Høysommer: 7 tips til hagestellet

Gå til hovedinnhold

Høysommer: 7 tips til hagestellet

Her har vi samlet noen hagetips både til deg som skal reise bort og deg som skal nyte høysommeren hjemme.

1 Husk flasketrikset

Dersom du reiser bort og ikke vil komme hjem til et uttørket blomsterbed, så bruk flasketrikset: Sett brusflasker fylt med vann opp-ned i blomsterbedet. Da trekker plantene til seg det vannet de trenger – til flasken er tom, i det minste. Husk også å vanne godt før du drar. Har du hagen i krukker, så husk at store krukker rommer mer vann og står mindre i fare for å tørke ut enn små.

Det finnes dessuten en rekke andre selvvanningsløsninger på markedet for deg som ønsker proffere løsninger enn flasketrikset – alt fra enkle pottesystemer til appstyrte vanningscomputere.

2 Ha høyt gress

Millimeterkort gress er like moderne som bensinslukende suv-er, lange flyreiser og tunge kjøttmiddager. Med andre ord: La gresset vokse – og helst så høyt at kløver og andre blomster kan leve godt der, det er bie- og humlevennlig og du får en mer levende hage. Langt gress tørker heller ikke ut så lett som det helt korte, og det holder mosen på en armlengdes avstand. Ikke fortvil over uklippet plen om du skal bort på ferie, bare sett klipperen på den høyeste lengden når du er tilbake, så får du fort kontrollen tilbake.

3 Bruk regnvannet til vanning

Styrtregn gir utfordringer for mange boligeiere og kommuner. Store mengder vann må tas unna, og avløpsrørene blir mange steder overbelastet, eller man får rett og slett ikke lov til å føre regnvann fra takrennene ned i det kommunale avløpsnettet. Mange må finne løsninger i egen hage – og hva kan vel være bedre enn å bruke regnvann til å vanne når sola skinner igjen? I vår lanserte Gardena en batteridrevet pumpe til nettopp dette formålet. Har du en stor bøtte, tønne eller annet hvor du samler regnvann kan du koble på pumpen og en slange med vanlig munnstykke, dusjpistol eller spreder. Batteriet i pumpen er oppladbart.

4 Luk og dekk til, ikke sprøyt

Plages du av ugress i bedene? Plantevernmidler har en del uheldige egenskaper som gjør at man bør begrense bruken. Ta deg jevnlige runder i hagen og luk heller manuelt. Ta en skikkelig sjau før du drar på ferie, så unngår du at de har tatt overhånd når du kommer hjem. Du kan også bruke kokende vann til å drepe ugress. Fiberduk, bark og gressavklipp kan brukes til å dekke åpen jord med.

Dersom du har store problemer med ugress som vokser opp i bedene år etter år, bør du vurdere å grave opp bedet og få fjernet ugressrøttene. Særlig skvallerkål og ugressklokke har røtter som kan gå svært dypt, 30-40 centimeter ned.

En annen løsning er å bruke bunndekkende planter, som ikke gir ugresset plass.

5 Fyll på med farger

Et stykke ute i juli har en del av sommerblomstene takket for seg, og det kan være på tide å fylle på med blomster som blomstrer sent. Skjærsmin, Japanspirea, syrinhortensia, Roseklokkebusk og Buskmure blomstrer ved høysommer, skriver Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) på sine nettsider, og nettopp fordi de blomstrer i «ferietiden» kan de også anbefales å ha på hytta, dersom du har opparbeidet hage eller bed der. Duftskjærsmin dufter fantastisk om kvelden i tillegg til at den ser vakker ut, og kan virkelig forsterke den magiske følelsen i lyse sommernetter.

6 Du kan beskjære

Har frukttrærne vokst seg altfor tette slik at sol og luft ikke slipper til, eller har du andre trær som har vokst seg helt ut av fasong og altfor store i forhold til hva som var planen din? Det er ikke slik at du bare kan beskjære på senvinteren, som kanskje er det vanligste tidspunktet for å klippe og sage greiner i hagen. Friske trær kan beskjæres året rundt, bare ikke om våren når sevja stiger. Mange sverger til såkalt JAS-beskjæring. JAS står enkelt og greit for månedene juli, august og september. En av fordelene ved å beskjære på sommeren er at sårflaten vil tørke godt opp i solen og varmen og dermed være lite mottagelig for råte og soppangrep.

7 Husk å nyte hagen!

Juli er også måneden hvor du skal nyte fruktene av arbeidet du har lagt ned på våren og forsommeren. Gå barbeint i gresset, plukk jordbær, og ta med et pledd og nyt sommerkvelden. Det har etter hvert blitt stadig vanligere å gi uteplassen et løft med god utebelysning, noe som kan forlenge både utekveldene og hagesesongen betraktelig her i nord. Med led-pærer og sensorstyrt slukning, vil lyset heller ikke trekke unødvendig mye strøm. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer