Gassgrill: Slik unngår du ubehagelige overraskelser

Gå til hovedinnhold

Gassgrill: Slik unngår du ubehagelige overraskelser

Nå er det snart tid for grilling og kos, men sjekk først at grillen er klar til bruk.

Plasser grillen i trygg avstand til vegg og framtak, og sett gassflasken ved siden av grillen. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard
Plasser grillen i trygg avstand til vegg og framtak, og sett gassflasken ved siden av grillen. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Endelig kommer de solrike og lune dagene, og vi kan samle oss til hyggelig grilling utendørs. Etter å ha stått lagret i høst- og vintermånedene tar vi frem grillen igjen, men vi må huske å sjekke at utstyret er i orden før den fyres opp.

Test slangen

De fleste vil ha vasket grillen før den blir satt bort på høsten, men viktigere er det å forsikre seg om at brennerne fungerer slik de skal og at gass-slangen er myk og tett.

- Slangene skal egentlig være holdbare i tre år, forteller Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, men holdbarheten vil komme an på hvordan grillen er blitt lagret, understreker han.

Slangen skal ha en påstemplet dato som viser når den er produsert. Hvis grillen har vært lagret innendørs burde man kunne forvente en levetid på tre år. Hvis den derimot har vært lagret utendørs, kan slangen ha blitt forringet, og bør da sjekkes.

- Gummien kan ha blitt tørr og morken hvis den har vært utsatt for vær og kulde, sier han, og forklarer at man da må bøye slangen for å se om det er antydning til sprekker.

Kalheim anbefaler å ta en «bobletest» hvis man er i tvil. Til det trenger man oppvaskmiddel blandet i litt vann som man smører på slangen og på festepunktene i begge ender. Så fyrer man opp grillen og sjekker om det dannes bobler langs slangen. Dersom den ikke er tett, vil det komme opp bobler og da må den byttes ut. Videre råder han til også å sjekke at pakningene til gassregulatoren som kobles til gassflasken ikke er morkne. 

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Fjern rust og skitt i brennerne

- Det er også viktig å sjekke brennerne, forteller han. Disse kan ha blitt skitne eller rustne, og er kanskje defekte.

Hvis brennerne har en jevn flamme, er de klare for bruk. Brenner de ujevnt, kan det enten være at de må renses, eller at de er rustne. Kalheim tror det i noen tilfeller kan finnes deler hos forhandlere, men frykter at de vil være forholdsvis dyre. Selv måtte han kassere sin egen grill hvor brennerne hadde rustnet.

Ta flasken ut av skapet

Man bør også være klar over at mange nye griller har skap på forsiden hvor flasken kan lagres, men at å ha gassflasken i skapet under grilling vil være brannfarlig.

- Det ser jo ut som om det er ment at gassflaskene kan stå der, og det ser både finere og ryddig ut, men flaskene skal ikke utsettes for sterk varme fordi de har en sikkerhetsventil som da vil slippe ut gass og man kan få en eksplosjonsartet brann, understreker han.

Han anbefaler å holde grillen én meter fra brennbart materiale og unna framtak, da antent fett kan lage stikkflammer.

- Flasken må heller ikke utsettes for sterkt sollys, fortsetter han. Også da kan den bli for varm og slippe ut gass.

Ikke bruk vann!

Propangass skal behandles med respekt, da gassen utvider seg 250 ganger når den eksploderer. Kalheim anbefaler å sette gassflasken så langt unna grillen at det ikke drypper fett på den. Hvis det oppstår flammer man ikke kan kontrollere må gasstilførselen slås av, og gassflasken fjernes, før man kveler flammen ved å legge på lokket eller bruker et brannteppe. Ikke bruk vann!  En slukkespray eller et brannslukningsapparat tilgjengelig forsterker sikkerheten.

- Når det er sagt, gjelder det altså kun å ta noen forholdsregler som å passe på at grillen er under oppsyn og spesielt når barn er til stede. Ellers er det for øvrig er trygt å bruke en gassgrill når det er gjort riktig, avslutter han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Tabellen viser hvor mye man må betale for et mellomfinansieringslån,

Pass opp for mellomfinansiering

Les mer