Fra sliten bakhage til livlig oase

Gå til hovedinnhold

Fra sliten bakhage til livlig oase

Da krimforfatter Eva Stensrud kjøpte rekkehus på Hamar, fulgte det med en litt sliten hage. Et perfekt utgangspunkt til å skape en oase med smak av Middelhavet!

Den nye hagen har fått ulike typer utegulv i stedet for plen. En pergola rammer inn spiseplassen.

- Det var én ting jeg var veldig sikker på da jeg skulle ta fatt på hagen: Ingen plen. Jeg er ikke glad i å klippe gress – og ikke sparker jeg fotball. Jeg synes rett og slett ikke plen er særlig anvendelig for min del. Så jeg var helt sikker på at jeg ville fjerne plenen, sier Stensrud.

Se videoen med før- og etterbildene her! 

Hageentusiast

For noen år siden flyttet forfatteren fra Nesodden til hjembyen Hamar. Det er her hun har klekket ut det nervepirrende plottet i sin nyeste krim, bestselgeren Skyggeadvokaten.

Men krimplott er ikke det eneste Stensrud klekker ut. Hun har også i mange år vært dedikert hageentusiast, og det å kunne planlegge en hage helt fra bunnen av, har vært et givende prosjekt for den driftige huseieren:

- Det er jo så gøy å skape sin helt egen, lille oase – og få det akkurat slik man vil! Men jeg har ikke gjort dette helt alene. Jeg har fått god hjelp av hagearkitekt Marit Næss, som har fått mine ønsker og tanker ned på tegninger. Og så må jeg berømme de flinke håndverkerne som har gjort grave- og byggearbeidet og satt disse drømmene ut i livet, sier Stensrud.

Krimforfatter og hageentusiast Eva Stensrud.

Middelhavs-assosiasjoner

Der det før var en sliten plen og noen bringebærbusker, er det nå blitt en nedsenket hage som gir assosiasjoner til Middelhavet: Den romslige terrassen med spiseplass er overbygd med en pergola. Den glisne plenen er erstattet med gyllen, rund grus kombinert med stein- og betongheller i ulik størrelse. To fontener står for rislende bakgrunnsmusikk.

Det hele rammes inn av høye, frodige bed og kjempestore blomsterkrukker. Insektene summer i blader og blomster. Her er vinranker, magnolia, fersken, roser, tindved, rododendron, klematis og mye mer.

Mot nærmeste nabo er det skjermet med bambus, og mot gangveien utenfor er det kommet opp en lav mur med et spilegjerde, som skjermer mot innsyn sammen med plantene i bedet. Lyslykter, frodige ampler, luftige solsegl, friske markblomster på bordet og en romantisk parasoll er med på å sette prikken over i-en.

Tenker i soner

I planleggingen av hagen har Stensrud vært veldig bevisst på å tenke i soner: Hvor kan det passe å ha en frokostplass? Hvor kan man slenge seg nedpå med en fengende krimbok? Hvor skal det være plass til gjestene som kommer på sommerens grillmiddager?

- Når man tenker slik, sørger man for at hagen passer til behovene man har. Da ender man også opp med å bruke hagen mye, sier Stensrud.

Hageinteressen har hun hatt med seg i mange år.

- Det startet vel egentlig da jeg i sin tid flyttet fra byen og ut på Nesodden og fikk en egen hage. Der anla jeg rosehage og hagedam. Jeg startet med å eksperimentere litt uten å kunne noe særlig. Så lærer man jo litt underveis, sier Stensrud.

Vil du se mer av Evas hage? 

Glad i vann

For henne er det viktig med innslag av vann i en hage. I den nye rekkehushagen har hun to fontener tilkoblet solceller. Når sola skinner, sprudler det for full fart i fontenene.

- Vann er visuelt pent, og så er det utrolig deilig å høre lyden av rislende vann når det er varmt. I tillegg tiltrekker vann seg fugler og liv. I dammen i den forrige hagen min på Nesodden hadde jeg både salamandre og frosker. Det får jeg nok ikke her, men jeg ser at fuglene tiltrekkes av denne hagen, sier hun.

Egentlig var planen her å ha en dam med et vannfall.

- Så jeg gikk til innkjøp av en pumpe til dette. Problemet var at karet laget så kraftig resonans av duringen fra pumpa. Derfor justerte jeg planen litt, og har altså endt opp med et par fontener. Men opplegget ligger der, så jeg kan endre det dersom jeg finner en løsning på det med resonansen. Det er slik som skjer – man må tilpasse hele veien. En hage blir man jo liksom aldri ferdig med, sier Stensrud.

Samler vann fra taket

Fontenevannet går i krets, og bruker derfor ikke mye vann. Men plantene er tørste, særlig i vekstperioden i juni.

- Derfor har jeg oppsamling av regnvann fra taket på begge sider av huset. Det kommer godt med til hagen, og gjør at jeg har et normalt vannforbruk, sier Stensrud.

Sjekk den smarte vanningsløsningen i denne videoen!

Siden plantene står i krukker og bed, er hun ekstra nøye med å passe på at de ikke tørker ut. Hun har også lært seg – etter prøving og feiling – å gå opp en herdighetssone når hun velger planter som skal i krukker.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer