Fiskedam i hagen

Gå til hovedinnhold

Fiskedam i hagen

Slik fikk "Myntmesteren" Odd B. Hauge en dam med fisker og en liten foss i hagen.

Det var mens han lå på isolat og fikk behandling for lymfekreft at Odd B. Hauge bestemte seg for at han ville ha en dam i hagen. 

Så raskt han kunne begynte han på arbeidet som han hadde brukt dagene og ukene på isolat til å planlegge.

- Jeg gravde den ut for hånd med litt hjelp, smiler han.

Han ville ha den dyp nok, slik at fiskene kunne overvintre i bunnen av dammen. Fiskene han valgte er karpefisk eller gullfisk (Carassius Aurtus) som opprinnelig Karpefiskene går en ny sesong i møte.Karpefiskene går en ny sesong i møte. kommer fra Asia. Disse er gule og hvite, noen med svarte flekker. De er hardføre, og tåler det norske vinterklimaet. Om vinteren når temperaturen kryper under 10 kalde grader går fiskene ned i bunnen av dammen, og slutter å spise.

- Jeg har en boblemaskin, eller luftpumpe som sørger for at det er nok oksygen for fiskene og at vannet er i bevegelse, men ellers gjør jeg ingenting med dem om vinteren, forklarer Hauge.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Nå som is og snø har smeltet, har han renset dammen for bunnslam. Da må fiskene tåle å oppholde seg i store bøtter så lenge.

- Jeg ville ikke skure duken, men beholde litt alger på den slik at den ikke ble så synlig, sier han.

Dam skal bli

- Jeg tok rett og slett hageslangen og la den i form på plenen slik jeg ville at dammen skulle se ut, husker han.

Målene på dammen er ca. to ganger tre meter i størrelse. Da dammen var ferdig gravd Den lille fossen skaper en avslappende atmosfære.Den lille fossen skaper en avslappende atmosfære. ut, la han alt han hadde av gamle matter, tepper og dyner som likevel skulle kastes i bunnen av dammen for å unngå skader på duken, og ventet med å legge duken i dammen til det ble varmt i været slik at den ble mykere og lettere å forme.

- Dammen er ca. én meter på det dypeste, og så har jeg laget en liten «strand» av småsteiner i den ene enden, forteller han.

Rundt kanten på dammen, gravde han ut en liten hylle som han kunne bruke til å skjule kanten på duken ved å legge steiner i passende størrelse oppå. I nærheten av «stranden» har han plassert en stor stein, som katten Selma kan sette seg på. Fiskene er det lenge siden hun har skjønt at hun ikke får tak i.

- Hun hopper opp på steinen og drikker vann, først på den ene siden, så på den andre, ler Hauge.

I enden av dammen satte han opp liten foss knyttet til filtrasjon slik at vannet i dammen er Om sommeren er vannliljene et vakkert skue: Foto:PrivatOm sommeren er vannliljene et vakkert skue: Foto:Privatkontinuerlig renset. Rundt dammen har han iris, bukkeblad og kalmusrot og ute i vannspeilet har han vannliljer.

Noen feilgrep

- Jeg var nok for lite ambisiøs i starten, forteller han.

Utstyret han først gikk til innkjøp av var verken godt nok eller tilstrekkelig, fiskene var heller ikke hardføre nok, og måtte overvintre i akvarier. Så oppsøkte han en hagedamspesialist og fikk tak i både fiskene og utstyret han i dag har.

Lysthus og sildrende vann

Et lysthus står noen meter fra dammen. Der sitter Odd og ektemannen Amund på lyse sommerkvelder, observerer småfuglene som stadig er innom dammen for å drikke og bade, og nyter den sildrende lyden fra rennende vann som er balsam for sjelen.

- Det er rett og slett rekreasjon for oss, sier Hauge, og anbefaler kosen som dammen i hagen gir.

 kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer