Robotgressklipper:12 kjappe spørsmål og svar

Gå til hovedinnhold

Robotgressklipper:12 kjappe spørsmål og svar

Vurderer du å skaffe deg robotgressklipper? Vi har samlet de viktigste spørsmålene og svarene om robotklippere.

Robotgressklipper

Robotklippere er populære utfordrere til de vanlige gressklipperne her i landet. Gode salgstall de siste årene har også presset prisene nedover, selv om de kraftige modellene fortsatt ligger høyt sammenlignet med vanlige gressklippere.

Medlemmer i Huseierne får inntil 40 % rabatt på byggevarer!

Robotklipperenes bevegelsesområde avgrenses av en ledning som legges i hagens ytterkant og rundt plattinger, bed og andre områder hvor gressklipperen ikke skal kjøre. Ledningen dyttes eller graves ned i jorden, noe du kan gjøre selv, eller du kan få det hele installert av leverandøren eller selgeren.

Det er to fordeler ved robotklippere som gjerne trekkes frem av bransjen: Den helt åpenbare er at du slipper å bruke tiden på å klippe plenen selv, men en annen fordel er at du med en robotklipper kan klippe gresset nær sagt «hele tiden», og dermed bare klippe små biter øverst av stråene. Disse små bitene faller ned i plenen og blir til næring, noe som ifølge reklamen skal gi deg ikke bare nabolagets jevneste plen, men også den grønneste.

At du får den grønneste plenenen betyr dessverre ikke nødvendigvis at du får den med mest liv i. I 2018 gikk miljøorganisasjonen Sabima ut og advarte mot robotgressklipperne, som kan forårsake at det bioloigske mangfoldet i ditt nærområde faller ned til et minimum: Når plenen klippes så kort at blomstene forsvinner forsvinner også produksjonen av pollen og nektar som er livsgrunnlaget for de fleste av insektene våre. Bier og humler, som den siste tiden har dødd i et foruroligende høyt antall, og andre insekter, er avhengig av nektar hele sitt voksne liv. Vil du ha mest mulig liv i hagen, bør du kutte gresset høyt og legge det i kompost, anbefaler miljøorganisasjonen.

For deg som likevel vurderer anskaffelse, eller kanskje kjenner noen som ikke lenger har helse til å klippe gresset selv, men som gjerne vil bli boende i bolig med hage, har vi samlet noen spørsmål og svar om robotklippere. Husk at det er variasjoner mellom modellene.

1) Det finnes så mange varianter. Hvordan finner jeg en som passer for meg?

Den viktigste forskjellen på klipperne er kapasiteten. Finn ut hvor mange kvadratmeter plen du har, og om du har mye bakker, gjerne også hvor skarpe hellingene er. Ta med deg denne informasjonen til forhandlerne, så kan de smalne inn modellvalget for deg basert på disse opplysningene.

2) Jeg har hørt at robotgressklippere skader pinnsvin. Hvordan unngår jeg dette?

Robotklippere kan drepe eller skade pinnsvin hardt. Programmer roboten til ikke å kjøre om natten; pinnsvin og mange andre smådyr er nattaktive.

3) Hvor trygg er klipperen, egentlig - kan den kappe meg i foten, om jeg ikke passer på?

De fleste robotgressklippere har knivbladene under midten av klipperen. Det betyr at dersom klipperen kjører over foten din, kommer ikke foten så langt innunder at den blir truffet av knivene. Knivene er gjerne også omsluttet av en slags skål, som beskytter mot de roterende bladene. I fjor ble imidlertid en dansk toåring skadet med et dypt sår etter at en robotgressklipper kjørte over foten hennes. Med små barn i nærheten bør man alltid passe godt på.

4) Må jeg ha et helt lite robothus til maskinen?

Du trenger en ladestasjon. I mange tilfeller er det valgfritt om du vil sette opp et tak på denne som beskytter robotklipperen mot regn.

5) Må jeg ha elektriker for å installere ladestasjonen?

Nei.

6) Klarer klipperen seg i skråningen vi har i hagen?

Det varierer fra produkt til produkt hvor stor helling de takler. Avanserte modeller klarer ofte kraftig helling i terrenget, men du må gjerne opp i de øvre prisklasser.

7) Vil den «spise» opp hageslangen, spann, spader og andre leker dersom de ligger utover og slenger?

Enkelte robotklippere stopper knivene når de kommer borti noe hardt, men her er det variasjoner mellom modellene. Du kan risikere å få kuttet opp hageslangen dersom du ikke rydder den vekk, fordi den kan være lav nok til at den går under gressklipperens støtfanger, og myk nok til at knivene kan ødelegge den. Når støtfangeren treffer hindringer, går robotgressklipperen en annen vei, men ting som er så små at de kan gå under, vil kunne få skader. Det anbefales å rydde området der klipperen skal gå, og se etter modeller med gode sikkerhetsanordninger.  

8) Jeg er ikke så interessert i apper og at alt skal styres fra mobilen. Kan jeg få en enkel robotklipper som jeg kan slippe å koble til telefonen?

Ja. Det snakkes mye om klippere du kan styre fra mobilen, men dersom du ikke ønsker mulighet for slik oppkobling finnes det enklere varianter. Hvis du uansett ikke skal bruke app-oppkobling bør du ikke betale for det. Denne teknologien gjør naturligvis klipperne noe dyrere.

9) Hva er levetiden på en robotklipper?

Forhandlerne oppgir levetiden å være omtrent som andre gressklippere, 15-20 år, men batteriet må skiftes oftere.

10) Hvor ofte må batteriet byttes?

Det kommer an på hva slags temperaturer det er utsatt for. Batterier generelt misliker kulde. Du får batteriet til å vare lenger dersom du tar det inn når det er kaldt ute.

11) Hva slags vedlikehold krever klipperen?

Bortsett fra å slipe eller bytte knivene og rengjøre den, er det lite vedlikehold med en robotklipper.

12) Er det lett å stjele en robotgressklipper?

Robotklipperne er utstyrt med pinkoder som må brukes både ved igangsetting og service, og har derfor liten verdi for andre enn eierne. raa@huseierne.no

(Kilder: Husquarna, Felleskjøpet, Gardena, Robomow)

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Tabellen viser hvor mye man må betale for et mellomfinansieringslån,

Pass opp for mellomfinansiering

Les mer