Bokashi: Lag jord i vinter

Gå til hovedinnhold

Bokashi: Lag jord i vinter

Er du av dem som må kjøpe jord på våren til potter og bed? Hva med å bruke vinteren til å lage din egen fantastiske kompostjord?

Er du av dem som må kjøpe jord på våren til potter og bed? Hva med å bruke vinteren til å lage din egen fantastiske kompostjord?

 

I motsetning til varmkompost som kan være en vanskelig og lang prosess for de som har hage, og umulig for de som bor i leilighet, er bokashi noe du lager på kjøkkenet i en liten bøtte du lett gjemmer under en stol.

Fra næringsfattig jord til superjord

Vi kaster vanvittige mengder med mat årlig. Joda, mye går til biomasse, og mye til oppvarming, men er du glad i planter i hage eller på en balkong, kan du ikke gi dem bedre næring enn denne jorden du lager av ditt eget matavfall. I tillegg slipper du å betale for jorden til våren. 

Bokashi er fermentering av matavfall til næringsrik kompostjord som du lager i en fei. Du fyller ei bøtte med matavfallet ditt, bruker et strø laget av hvetekli hver gang du fyller i bøtta, og når den er full, lar du den stå å fermentere i to uker.

- Det kuleste med bokashi er at du bruker vinteren til å forberede våren, sier Anette Hjerde, forfatter av boken "Bokashi – kjøkkenkompost for alle".

Det kan også hende at din hjemkommune støtter kjøp til bokashiutstyr, eller at du kan få reduksjon i avfallsgebyr. Listen finner du i bunnen av artikkelen.

250 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Stor eller liten plass?

Å lage jord med bokashi krever ikke mye plass. Har du plass til ei vanlig plastbøtte ett eller annet sted, så har du også plass til bokashi. Hjerde antar at selve prosessen med å fylle bøtten med matavfall vil ta to uker for en familie på fire. Så skal bøtten stå uåpnet i to uker mens matavfallet ferdigfermenteres i innetemperatur (minimum 18 grader), før den kan tømmes i en «jordfabrikk». Denne «jordfabrikken» kan være ei balje, ei murerbøtte eller ei plastkasse på minimum 30 liter.

Forvandlingen skjer raskt

For at bokashi skal forvandles til jord, må beholderen stå inne og det fermenterte matavfallet blandes godt med jord i beholderen og dekkes til med 10 til 15 centimeter jord for hver ferdigfermenterte bøtte. Har du næringsfattig jord fra sommerens blomsterpotter eller balkongkasser er den midt i blinken som dekke. Må du kjøpe jord, sørg for at du kjøper jord uten torv. Tre til seks uker etter at bokashien er blitt tildekket av jord er den forvandlet til kompostjord. Chiliplantene fikk bokashijord og stortrives. Foto Kari Gjertrud DølgaardChiliplantene fikk bokashijord og stortrives. Foto Kari Gjertrud DølgaardTiden det tar vil avhenge av type matavfall, størrelsen på matbitene og temperatur. «Jordfabrikken» skal ikke være tett, men når bokashien er dekket med jord lukter den ingenting. Hvis du likevel ønsker å dekke den til, kan du legge et håndkle over. Da vil jorden likevel «puste». Tar det mer enn tre uker før en ny bøtte er klar, blander du innholdet i jordfabrikken godt før du tømmer neste bøtte og dekker den med jord.

Skal du så i vinter?

Om du skal så i vinter, bør du bruke lett jord. Bokashijord kan bli for kraftig for frøene, men når du har fått litt størrelse på plantene, er det ikke noe de heller vil ha enn kompostjorden din.

Vil du lagre bokashien ute?

Kanskje har du ikke plass til «jordfabrikken» inne. Da kan den stå i en hage, på en balkong, i en kjeller eller på loftet i en sekk eller en plastdunk og fryse i vinter. Velger du å sette den ferdigfermenterte bokashien ute, vil prosessen med omdanning til jord stoppe opp, men settes i sving igjen så fort våren og varmen er tilbake.

Kommuner støtter tiltaket

Stadig flere kommuner ønsker å oppmuntre innbyggerne sine til å kompostere matavfallet. Kommunikasjonssjef i RfD, Marianne Holen. Foto: Caroline RokaKommunikasjonssjef i RfD, Marianne Holen. Foto: Caroline Roka Kommunikasjonssjef i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD), Marianne Holen forteller at hos dem kan alle husholdninger kan dra nytte av tilbudet.

- Tilbudet om støtte til innkjøp av bokashiutstyr oppsto i 2017 ved at vi fikk så mange henvendelser, og vi synes det er en fin måte å utnytte matavfallet på, sier hun, og mener det også er viktig å øke bevisstheten på mengden mat vi kaster.

Kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal i Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BIR) er av samme oppfatning, og legger til at en økonomisk drahjelp kan være et godt insentiv.

- Vi har ønsket å koble lommeboken til søppelbøtta, sier hun.

Hos BIR får kompostkunder støtte til innkjøp, og er man god på kildesortering får man også en redusert renovasjonsavgift.

Hvis du ikke finner din kommune eller renovasjonsselskap på denne listen, bør du kontakte dem før du starter, kanskje har du ikke fått med deg markedsføringen av tilbudet. Listen tar utgangspunkt i listen fra Bokashi Norge.

TILSKUDD TIL BOKASHI STARTKIT OG REDUSERT AVFALLSGEBYR

Kristiansund kommune har godkjent bokashi for 1000 kr i støtte til innkjøp av utstyr og gir reduksjon i renovasjonsgebyret med 700 kr i året (eks mva)

Risør og Tvedestrand via avfallsselskapet RTA. Engangstøtte på 500 kroner for kjøp av komposteringsutstyr. Kompostfradrag på 345 kroner per år.

TILSKUDD TIL BOKASHI STARTKIT

Askøy, Bergen, Fusa, Kvam, Os, Osterøy, Samnanger, Sund og Vaksdal via Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BIR). BIR kan komme på en kort befaring. Du kan få dekket inntil kr. 1000,- for innkjøp av bokashiutstyr.

Drammen, Hurum, Lier, Modum, Nedre Eiker, Røyken, Sande, Svelvik og Øvre Eiker via Drammensregionens renovasjonsselskap RfD. Støtte til innkjøp av bokashiutstyr på inntil 1 000 kroner mot kvittering senest ett år etter at kjøpet er gjort.

Randaberg kommune (Rogaland) gir engangsstøtte på 500 kroner per husholdning til de som vil begynne med bokashikompostering. Kvittering for kjøp av utstyr/bøtter beregnet for bokashikompostering må framvises.

Frogn, Nesodden, Oppegård, Ski og Ås via FOLLO REN. Tilskuddet på inntil 1000 kroner, men maks 20 prosent av kjøpesummen. Kvittering og søknad sendes Follo Ren innen seks måneder.

ÅRLIG REDUKSJON AVFALLSGEBYR

Herøy, Hareid, Sande og Ulstein via Søndre Sunnmøre Reinhaldsverk (SSR). Reduksjon i avfallsgebyr på 513 kroner årlig. Ordningen dekker inn et bokashi startkit på to år. Søkere må ta et komposteringskurs i regi av SSR.

Tromsø og Karlsøy via avfallsselskapet Remiks. Årlig reduksjon i avfallsavgiften på 529 kroner per år.

Molde, Aukra, Eide, Fræna, Gjemnes, Midsund og Nesset via avfallsselskapet RIR. 18 prosent avslag i renovasjonsavgiften årlig.

Enebakk kommune. 10 prosent reduksjon i kommunale avgifter. Interesserte må kontakte kommunen.

Mandal, Marnadal, Lindesnes og Audnedal via renovasjonsselskapet Maren. Årlig reduksjon i avfallsgebyr på 400 kroner. Ta kontakt med den enkelte kommune.

Arendal kommune via Agder Renovasjon. Årlig fradrag i renovasjonsavgiften. Skjemaet sendes til kommunen.

Hamar, Stange, Løten og Ringsaker via Hias/renovasjonsselskapet Sirkula. Årlig redusert renovasjonsavgift.

Giske, Haram, Norddal, Sandøy, Skodje, Stordal, Stranda, Sula, Sykkylven, Vestnes, Ørskog og Ålesund via Ålesundregionen interkommunale miljøselskap (ÅRIM). ÅRIM-kunder som komposterer og trenger henting av restavfall bare annenhver uke, får lavere avfallsgebyr. Kontakt ÅRIM på telefon 70 31 41 00 eller post@arim.no

Ørsta og Volda via avfallsselskapet VØR. Reduksjon i renovasjonsgebyret på 450 kroner årlig.  Restavfallet hentes en gang i måneden i stedet for hver fjortende dag.

Sandnes kommune. Reduksjon i avfallsgebyr på 725 kroner årlig. Matavfallsdunken må leveres.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer