Bålpanne, bålkurv og fyrfat: Bare kos!

Gå til hovedinnhold

Bålpanne, bålkurv og fyrfat: Bare kos!

Vinteren varer nok noen måneder til, men kanskje kan et mobilt ildsted friste deg til å sitte ute?

Nordmenn vet å kose seg, men utekosen er ofte forbeholdt sommersesongen som noen ganger er litt for kort. Et ildsted skaper stemning året rundt og varmer godt. Når vårtegnene viser seg mysende i kald vårsol trekkes vi ut, og kanskje kan du til og med kan spise middagen i hagen? Barna vil elske det.

Følg denne lenken for å se hva Felleskjøpet anbefaler av gode oppskrifter for bålpanne.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Et mylder av muligheter

Nesten alle store byggevarekjeder og mange butikker selger bålpanner, bålkurver og fyrfat. Selvsagt vil det også være varierende kvaliteter. Derfor kan det kanskje være lurt å tenke over hvor mye en regner med å bruke et slikt ildsted før man kjøper det dyreste. De billigste ildstedene koster 200kr mens man lett kan komme opp i mellom 5 000- og 10 000 kr for de dyreste.

Planlegger du en fin uteplass hvor et slikt ildsted skal være sentralt, kan du finne norskproduserte ildsteder av kvalitet hos Promek i Valdres som selges på nett. En annen stor forhandler av ildsteder er Espegard som selges i mange byggevarekjeder. Der ligger prisene fra to- til fire tusen kroner for de vanligste produktene. 

Tenk sikkerhet og unngå problemer

Fordi disse ildstedene er mobile, er det opp til deg å finne den luneste og beste plassen å sette den. Viktig er det likevel å tenke på brannsikkerheten først.

- Det er så mange forskjellige modeller som selges, at jeg ikke kan gi noen spesifikke råd, forteller sivilingeniør i Norsk brannvernforening, Thor Kr. Adolfsen.

Generelt ber han oss om å være oppmerksomme på at det skal være god avstand til brennbart materiale som vegg, framtak eller gulv. Hvis ildstedet skal stå på en terrasse, bør det settes stein- eller betongheller under føttene som ellers kan svi merker i treverket. Tørt gress bør man også være forsiktig med. Selvsagt må ikke plassen være for vindutsatt, og barn og dyr bør passes godt på i nærheten av ild.

- Så vil jeg nok anbefale å se an hva slags treverk man brenner, sier han, og forteller at noe brenner rolig som for eksempel bjørk, mens tresorter og treverk av gran vil sprute.

I tillegg må man ikke bruke tennvesker, samt at det er viktig å sørge for at bålet blir ordentlig slukket slik at glør ikke risikerer å blåse ut når man forlater ildstedet.

- Jeg vil kanskje i tillegg anbefale en gnistfanger, sier han.

Hagen er grei

- Har du et mobilt fyrsted i hagen, er det ikke sesongbegrensninger, men det er viktig å huske at det er forbudt med tenning av bål i skog- og utmark, eller i nærheten mellom 15. april og 15. september, understreker han.

Ved siden av gnistfanger, kan det også være greit å vurdere et lokk til ildstedet, både for å unngå at vinden tar tak i aske og glør, men også unngå at den sprer seg utover, samtidig som det vil beskytte for nedbør.

Vedlikehold

- Uansett hvor et slikt ildsted står, kan det være greit å dekke det til når det ikke er i bruk slik at det for eksempel ikke ruster, sier Adolfsen.

Om man jevnlig tømmer ildstedet og smører det inn med bålpanneolje før man setter det tørt, kan man forvente seg en lang levetid og mye kos med utstyret.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer