villnis.

De første årene bør du uansett beskjære kraftig, slik at planten bruker energien på å etablere et kraftig rotsystem fremfor på det som er over jorda. Det vil du belønnes for i tiden etterpå.

Økologisk næring

Klematisen vil gjerne ha litt næring minst et par ganger i løpet av sesongen, og da foretrekker den økologisk. Benmel fungerer godt, og gjør planten mer robust mot visnesyke.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler