Godt feste til terrassebordene

Gå til hovedinnhold

Godt feste til terrassebordene

Med mindre du ønsker å gå rundt med hammeren hver vår og banke ned eventyrlystne spiker, anbefaler de fleste skruer til å feste terrassebordene.

GODT FESTE: Vanlig spiker har lett for å bli presset ut og opp av terrassebordene. Derfor anbefaler de fleste fagfolk skruer når terrassen skal bygges. Foto: Løvenskiold/Maxbo.

- Skruer er stort sett bedre enn spiker, rett og slett fordi de sitter bedre og dermed varer lengre. Det sier produktsjef Lars Gulbrandsen hos trelastprdusenten Bergene Holm. Spiker er imidlertid ikke helt ut. Det finnes varianter med riller og litt ekstra lengde, som gjør at det skal større krefter til før de kommer ut igjen. Fordelen med spiker er at arbeidet går mye raskere.

De fleste sverger imidlertid fortsatt til skruer. To ting er spesielt viktig å huske på når du skal finne de rette. For det første må skruene være egnet for klimaet de skal brukes i. For det andre må de være lange nok i forhold til bordene du skal feste. 

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

 

Vær og vind

- Skruer med belegg som beskytter mot rust er den typen det selges mest av. Bor du i tørt innlandsklima er dette godt nok. Men bor du nærmere kysten må du ha syrefaste skruer for at de skal holde i sjøluften, sier produkt- og markedsansvarlig Bjarne Nordvik i Christiania Spikerverk. Syrefaste skruer er gjerne de dyreste, men de holder altså bedre enn både de med belegg og de «vanlig» rustfrie når klimapåkjenningen er tøff.

 

Lengden teller

I Norge er 21 og 28 millimeter den vanligste tykkelsen på terrassebord. Til disse bør du minst bruke henholdsvis 45 og 55 millimeter lange skruer. Poenget er å få gjengepartiet helt ned i bjelkelaget.

- Det må ikke være igjen gjenger i selve terrassebordet. Der skal det gjengefrie området av skruen være. Ellers får du ikke festet det skikkelig, sier Nordvik.

 

Skru riktig

Han tipser også om at skruene ikke må skrus for langt ned i terrassebordet. Da åpner de fibre i treverket, og så får du mørke felt når vannet samler seg i gropene.

- Skruen skal være i flukt med bordet, kanskje én millimeter ned så fibrene bare bøyer seg, men ikke ødelegges, sier Nordvik.

Det er også viktig at skruen verken festes for langt ut mot kanten, eller for nær midten av bordet.

- Skrur du for nær endene kan du fort få sprekker, men er du for langt inn mot midten av bordene kan treverket bøye seg opp. Mellom 1 og 2,5 millimeter inn er ideelt, sier Gulbrandsen.

 

Skjult feste

Vil du at skruehodene ikke skal synes? Det finnes ulike systemer, og skruer, som kan brukes for skjult innfesting. En av fordelene er at du senere for eksempel kan slipe terrassen uten problemer. Skruene festes på skrå inn på sidene av terrassebordene.

- Vi har en løsning som består av spesialskruer, spesialbits og en mal. Med dette systemet, som heter Camo, kommer skruene inn der de skal uten å ødelegge treverket. Skruene har freseskjær som gjør at bordene ikke sprekker, og systemet krever ingen forboring. Dermed sparer man en masse tid under arbeidet, sier daglig leder Arne Franck-Pettersen i Terrassespesialisten.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer