Unngå is i trappa

Gå til hovedinnhold

Unngå is i trappa

Å bli overrasket av hålke eller et tynt og skummelt islag på trappa idet du går ut inngangsdøra har mange av oss opplevd.

Er du skikkelig uheldig kan både bein og rygg få seg en skikkelig smell.

Men hvordan unngår du best is på trappa? Sand, salt, grus, varmematte? Alex Frank hos Vaktmesterkompaniet forteller at mange bruker salt også på trappa, men at saltet faktisk kan utgjøre en trussel mot materialet i trappa.

- Fugene er spesielt utsatt hvis du har en steintrapp. Salt er heller ikke spesielt bra for treverk, og har du betong ville jeg vært ekstra forsiktig, den kan rett og slett smuldre opp, sier han, og fortsetter:

- Saltet gjør at isen smelter, og vannet vil da renne inn i sprekker og kanskje fryse igjen. Resultatet kan bli ødeleggelser på trappa.

250 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Strøsingel enklest

Et alternativ til saltet, som også er bedre for selve trappa, er strøsingel eller sand.

Frank påpeker imidlertid at det fort blir mer støv når du bruker sand. I tillegg er grusen enklere å fjerne etterpå.

- Grus kan være litt klønete hvis det er helt bart og den ikke har så mye å bite på, men det er ofte det beste alternativet. Har du en kasse med strøsingel stående holder den seg også tørr og fin i opptil flere år, sier han.

Nedtrampet snø

Et tynt lag med regn som fryser på kan være utfordrende, men når snøen endelig kommer gjør mange den feilen at de lar den ligge og tramper den ned, i stedet for å fjerne den med én gang. Da vil du etter hvert få is i snøen som er vanskelig å fjerne, advarer Frank.

- Det aller beste tipset er derfor å ta vekk snø og is med én gang. Ha en aluminiumsspade og en barkespade stående ved siden av døra så du kan skrape og hakke vekk det som kommer med én gang, oppfordrer han.

Skal du bygge en ny trapp kan det være lurt å tenke på nettopp utfordringer med is og snø allerede før du begynner.

- Da kan det være lurt å tenke på om du skal legge en slags form for varme i trappa, mener Frank.  

Varmematte

Et alternativ kan også være å montere elektriske varmematter eller varmetrinn. En varmematte på 60 x 90 centimeter fra Isfritt har for eksempel et strømforbruk på 230W 1 Amper, og lover å smelte 6-7 centimeter snø i timen hvis nødvendig. Polarflex selger også slike matter.

Man kan selv velge størrelse på matten, og bruksområdet er stort. Mattene er til både trappa, inngangspartiet og gangveien, men funker også kjempefint på rullestolheiser og i motbakker i oppkjørselen.

Alle kablene er vanntette, og mattene kan spyles med vann. De er derfor lette å holde rene.  De beskytter også overflater mot kjemikalier og salter. Mattene skal også være sklisikre selv uten strøm.

 

Dette utvalget av produkter kan lose deg skadefri gjennom den glatte tida:

Ice Crust

Et lett håndterbart strømiddel som er friksjonsbasert og som verken inneholder salt eller andre smeltemidler.

Det er laget av et naturlig råstoff som kalles diatomê-jord, og består av skall fra encellede planteplankton. Strøs tynt på.

Fås hos Jernia eller Circle-K fra midten av november, eller kjøpes på nett (icecrust.no) Boks på 1 liter koster 99 kroner, sekk på 10 liter 350 kroner, sekk på 20 liter 500 kroner.

X-it Issmelter med kalsiumklorid

Tiner snø og is ned til minus 40 grader. Skånsommere mot underlag, vegetasjon, sko og husdyr enn salt.

Ca. 0,5dl pr. kvadratmeter. Les den enkle bruksanvisningen. Fås på Jernia eller på nett i bøtte på 12,5 liter til 199 kroner.

Knuste lecakuler

Gir friksjon og er enklere å håndtere enn grus og sand. Kan godt brukes i jordforbedring til våren.

Produktet Leca Safe Antiskli selges hos enkelte byggevarehus og jernvarehandlere. Ca. 100 kroner for 10 liter.

Eventuelt kan du jo knuse lecakuler selv hvis du har litt damp som skal ut.

Varmematter fra Isfritt

Legges på trappetrinnene og smelter snø og is. De kan seriekobles. Mattene kan også kobles til en frostvakt som kobler ut når det blir varmegrader, eller til en timer.

Fås på nett og hos enkelte forhandlere rundt om i Norge. Du kan også ringe og få dem levert på døren.

En matte i størrelse 25 x 70cm koster 1 099 kroner. For et pakketilbud på tre matter får du 20 prosent avslag. Dette gjelder også pakker med frostvakt eller timer.

Grus og sand

Et vanlig strømiddel, men det er tungt, og det kan bli en skikkelig ryddejobb til våren.

Dessuten er sjansen er stor for at du drar med deg mye inn, og skader gulvene.

Aske

Å strø aske på hålka er et velkjent kjerringråd, men det er også skitt du vil dra med deg inn.

Kaffegrut

I Polen gjøres det forsøk med å strø tørket kaffegrut på glatta. Det antas at tørket grut vil slite ned isen, og dermed gjøre at den smelter raskere. Kaffegrut inneholder blant annet fosfor, nitrogen og kalium, og gir god næring til planter. Når vinteren er over kan eventuelle rester kostes ut på plenen eller strøs i blomsterbed.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer