Solskjerming - hva skal man velge?

Gå til hovedinnhold

Solskjerming - hva skal man velge?

Sola har snudd og vi går mot lysere tider. Kanskje det allerede nå er lurt å tenke på hva slags solskjerming du vil ha på huset?

Meterologisk institutt bekrefter at januar og februar har flere soldager enn november og desember i et historisk perspektiv. Derfor bør du allerede nå tenke på hva slags solskjerming som passer best for deg og din bolig.

Førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimatjenestene hos Meterologisk institutt forteller at antall soltimer nå stiger fort.

- Dette er egentlig ganske interessant statistikk. I Norge bruker vi gjerne begreper som antall soltimer, klarværsdager og penværsdager. Da glemmer vi ofte at det er enorme regionale forskjeller i Norge. Klarværsdager og soltimer er en internasjonal måte å kategorisere på. En klarværsdag er en dag hvor det ikke er en sky på himmelen. Dette opplever man mye oftere i andre deler av verden enn her hjemme. Det er nesten å betrakte som et sjelden fenomen i Norge. Penværsdager, som er en egen norsk betegnelse, er dager hvor det er litt småskyer eller tynt skylag, men som vi allikevel kaller pent vær. I mars har Oslo for eksempel syv slike, sier Kristiansen.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

  

Stort utvalg – vanskelig å velge

- Når du skal velge løsning må du først definere hva som er problemet. Er du plaget av sollys, varme eller begge deler. Det kan ha mye å si for om valget ditt blir riktig eller galt. De forskjellige alternativene har sine egne egenskaper. Noen beskytter bare mot det ene mens andre mot alt. I tillegg spiller design en rolle så det er jo også smak og behag , sier styreleder Rolf Andreas Mørck i Norges Solskjermingsforbund.

Meningene er mange om hva som er best og selv om du ønsker å konferere deg med eksperter skal du allikevel høre på din egen magefølelse.

- I vår bransje, som i mange andre bransjer, er det alltid folk som vil selge sine produkter. Det er ikke alltid de kommer opp med de beste løsningene, så stol på deg selv og forhør deg gjerne med flere.

- Utgangspunktet er at utvendig solskjerming alltid er bra. Men her er du langt mer værutsatt, og vi har jo sett den senere tiden at vi kanskje må belage oss på mye mer vær i Norge enn vi tidligere har vært vant til. Det har lenge vært en myte at det kun er utvendig som fungerer, men det er mange innvendige solskjermingsmuligheter jeg kan anbefale, sier Mørck.

 

Ikke tell timer 

Å telle soltimer mener Stein Kristiansen ved klimatjenestene hos Meterologisk institutt gir et dårlig bilde av Norge.

- Vi har store ujevnheter i forhold til når solen står opp og går ned i de forskjellige årstidene rundt omkring i landet. I tillegg kommer de lokale værmessige forholdene inn i bildet også. I de værste tilfellene kan man gå flere måneder i nord uten å se sola, alt ettersom hvordan været arter seg i forhold til når solen er på himmelen.

Ved meterologisk institutt er de mer interessert i statistikken som forteller hvor mye prosent sol du har i forhold til hvor mye du kunne hatt.

- Denne statistikken gir det beste utgangspunktet for å fortelle noe om hvor mye sol vi faktisk har i Norge.

Her kommer det frem at hvis man slår sammen de to siste og de to første månedene i året, har vi klart mer sol i januar og februar sammenliknet med novemnber og desember.

 

Markiser

Det mest vanlige produktet på norske hus. Markisen er et glimrende alternativ for å dempe sollyset, og for å gi skygge og blokkere for sollyset. I tillegg gir markisen beskyttelse for nedbør som regn og snø. Markiser kan erstatte overbygg og de kan dekke store flater. Selv om markisene er robuste er de samtidig følsomme for mye vind ettersom de tar mye vind når de er ute.

+ Gir veldig bra skjerming for sol og varme

- Sterk vind kan være en utfordring.

 

Rullegardiner

Rullegardiner er dekorative og funksjonelle. De er lett å tilpasse. De kommer i flere forskjellige varianter, alt fra ensfarget, mønstret, mørklegging og til transparent. De er lysdempende og varmereflekterende og kan fungere både med manuell betjening og motorisert. Rullegardiner er lette å holde rent ved normal støvtørking og gjerne også en fuktig klut.

+ Kan blokkere lyset fullstendig.

- Litt lite anvendelig. Enten eller.

 

Innvendige persienner

Persienner kommer i aluminium og i tre. Persienner er enkle å holde i orden ved normal støvtørking. Persienner kommer i flere alternativer fra basisprodukt til luksusutgaver med flere betjeningsalternativer.

+ Veldig anvendelige.

- Krever rengjøring og støvtørking.

 

Lamellgardiner

Lamellgardiner har mange anvendelseområder. De kan være dekorasjon, romdeler og solskjerming. Lameller kommer i et stort utvalg av dekorative tekstiler. De leveres også med aluminium eller pvc. Lameller egner seg godt for store vindusflater og har mange betjeningsalternativer og muligheter for motorisering.

+ Dekker store flater

- Stopper ikke solvarme

 

Plissegardiner

Dette er en relativ avansert teknologi som er lite plasskrevende. Plissegardiner har moderne design i trendy farger og gode solbeskyttende egenskaper. Plissegardiner kan også leveres med flammehemmende tekstiler. Flekker bør fjernes så raskt som mulig med en myk svamp, lunket vann og et ikke-syntetisk vaskemiddel. Det er verdt å merke seg at tekstiler med metallisert bakside ikke bør rengjøres med vann fordi det kan skade det metalliserte belegget.

+ Stilfullt og lite plasskrevende.

- Krever rengjøring og stopper ikke solvarme.

 

Utvendige persienner

Utvendig monterte persienner kontrollerer lysfordelingen og eliminerer blending uten å hindre ventilasjonen. Persiennene kan heves om vinteren og når det er overskyet. Vinkelen på lamellene kan reguleres slik at naturlig dagslys slipper inn etter behov. Alt dette kan fjernstyres innenfra, enten manuelt eller med motor. Utvendig persienner regnes for å tåle vær og vind best og gir den beste solskjermingen.

+ Tar liten plass og er enkle å bruke.

- Vanskelig å rengjøre i høye etasjer.

 

Screen (utvendig rullegardin)

Utvendig rullgardin med perforert duk holder sollys og varme ute. Disse bør derimot ikke brukes ved vind over 8 meter per sekund. Duken tar liten plass, og det blir ikke innsyn når den dekker vinduet.

+ Liten og enkel å bruke

- Tåler ikke tøffe værforhold.

 Kilde: Norges Solskjermingsforbund.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer