10 ting du bør sjekke på visning

Gå til hovedinnhold

10 ting du bør sjekke på visning

En rask visningsrunde er ofte eneste sjansen du har til å vurdere om leiligheten eller boligen du ønsker å kjøpe holder en brukbar standard. Da gjelder det å holde hodet kaldt.

TA EN EKSTRA TITT: På visning er gjerne kjøkkenet ryddig og fint, men husk å sjekke hva som skjuler seg under oppvaskbenken. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Kjøkkenet:

Ikke la deg forføre av en vakker kjøkkeninnredning. Se etter skjolder eller misfarging under oppvaskbenken. Det er gjerne her lekkasjer oppstår. Kan du kjenne mugglukt er det et dårlig tegn. Undersøk at rør og stoppekraner ser bra ut. Buler eller skjolder under oppvaskbenken, på gulvbelegget eller parketten er et klart tegn på lekkasje.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Bad og våtrom: 

Vær spesielt nøye med å undersøke badet. Spør om arbeidet på badet er utført av godkjent rørlegger, og om det foreligger papirer på dette.  Sjekk også om arbeidene er gjort etter Våtromsnormen. Dette er ikke påbudt, men gir deg en ekstra sikkerhet. Ikke være sjenert - sjekk at springen i vasken virker som den skal, trekk ned i do og sjekk at den spyler skikkelig, og slå på dusjen for å sjekke at fall mot sluk er godt.

Kjeller:

Bruk nesen godt! Lukter det friskt, eller muggent og innestengt? Vær ekstra nøye hvis du merker lukt. Se etter saltutslag på muren dersom den ikke er malt, pusset eller kledd inne. 

Loft:

På loftet kan fukten komme både innenfra og utenfra. Vær spesielt oppmerksom dersom rom under har downlights. Dette skaper ofte utettheter, og den varme luften vil da lettere kunne stige opp og gi fuktskader. Kjenn etter om det lukter rart. Undersøk materialer som blærer, sveller eller er misfargede. 

Soverom og stue:

I et dårlig ventilert soverom kan det lett oppstå opphopninger av fukt. Når fukten kondenserer mot en kald yttervegg, kan det oppstå soppvekst. Se spesielt bak møbler som er plassert mot ytterveggen. I stua bør du ta en ekstra titt i vinduskarmen etter spor av kondens. Undersøk også parketten eller gulvbelegget.

Energi:

Finn ut om boligen er godt isolert. Den beste besparelsen gjøres med passive tiltak.Spør hvilke utgifter forrige eier har hatt til oppvarming. Kan du kun fyre med elektrisitet, eller finnes det andre alternativer?

Pipe og ildsteder:

Hvis det er pipe i boligen, bør du se etter sprekkdannelser, utettheter og sotavleiringer. Skjolder kan tyde på kondensproblemer. Spør om den er rehabilitert.

Elektrisk anlegg:

Lukter det varmt eller svidd i sikringsskapet? Se etter løse ledninger og brunsvidde stikkontakter. Still spørsmålstegn ved ting som tyder på at eier har gjort koblinger på egenhånd.

Ute:

Ser huset velholdt og velstelt ut, eller mangler det vedlikehold? Se etter misfarging, sprukken maling, avskalling og blæring. Undersøk takrenner, og forsikre deg om at vannet ledes bort fra grunnmuren. Sjekk
vinduer for råte og kondensering.

Tomta:

Trær, hekker og gjerder har satt mange gode naboforholdet på prøve. Spør deg selv om du kjøper en potensiell konflikt? Sjekk solforholdene både sommer og vinter. Naboenes planer for utbygging kan ta sola eller utsikten din. Skråner tomta mye, og det er helling mot veggen eller grunnmuren, kan det være fare for vanninntrenging.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler