Flaggstengene vokser i høyden

Gå til hovedinnhold

Flaggstengene vokser i høyden

Nesten alle som skaffer seg flaggstang i dag vil at den virkelig skal rage høyt over husmønet. Mange går dermed langt utover tredelsregelen.

FLOTT: Det er flott med flaggstang - og ekstra flott er det hvis den er ekstra høy, synes de fleste å mene i dag.
FLOTT: Det er flott med flaggstang - og ekstra flott er det hvis den er ekstra høy, synes de fleste å mene i dag.


- Vi ser en klar tendens på privatmarkedet til at folk kjøper høyere flaggstenger enn før. Villastengene vokser rett og slett i høyden. Nå leverer vi nesten ikke flaggstenger under ti meter til privatmarkedet lenger, sier administrerende direktør i Oslo Flaggfabrikk, Ellen Bjerregaard.

Hun forteller videre at det ikke bare er de godt voksne som ønsker seg flaggstang, men også unge huseiere er mer interessert nå enn tidligere.

- Flagget står veldig sterkt både blant unge og eldre her til lands. Det har nok med å gjøre at vi kjempet for å bli en fri nasjon, mener Bjerregaard.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Høye flaggstenger

Mikkel Andenæs i Flaggstangspesialisten kan fortelle at flaggstangsalget går så det suser. Og stengene skal helst være høye.

- Flere og flere kjøper høye stenger. For vanlige eneboliger er tolv meter høye flaggstenger nå det vanlige, men veldig mange velger også fjorten og seksten meter, som tradisjonelt har blitt brukt på større eiendommer, gårder og så videre, sier Andenæs.

Dermed går de gjerne utover tommelfingerregelen som sier at en tredel av flaggstangens høyde skal rage over husets møne.

Les mer: Slik flagger du

Andenæs tror det er estetiske hensyn som gjør at folk vil ha høye stenger.

- De synes vel rett og slett at det er det flotteste. Jeg tror de vil ha noe som virkelig synes når de først går til det skritt å skaffe seg flaggstang, sier han.

 

Ta hensyn

Enkelte kommuner har reguleringer i forhold til plassering av flaggstangen, men det er sjelden reglementet håndheves i praksis. Andenæs anbefaler imidlertid alle som vil skaffe seg flaggstang å ta hensyn til naboer og omkringliggende eiendommer. For øvrig bør man tenke på flaggets synlighet når man velger plassering av flaggstangen.

- Når man først flagger er det jo ved spesielle anledninger, og da vil man gjerne at både husets beboere, gjester og andre skal få se det, påpeker Andenæs.

En flaggstang kan festes på nesten hva som helst av grunn, så om det er gress eller stein der man vil at flagget skal vaie, spiller ingen rolle.

 

Navnevimpler

Mange ønsker å bruke flaggstangen ikke bare på 17. mai og ved andre store anledninger. Salget av navnevimpler har derfor skutt i været den siste tiden.

- Når det gjelder navnevimpler får man det man bestiller. Det kan være navn på eiendommen, etternavnet til de som bor der – eller andre kreative påfunn, forteller Andenæs.

Både han og Bjerregaard mener folk generelt er flinke til å følge skikk og bruk når de først har fått seg en flaggstang, selv om man som privatperson ikke er forpliktet til å følge flaggreglene.

De offisielle flaggtidene sier blant annet at i perioden mars til oktober skal flagget heises klokken åtte og tas ned ved solnedgang, men senest klokken ni.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer