Høst i hagen

Gå til hovedinnhold

Høst i hagen

Høsten er rett rundt hjørnet, så her kommer tipsene for å nyte årstiden så lenge som mulig, og best forberede hus og hage til den kalde tida.

Høst i hagen er også synonymt med å høste fra hagen. I et drivhus kan du til og med få vindruer til å modnes.

Høsten er både en sesong hvor du kan høste det du har sådd, planlegge nye prosjekter, plante, rydde og kanskje bruke den inspirasjonen du fikk i løpet av sommeren til å gjøre det triveligere rundt deg.

Markens grøde

Har du dyrket urter i sommer? Ferske urter gjør hverdagsmaten både spennende og god om sommeren, men følger du våre råd for innhøsting og oppbevaring vil du kunne glede deg over de samme smakene gjennom den kalde tiden også.

God jord

Måtte du kjøpe plantejord i vår? Skal du kjøpe plantejord uten torv, kan det gjøre et godt innhugg i lommeboken. Eventuelt kan du høre med din lokale gjenvinningsstasjon om de selger matjord. Den lages ofte lokalt. Eller du kan gjøre som stadig flere, lage jorden din selv på bare få uker. Begynner du i høst kan du få masse næringsrik jord til våren med bokashi. Hvordan lager man denne jorda? Jo, den lager du med matavfallet ditt og litt strø.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Rydd litt

Fjern stygge blader i høstbedene, og klipp ned staudene litt med saks. Har plantene dekorative frøstander, kan de få stå som de er, for de blir vakre når rimet legger seg. Høsten er også tid for å dele planter - eller flytte dem, litt etter hvor du bor i landet.  Stauder og løvfellende trær vil forberede vinteren ved å slutte å vokse og trekke næringsstoffene tilbake fra bladene ned til røttene, og derfor er sjansen for å tørke ut mindre enn om sommeren. Pass bare på at du får med deg en stor del av røttene, og at planten får god forankring på sitt nye voksested. Vent med gjødsling til våren.

Har du epletrær vil det være lurt å plukke eplene som har falt ned, da unngår du at det setter seg soppsykdommer i den råtnende frukten som kan spre seg i jorda. Kast heller eplene i komposten eller i bokashibøtta.

Løk i høst

Det er ikke bare blomsterløk som settes om høsten. Er du glad i hvitløk? Visste du at du også setter hvitløk i jorda om høsten? Skaff deg sertifiserte settehvitløk, så slipper du eventuelle sykdommer som kan sitte i feddene.

Men tilbake til blomsterløkene. Graver du dem ned i jorda fra slutten av august til frosten kommer vil du allerede ha en blomstrende hage når snøen forsvinner til våren. Tenk så deilig! Sørg bare for at du planter dem i veldrenert jord. Er jorda for tung, kan du blande den ut med litt sand. Eventuelt kan du bruke den næringsfattige pottejorden du har til overs fra sommerblomstene. Vi forteller deg hvordan du lykkes.

Har du ofte rådyr på besøk, og helst ser at løkene blir liggende i jorda, finnes det flere sorter som rådyrene ikke liker. Dersom du er av den utålmodige typen, kan det være smart å ikke velge de vanskeligste typene å dyrke frem. Sjekk derfor disse rådene.

En fargerik hage

Høsten er ofte forbundet med fargeløse hager. Det kan du gjøre noe med. Sargenteple, hvitrogn, svartsurbær, sibirlønn, hjertetre eller villvin gir hagen din spreke farger, og gjør den innbydende selv når alt annet har visnet. Det beste er at det er nå de skal plantes. I tillegg vil de fleste utsalg ha salg, og du kan gjøre noen kupp.

Drivhus og matauk

Dersom du har lyst til å være litt mer selvforsynt med grønnsaker og litt sarte vekster, er høsten tiden hvor du må planlegge drivhuset. Bruk tiden og planlegg godt, ikke minst når det kommer til størrelsen, for kanskje hadde det også vært koselig å ha en liten krok hvor du kan sette deg ned en dag det regner, og rett og slett se på at det gror?

Lys og varme

Når høstmørket kommer sigende og temperaturene faller, trekker vi som regel inn. Men får du riktig lys og ei varmelampe kan du nyte høstkveldene utendørs i en lun krok. På en liten terrasse kan det være tilstrekkelig med en lyskilde, men tenk godt over hvor lyset skal plasseres, slik at du for eksempel kan sitte der og lese. Sitter du der bare for kosens skyld, kan noen lykter til stearinlys være like fint.

Også varme må vi ha. Terrassevarmere finnes i tre hovedkategorier; kortbølge, mellombølge og langbølgevarmere. Vil du bruke den utendørs bør du unngå langbølgevarmere som vil ha liten effekt. På en terrasse er kortbølge- eller mellombølgevarmere det beste.

Er du av dem som mener at «livet er best ute» kunne du kanskje ha vurdert å bygge ei grillhytte for å samle familien en våt høstkveld? Men har du allerede et drivhus, kan varmelampen like gjerne monteres der.

Å komme seg tørrskodd gjennom hagen en regnfylt kveld kan være vanskelig. Da kan kanskje en gangsti mellom de viktigste stedene i hagen være en idé. Kanskje også med litt lys slik at du ser hvor du trår?

Ikke glem vedlikeholdet

Det er ikke den morsomste aktiviteten, men både nødvendig og viktig for verdiene dine. Når bladene faller på høsten, skal du ikke se bort ifra at mye har havnet i takrennene. Kanskje finner du også et fuglereir, kvist eller mose som har tatt seg til rette. Få det vekk, og sørg for at vannet har fritt leide når himmelen faller ned. Sjekk taket med det samme. Du vil helst ikke ha lekkasjer og oppdage til våren at snøen har gjort skade. Er du en frysepinn, og er klar for å gå i hi når temperaturene dropper seinhøstes, husk å vaske hagemøblene rene for skitt og støv før du rydder dem vekk til neste år så holder de lengre.

Det du med god samvittighet kan droppe er å beskjære frukttrærne. Beskjærer du dem vil de bli sårbare for soppangrep med åpne sårflater i fuktig høstvær. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer