Overtagelse av bolig

Gå til hovedinnhold

Overtagelse av bolig

Da en boligselger skulle overlevere boligen sin til kjøper, opplevde han det han selv beskriver som en «ubehagelig situasjon».

De hadde på forhånd avtalt at overtakelsen skulle skje på en søndag klokka 13. Kjøperen mente boligen ikke var vasket godt nok, og selv om selgeren ikke var enig, avtalte de til slutt at kjøperen skulle komme tilbake klokka 17, slik at det kunne vaskes bedre.

– De sa de ønsket å trekke fra 15 000 kroner på grunn av vaskingen. Det følte vi var urimelig, forteller selgeren til Hus & Bolig.

Videre forteller han at da kjøper igjen kom tilbake klokka 17, hadde de med seg en fuktmåler.

– De begynte å måle i kjelleren og mente det var fukt i den ene boden på rundt tre kvadratmeter. Takstmannen vår hadde ikke oppdaget dette. Jeg syntes det var merkelig å komme med fuktmåler på selve overtakelsen og ble litt satt ut, forteller han.   

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Trakk fra 40 000

Kjøperen hadde imidlertid flere ting å påpeke ved boligen. Han mente at annonsen hadde oppgitt at opplegg for vaskemaskin skulle være på badet, og at dette ikke stemte ettersom slangene fra vaskemaskinen på badet gikk gjennom veggen og ut i en bod ved siden av.

I tillegg opplyste selgeren at en sikring hadde gått på kjøkkenet, noe han var forberedt på at ville koste ham litt.

– Kjøperen sa han ville trekke fra 40000 på kjøpssummen på grunn av sikringen og dette med vaskemaskinen. Jeg ble veldig usikker på summen, og ønsket å utsette overtakelsen, noe han ikke ville, forteller selgeren.

– Senere forstod jeg at det var dumt av meg å signere på dette i overtakelsesprotokollen, men der og da var vi veldig slitne og ville bli ferdige. I ettertid har jeg tenkt mye på at 40 000 er veldig mye penger.

Les mer: Sjekkliste for overtakelse av bolig

 

Hva er reglene?

At det dukker opp uenigheter under en overtakelse kan være ubehagelig både for kjøper og selger. En kjøper gleder seg sannsynligvis til å flytte inn i ny bolig og vil vite at alt er i orden. En selger har sannsynligvis gjort seg flid med vasking og vedlikehold, og ønsker å levere fra seg boligen i god stand.Espen Kheradmandi i Huseiernes LandsforbundEspen Kheradmandi i Huseiernes Landsforbund

Advokat Espen Kheradmandi i Huseiernes Landsforbund sier det ikke er vanlig å avtale prisavslag direkte under overtakelse, men at kjøper eventuelt holder igjen penger og at dette løses i etterkant.

– Å avtale en konkret sum i avslag på for eksempel fukt på overtakelsesdato vil jeg absolutt ikke anbefale. Da ville jeg i alle fall som selger skrevet i dokumentet at dette var et endelig oppgjør, slik at kjøper ikke kan komme og kreve enda mer for samme problem senere, sier han.

Når det gjelder å dukke opp på overtakelsesdagen med en fuktmåler, er dette noe kjøper har mulighet til å gjøre. Kheradmandi anbefaler likevel å gjøre dette enten på visning eller ved et senere tidspunkt hvis du ikke stoler på takstrapporten.

– Det er veldig uheldig når slike beslutninger tas under press. En mulighet kan være å ha med megler på overtakelse, da en megler vil være tryggere på slike beslutninger enn privatpersoner, sier han.    

Tilbakehold av penger

Høyesterett skal i januar 2017 se nøyere på når risikoen går fra selger til kjøper i en bolighandel.

– Begge parter er bundet ved bud og budaksept, og i all hovedsak går risikoen over til kjøper ved overtakelse. Det er likevel ikke alltid like enkelt, sier Kheradmandi.

Skulle en komfyr ryke før overtakelsen er det selger som må stå for utgiftene knyttet til dette, men når det gjelder ting en ikke kan se, og som ikke selger kjente til, kan det bli mer komplisert.

– Lekkasjer og fukt som ikke er synlig på visning kan for eksempel være utfordrende. Selger vil i mange tilfeller få slike ting dekket av forsikringen hvis det oppdages før overtakelse, men det er ikke sjelden det oppstår konflikter rundt slike saker, sier han.                            

Skulle du som kjøper oppdage feil eller mangler du mener du ikke var klar over da du la inn bud på boligen, kan du velge å holde deler av kjøpesummen tilbake. Som selger kan du nekte å overføre skjøtet til kjøper hvis du mener vedkommende kommer med urimelige krav.

– Men da risikerer du i verste fall å måtte selge boligen på nytt, fordi kjøperen etter en stund kan frigjøres fra kontrakten. Kjøper kan også holde selger ansvarlig for økonomisk tap hvor selger uriktig har nektet kjøper å overta eiendomsretten, forklarer Kheradmandi.

tbg@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer