La plenen spire før du gjødsler

Gå til hovedinnhold

La plenen spire før du gjødsler

Når snøen smelter titter plenen frem, gul og tørr og pjuskete. Det kan være fristende å gi den en kickstart med gjødsel så raskt som mulig, men det beste er å vente til spiringen er ordentlig i gang.

Plen om våren

- Det er ikke slik at det haster med å få på gjødsel så snart snøen er borte fra plenen. Gjødsel har ikke effekt før gresset våkner, og rotsystemet våkner ikke før det er rundt 10-11 grader i luften. Vent med gjødslingen til du begynner å se grønnskjær i plenen. Hvis det fortsatt er kuldegrader om natten har det lite for seg å gjødsle, sier daglig leder Thomas Jacobsen på Gressenteret AS – Bærum ferdigplen.

Han får ofte spørsmål om gjødsling fra folk som ikke er sikre på hvordan de skal behandle plenen. Mange lurer på hva slags gjødsel de skal bruke i hagen.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

- Det er mye å velge i, men ofte er det ulike forpakninger og stort sett det samme inni: Om det kalles fullgjødsel, plengjødsel eller blåkorn er ofte litt hipp som happ. Spør på ditt lokale hagesenter om å få gjødsel tilpasset hageplen, så vil du trolig få et egnet produkt, sier Jacobsen.

Les også: Sterk vårsol? Dekk til hekken 

 

Blandingsforhold

- En vanlig, god plengjødsel kalles ofte 12-4-18. Tallene gjenspeiler prosentinnholdet av nitrogen, fosfor og kalium. Denne gjødselen passer godt til bruk i private hager, sier lektor og hagebrukskandidat Per Spangen ved Vea planteskole på Moelv. Han anbefaler at man bruker om lag 2,5 -3 kilo per hundre kvadratmeter plen.

 HagePen plen: Vil du ha en fin plen til sommeren, lønner det seg å gjødsle når gresset begynner å spire.

Selv om det kan være fristende, bør du ikke bruke en vakker solskinnsdag på å gjødsle plenen.

- Gjødselen trenger vann for å trekke ned i bakken. Blir det tørt, blir gjødselen liggende oppå gresset, og verste fall kan gresset bli litt svidd, fordi gjødselskornene blir veldig konsentrert. Vent med gjødslingen til det er meldt regn, sier Spangen.

 

Økologisk gjødsel

Mange ønsker å holde hagen fri for kunstige tilsetningsstoffer. Det er fullt mulig å bruke for eksempel hønsegjødsel på plenen.

Økolgoisk gjødsel Økologisk hagegjødsel- Vi har et produkt som fungerer supert på gressplen som vi kaller «Grønn øko 11». Dette bruker vi blant annet på golfbaner, som har et ekstremt høyt krav til kvalitet på gresset, sier Goran Radanovic, faglig rådgiver i Grønn gjødsel AS. Firmaet opplyser på sine nettsider at gjødselen er laget av behandlet kylling/hønsegjødsel, kjøttbeinmel, vinasse (biprodukt fra sukkerindustrien) og blodmel. Firmaet leverer i hovedsak i større kvanta til proffmarkedet, men kan pakke i 15-kilos sekker til private hageeiere på forespørsel.

- Vi som driver med dette synes det er helt strålende at også hageeiere begynner å få øynene opp for økologiske produkter, sier Radanovic.

Han anbefaler å bruke ca. 50 kilo av den økologiske gjødselen per mål gressplen. Å gjødsle i regnvær er ikke absolutt nødvendig, mener han.

- Duggen i plenen vil i de fleste tilfeller løse opp gjødselen godt nok. Etter to-tre dager er den forsvunnet ned i plenen. Men om man får gjødslet når det regner litt, eller om man får vannet litt etterpå, vil det selvfølgelig være fint, sier han.

Vil du begrense kjemikaliebruken i hagen, kan du prøve kokende vann mot ugress.

 

Hvor ofte?

Hvor ofte man trenger å gjødsle plenen vil være opp til den enkelte. Er man ikke redd for å måtte klippe ofte, og ønsker seg grønnest mulig plen, kan man gjødsle hver femte eller sjette uke, mener Spangen ved Vea Planteskole. Bruker du økologisk gjødsel kan du ta første behandling når plenen begynner å spire, og så gjenta gjødslingen etter et par måneder, anbefaler Radanovic.

Den siste gjødselen bør du ikke legge senere enn rundt midten av august. Gresset må få tid til å avslutte veksten før vinteren.

 

Kalk?

Mange lurer på om de skal kalke plenen. Det er ikke gitt at kalk er riktig for alle hager.

- Kalking er noe av det folk lurer mest på, sier Jacobsen på Gressenteret. Han mener det i mange tilfeller er feil å bruke kalk i privathager.

- Kalk var noe vi brukte for 20-30 år siden på grunn av sur nedbør. Nå har vi ikke lenger sur nedbør. Selv kalker jeg aldri plenen min. Mange tror at kalking hjelper mot mose, men de fleste som har mose i plenen har det fordi plenen får for lite næring, og da er det gjødsling som hjelper, sier Jacobsen.

Gjødsling hjelper gresset å gro slik at det «overvinner» mosen. Mose dukker ofte opp der det er skyggefullt. Har man muligheten til å slippe solen til, for eksempel ved å kutte trær og busker, vil det hjelpe mot mosen. Å ikke klippe gresset for kort i området vil også hjelpe plenen å styrke seg på bekostning av mosen.

Kalking bør altså bare brukes dersom man har spesielt sur hagejord.

- Dersom pH-verdien ligger sånn omtrent mellom 5,8 og 7 vil det ikke være nødvendig å kalke. Å få høy pH i jorda er ikke noe poeng. Men jorden forsures naturlig av seg selv over tid med mindre det er kalkholdig berggrunn som motvirker dette i området. For mange vil det være fornuftig å kalke kanskje hvert femte eller sjette år. Er man i tvil kan man alltids sende inn en jordprøve å få den analysert, sier Spangen på Vea planteskole.

Eurofins er blant firmaene som blant annet driver med jordprøveanalyser og kan ta imot jordprøver fra privathager.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler