Kjøkkenhagefavorittene: Når må de i jorda?

Gå til hovedinnhold

Kjøkkenhagefavorittene: Når må de i jorda?

Å dyrke egne grønnsaker blir stadig mer populært, enten du kun har en liten pallekarm eller større plass å boltre deg på.

- Det er en kjempeinteresse. Nå skal jo «alle» dyrke litt, enten det er snakk om bittesmå kjøkkenhager eller litt større, sier Kirsty McKinnon, rådgiver i Norsk senter for økologisk landbruk og forfatter av boka «Kjøkkenhage».

Hun forteller at en klassisk nybegynnertabbe er å gape over for mye til å begynne med.

- Mange begynner for tidlig med oppalet, og mange begynner med for mange vekster. Kanskje klør det i fingrene når du ser alle mulighetene, men mange forstår ikke alt arbeidet som kommer utover i sesongen, sier hun.

Hun råder de ferske dyrkerne å begynne med to eller tre vekster. Gjør deg heller godt kjent med et lite antall og ikke tenk for stort til å begynne med.

- Poteter, erter og bønneplanter er enkle og fine å begynne med, spesielt i pallekarmer. I tillegg er disse mye brukt i mat, og helt klart blant barnas favoritter. Det er store planter som er lette å håndtere. Et par grønnkålplanter er også supert for nybegynnere, tipser McKinnon.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Ikke for tidlig

Det er flere ting du kan begynne med innendørs allerede nå. McKinnon forteller at mange er opptatt av urter, som ofte er enkle og flerårige. Når du først har etablert dem kommer de altså igjen.

- Urter kan du begynne med innendørs nå og så plante ut mot midten av mai. Du kan også begynne å lysgro poteter 4-6 uker før de skal plantes ut.

Et av de vanskeligste spørsmålene for mange er nettopp NÅR de kan begynne å så.Jiri Vana Steigen, gartner ved GeitmyraJiri Vana Steigen, gartner ved Geitmyra

- Mange begynner å bli utålmodige nå på våren, men det viktigste er å ikke begynne for tidlig, sier Jiri Vana Steigen, gartner på Geitmyra matkultursenter for barn.

For best resultat er det viktig å vente til jorda faktisk er varm nok. Et eget jordtermometer kan være nyttig hvis du er usikker, men husk at du må måle gjennomsnittstemperaturen i løpet av et døgn.

- Det handler om lys og varme – du trenger begge deler. Langstrakte planter som strekker seg etter lys er ikke ideelt, sier Steigen.

Tomat, agurk og paprika

Gartneren på Geitmyra forteller at vi ofte ønsker å dyrke grønnsaker som ikke vokser naturlig her i landet.

- Vi spiser mye tomat, agurk og paprika, og vil jo derfor gjerne dyrke det selv. Det er ikke alltid like lett, men lar seg gjøre, sier han.

Storfavoritten tomat kan du begynne å så innendørs nå snart, og også paprika og chili bør du sette i gang med hvis du skal få noe ut av det.

- Tomatene kan du sette i vinduskarmen, men sørg for at det ikke er for varmt og at de ikke må strekke seg etter lyset – da vil stilkene bli langstrakte og svake. Jeg ville ventet til senest 17. mai med å sette tomater ut i solveggen eller drivhus. Det varierer selvfølgelig litt på hvor du bor og hvordan været er, sier Steigen.

Barnas favoritter

Blant de enklere favorittene finner vi reddiker, gulrøtter, poteter, erter og bønner. Reddikene kan du også begynne med ganske tidlig.

- Det finner utrolig mye å velge i: runde lange, trekantede. Ellers er barna ofte veldig glad i gulrøtter. De vil gjerne ha noe de kjenner igjen og kan spise rett fra planten uten å måtte tilberede. Sukkererter er også er slager, sier Steigen.

Har du balkong eller terrasse med begrenset plass kan erter og bønner være morsomme alternativer. De er lettvinte, lettstelte, lite næringskrevende og du kan utnytte plasser oppover.

- Når du skal så ting som har lang vekstsesong, som bladpersille, rotselleri og purre, bør du begynne inne med godt lys. Disse kan du begynne med allerede i februar, tipser Steigen.

- Artisjokk og aubergine kan også sås tidlig, men de er betydelig vanskeligere å få til, selv for de mer erfarne. 

Noen kjøkkenhagefavoritter:

Er du av den utålmodige typen kan du legge glass over jorda for å komme i gang tidligere. Her er en liste over noen kjente kjøkkenhagefavoritter og når du kan begynne å sette dem i jorda:Foto: Scanstock PhotoFoto: Scanstock Photo

Gulrot

Gulrot sås på våren når temperaturen i jorda er minimum 6 grader. Gulrøtter skal sås direkte i jorda du skal høste de fra, og ikke forkultiveres. Frøene bør sås så tidlig som mulig, senest i midten av juni, men ikke før jorda er oppe i 6 grader. Gulrotfrøene spirer sent, og det kan ta to til fire uker før spirene viser seg. Det kan være lurt å dekke til gulrotfeltet med fiberduk eller insektnett – det er nemlig ikke bare mennesker som er glade i gulrøtter.

Tomat

Tomaten er populær å dyrke selv, og hvem kan vel motstå solmodne, selvdyrkede tomater? Tomater trenger en oppstart inne, og sås innendørs 6-8 uker før den plantes ut i hagen. Tomatens optimale spiretemperatur er 22-27 grader, og den bør ikke i jord som er kaldere enn 14 grader. Etter at de har spiret er imidlertid rundt 18 grader en fin temperatur for planten.

Potet

«Ta en potet!» Vi nordmenn spiser mye poteter, og det finnes mange ulike sorter å velge i. Det er viktig at du går til innkjøp av settepoteter fra et hagesenter, og ikke dyrker videre på spisepotetene fra matbutikken. Disse kan nemlig inneholde sykdommer du ikke ønsker i hagen. Når potetene settes avhenger av geografi og temperatur. På Østlandet kan du plante en gang mellom 17. mai og Sankthans, men du bør vente til det er åtte grader i jorda. Før potetene settes bør de forgroes – legges lyst i to til fire uker i en temperatur på rundt 10-18 grader.

Agurk

Agurk på brødskiva, agurk I salaten. Vi nordmenn spiser mye agurk. Skal du dyrke agurk bør du starte innendørs. Den optimale spiretemperaturen i jorda er mellom 22 og 32 grader, og minimum 12 grader. Agurkens røtter kan lett skades ved utplanting, så begynn gjerne i dype potter innendørs. Agurken vil gjerne ha mye varme, næring og et lunt sted å vokse. De bør også vannes godt.

Salat

- Salaten er ganske enkel. Det er viktig at den sås helt grunt, fordi den trenger så mye lys for å spire. Den trenger ikke så veldig næringsrik jord, i alle fall ikke til å begynne med, så ikke så den i velkompostert jord, sier Jiri Vana Steigen, gartner ved Geitmyra.

Den ideelle spiretemperaturen er mellom 14 og 18 grader. Salaten vil gjerne ha fuktig jord og litt skygge.

Løk

Løk er godt til det meste. De kan ales opp fra både frø og setteløk, men det siste er nok det mest vanlige. Den optimale spiretemperaturen er mellom 12 til 22 grader. Går du for frø bør de sås innendørs omtrent åtte uker før du planter den ut. I områder av landet med lang vekstsesong kan du så purreløk direkte ute.

Paprika

Paprikaen er glad i varme, og de fleste steder i landet vil den nok trives best innendørs eller i drivhus, drivbenk eller på et veldig varmt sted i hagen. Begynn også gjerne tidlig med paprikaen. 

Bønner

Bønner vil helst ha en spiretemperatur på 22-30 grader. De spirer som regel i løpet av seks til ti døgn. Bønnene bør forkultiveres innendørs rundt to til fire uker før du planter dem ut. Ikke begynn for tidlig, da kan de bli for store innendørs før du rekker å plante dem ut.

Erter

En favoritt hos mange, kanskje spesielt sukkerertene. Minimum spiretemperatur i jorda er fem grader, men det ideelle er mellom 15 og 24 grader. Erter bruker rundt sju til ti døgn på å spire og er enkle for nybegynnere. De er også fine å ha på balkongen hvis du ikke har så mye plass. 

Mais

Trenger en oppstart inne, fire til seks uker før den dyrkes ut. I noen av de varmeste strøkene i landet kan frøene sås rett ut. Maisen setter vanligvis kun en eller to stengler med en høyde fra 1,5 til 3 meter. Maisen bør plantes med minst 30 centimeter planteavstand. Begynner du inne i mars eller april bør du så ett frø per potte. Plasser pottene varmt, og plant ut når det ikke lenger er fare for nattefrost. Det tar som regel rundt 100 til 120 dager før maisen modnes – da er den perfekt på grillen!

Kål

Bladkål, blomkål, brokkoli, hodekål, rotkål, knutekål. Det finnes mange kåltyper å velge i. Kålvekster sås inne to til seks uker før de plantes ut. Brokkoli kan sås rett ut hvis du har et godt egnet sted å sette den. Kålrot, nepe og knutekål kan også sås direkte ute, men ønsker du tidlig avling bør du starte inne. Optimal spiretemperatur for kålvekster er 20 til 28 grader, og de bruker rundt fire til ti døgn på å spire. 

Kilder: Opplysningskontoret for blomster og planter, Hageselskapet, «Kjøkkenhage» av Kirsty McKinnon, Jiri Vana Steigen v/Geitmyra 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer