Bli kvitt kvisten

Gå til hovedinnhold

Bli kvitt kvisten

Lite er så tilfredsstillende som en skikkelig nedklipping av hekk og andre trær på vårparten. Men hva gjør du med all kvisten?

KVIST: Hva gjør man med all kvisten om våren? Noen områder har innsamling, men stadig flere kjøper kompostkvern for å male den opp. Brenning er stort sett forbudt i tettbygde områder.
KVIST: Hva gjør man med all kvisten om våren? Noen områder har innsamling, men stadig flere kjøper kompostkvern for å male den opp. Brenning er stort sett forbudt i tettbygde områder.

I disse dager klippes, ryddes og rakes det over en lav sko i norske hager. De fleste vil ha unna så mye som mulig av hageryddingen før 17. mai – og mange er heldige å bo i områder der velet, renovasjonsselskapet eller kommunen sørger for gratis henting av 

VÅRKLIPP: Mange klipper hekk om våren. hageavfall i en avgrenset tidsperiode. Men det er ikke alle steder dette tilbudet finnes. Da gjelder det å finne ut av om du skal bli kvitt avfallet på din egen tomt, eller få det fjernet på annet vis.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

 

Kjøre bort selv

Mange velger å fylle bil eller henger med hageavfallet og kjøre det til nærmeste mottak. Ofte er det gratis å levere – men det kan fort koste deg en lang lørdag ettermiddag, da pågangen ved mottak i høysesongen gjerne er stor. Har du mulighet, så forsøk å styre unna de mest populære tidspunktene, som gjerne er lørdag og mandag. 

 

Avfallssekker og container

En annen mulighet er å leie avfallssekker eller – for de riktig store ryddejobbene – container. Å leie container for kun hageavfall er det imidlertid sjelden noen gjør, melder Mads Amundsen, salgssjef i Ragn Sells region øst.

- Rundt 95 prosent av våre kunder leier container for blandet avfall. Der ser vi at det ofte kommer med mye hageavfall, også, sammen med ting fra opprydning på loft, uthus og garasjer.

Han anbefaler folk som kun har hageavfall å kontakte Ragn Sells direkte og be om et godt tilbud.

- Det vil variere litt fra sted til sted, men mange områder vil det være mulig å få en god løsning prismessig for de som ønsker å levere kun hageavfall, sier Amundsen.

 

Folk vil kompostere

Det er imidlertid fullt mulig å bli kvitt hageavfallet på egen tomt. Mange investerer i en kompostkvern, som kverner kvist og kvas i småbiter.

- Vi ser at interessen for dette er økende. I fjor hadde vi en salgsoppgang på kompostkverner på 18 prosent, noe som er et overraskende høyt tall for et produkt som tidligere ikke har vært særlig stort her i Norge. Det henger nok sammen med at interessen for selvdyrking, økologi og generelt alt som har med hage å gjøre er veldig høy for tiden, sier kategorisjef for detaljhandel i Felleskjøpet, Knut Ivar Haave. Han ser ikke bort fra at en fortsatt økende etterspørsel vil kunne føre til at de og andre butikker utvider sortimentet.

- Vi har for tiden fire kompostkverner til salgs, men utvalget vil henge sammen med interessen hos kundene, sier Haave.

Utvalget er foreløpig basert på å gi kundene valgmulighet i pris og kapasitet.

 

Ulike kverner

Det er med kompostkverner som med de fleste andre ting: Du får hva du betaler for. De billigste variantene har gjerne lavere kapasitet, noe som har betydning for størrelsen på kvistene du kan mate inn, tiden det tar for maskinen å bearbeide dem, og for hvor fint eller grovt sluttresultatet blir.

Kompostkverner fra Felleskjøpet.- Kjøper du en rimelig kompostkvern med kniver får du noe lavere kapasitet enn om du kjøper en dyrere med valsekvern, sier Haave.

Enkelte maskiner har ulike innstillinger som gjør at du selv kan regulere hvor grovt du vil ha kvistene hakket opp. Dette kommer igjen an på hva du vil gjøre med opphakket. Til å strø rett i bed eller bruke som barkerstattende dekke, kan du klare deg med nokså grov flis. Skal materialet derimot rett i kompostbingen, bør du sørge for at maskinen kan gi mer finmalt materiale, for at det ikke skal ta evigheter før det er nedbrutt.

- Vi selger faktisk mest av de dyrere variantene, sier Haave.

Det er også verdt å merke seg at dyrere maskiner gjerne er mer stillegående enn de billigste.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer