Disse 7 tingene bør du vite om blomsterløk

Gå til hovedinnhold

Disse 7 tingene bør du vite om blomsterløk

Høsten er tiden for å plante løk. Les og følg våre enkle tips, så kan du glede deg til våren!

Blomsterløk

Å plante blomsterløk er takknemlig arbeid, det er nemlig forholdsvis lett å lykkes! Det er også noe eget ved å grave i jorda: For mange har det en nesten meditativ virkning å stelle med det som lever og å ha nærkontakt med jord. For barna er det kjempemoro å få være med - å få grave, se på meitemark og sette løken forsiktig ned i hullet - så husk å involvere også de minste i husstanden!

Her følger noen gode råd som nærmest sikrer en fargerik og blomstrende vår.

Visste du at medlemmer i Huseierne får inntil 40% rabatt på byggevarer? 

1) Bruk løk av god kvalitet

Plante

Vil du ha et bugnende bed til våren er det viktig å kjøpe løk av god kvalitet. De skal være tørre, men ikke uttørket. Det bør heller ikke være tegn til mugg eller sopp i løkposen. Små løk tørker ut fortere enn de store; dersom du handler inn løk sent på høsten bør du sjekke de minste ekstra godt. De kan ha tørket ut i butikken.

2) God drenering er essensielt

Hardpakket leirjord er ikke noe særlig for tulipaner, påskeliljer og krokus. Løkplanter vil ha godt drenert jord, der vannet ikke blir stående. Dette er spesielt viktig å tenke på for deg som planter tulipaner i krukke: Potten må altså ha dreneringshull nederst, og du må sørge for å ha et drenerende lag av småstein eller leca. Deretter legger du en fiberduk over, før du fyller på med god jord, helst kompostblandet jord med noe sand. Potten bør være dyp, slik at jorden ikke tørker ut.

3) Velg planter rådyrene misliker

Det er utrolig surt å ha plantet løk om høsten og så gledet seg en hel vinter - for en vårmorgen å finne alle tulipanene knasket vekk av rådyr. Dersom du har sultne rådyr i ditt område, så velg løk dyrene ikke liker: Påskeliljer, gul krokus, vinterblomst, keiserkrone, kjempeløk, klosterklokke og sternehyasint står ikke på rådyrenes meny. Tulipaner, derimot, står på listen over snacks de gjerne tygger i seg. Vil du gjerne ha tulipaner, kan du beskytte dem med ullsnor, sies det: Sett opp en stokk i hvert hjørne av området du vil verne, og trekk ulltråd fra stokk til stokk. Det sies også at hår fra hund eller menneske vil holde dem unna. 

4) Riktig plantedybde og -avstand

Krukke

En tommelfingerregel sier at plantehullet du setter løken nedi skal være minst tre ganger så dypt som løken er høy. Planter du løken for dypt, vil du få senere blomstring, men det kan jo også være en ønsket effekt: Har du et bed med svært mange løkblomster, kan du plante halvparten i normal dybde og den andre halvparten litt dypere, så får du en lengre blomstringsperiode. Pass på å ikke sette løken for grunt ned i jorden. Den vil stå dypt nok til å få beskyttelse for den verste vinterkulden. Husk også på å sette løken med den spisse siden opp, - der er der spirene kommer ut!

Dersom du vil ha en tett bomsterprakt kan du trygt sette løkene tettere enn anvist på pakken, i de aller fleste tilfeller vil ikke dette være til hinder for god blomstring.

5) Bruk godt verktøy

En god planteskje er anvendelig for å spa opp jorden til enkeltløk. Skal du plante i grupper, bruker du en større hagespade til å grave opp det øvre sjiktet av jorden. Mange sverger også til en løkplanter, som skjærer ut et lite jordstykke - perfekt dersom du planter mange, frittstående løk.

6) Plant rett i plenen

Snøklokker, krokus, russeblåtsjerne - som titter opp av plenen så snart snøen er forsvunnet er utrolig koselig! Dersom du planter dem rett i plenen sprer de seg lett, og du vil etter noen år kunne få dekkende tepper av de vakre vårblomstene. Dersom du har løvtrær i hagen, så plant noen løk under disse - når høstløvet blir liggende vinteren over innebærer det en naturlig jorddekking, noe løkplantene liker svært godt.

Tidligblomstrende løkblomster går raskt tilbake, og vil utover sommeren dekkes av gress. Husk at enkelte skjøre arter, som snøklokke, kan være vanskelig å drive frem fra løk du kjøper på hagesenteret. Det finnes et bedre triks, dersom du vil ha snøklokker i hagen, det kan du lese mer om her.

7) Plant i god tid før frosten

September og oktober er gode måneder for planting av løk de fleste steder i landet. Tulipaner kan faktisk plantes så lenge det ikke er tele i bakken, gjerne helt frem til begynnelsen av desember, men det beste resultatet får du dersom løken får dannet røtter og etablert seg før frosten kommer. Husk å vanne godt etter at du har plantet. raa@huseierne.no

Fakta: Visste du at...

Tulipanen stammer opprinnelig fra Tyrkia og Iran, hvor den, lenge før den kom til Europa, var en populær plante. Løk og frø dukket opp i de fleste europeiske land i slutten av det 16. århundre, hvor de ble utbredt sammen med krydderurter og andre vekster av korsfarere, krydderhandlende og munker. Høsten 1596 kom de første tulipanløkene til Norge, nærmere bestemt Bergen. Det var legen Henrik Høyer som tok dem med seg fra Nederland, der tulipaner var en av de viktigste handelsvarene. Kilde: www.tulipantips.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer