Hagevanning kan bli dyrt

Gå til hovedinnhold

Hagevanning kan bli dyrt

Har du satt vannsprederen på fullt for å få liv i plenen etter den tørre sommeren? Det kan koste deg dyrt.

Hagevanning

Dersom du kom hjem fra ferie til en gul og trist plen er du ikke alene. Hager over store deler av Østlandet bærer preg av den varme sommeren, med stikkete gressmatte, visne blomster og dårlig uttelling på eventuelle bærbusker. Men det er ikke sikkert at noen heftige omganger med sprederen er den beste planen. Hagevanning bruker mye vann, og for de som har vannmåler vil det gjøre utslag på regningen.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Dyrt

Asker og Bærums Budstikke meldte i sommer at en times hagevanning i Asker koster 41,95 i timen. Det er da tatt utgangspunkt i at vannforbruket er ca. 1 000 liter i timen, noe som er normalt for en hageslange med godt trykk. (Til sammenligning bruker hver enkelt av oss mellom 140 og 160 liter vann i døgnet.) Lar du sprederen stå på i Asker kommune fra du kommer hjem fra jobb i 17-tiden og til det er mørkt i 22-tiden har du altså brukt over 200 kroner. Gjør du det to dager i uka i en måned, har du lagt til drøye 1600 kroner på regningen som kommer fra kommunen.

I Drammen, ikke langt unna, koster et forbruk på 1 000 liter 55,79 kroner i vann- og avløpsgebyr. Der skal det altså enda mindre til før tusenlappene begynner å flagre.

 

Rett i plenen

I Huseiernes Landsforbunds oversikt over hvor mye det koster å bo i hver enkelt kommune i Norge, kom den lille kommunen Hægebostad i Vest-Agder på topp. Det var den kommunen som hadde de høyeste kommunale avgiftene. Er man tilknyttet det kommunale vannverket her, koster en times bading i sprederen eller hagevanning 62,80 kroner. Størsteparten av dette, 48,46 kroner, er forbruksgebyr på avløp. Man betaler altså nesten en femtilapp i timen for noe man ikke bruker – vannet går jo rett i gresset. Dette er fordi avløpskostnadene beregnes ut fra forbruket, og man ikke har noen mulighet til å måle hvor mye som faktisk går i avløpet. Skulle du i tillegg komme til å glemme å lese av, får du straffegebyr på 200 kroner.

 

Få har kommunalt vann

- Men nå er det slik hos oss at det er få på det kommunale vannverket. De fleste har gratis hagevanning fordi de har vann fra privat brønn, sier Ståle Olsen, leder for plan og drift i Hægebostad.

Han opplyser videre om at plenene i kommunen ser ut til å klare seg utmerket, selv uten vanning.

- Litt dugg om natta, det er ikke så mye som skal til. Gresset tilpasser seg lite vann. Tidligere i sommer var det litt brunt, men nå begynner det å gå seg til og bli grønt og fin her, opplyser Olsen.

 

Dyrt hos deg?

Lurer du på hvor mye det koster deg å vanne i hagen? Dersom du ikke har vannmåler er det «gratis» fordi du betaler utfra et stipulert forbruk basert på boligens størrelse, og betaler altså ikke noe ekstra for det du bruker i hagen. Dersom du har vannmåler, og er tilknyttet kommunens vann- og avløp, skal du finne satsene for forbruk på kommunens hjemmesider, eller på forespørsel. Legg sammen gebyret for vann og avløp per 1 000 liter vann. Tallet du får er omtrent det det koster deg i timen å spyle med hageslangen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer