Derfor flimrer lyset

Gå til hovedinnhold

Derfor flimrer lyset

Lite er så irriterende som flimrende lys. Men hvorfor flimrer det, og hva kan du gjøre for å bli kvitt flimringen?

Far leser bok for barn med lampe på

Høsten er her med sitt tunge mørke både morgen og kveld, og dersom ikke alt er som det skal med lyset hjemme, merkes det ekstra godt på denne tiden av året.  De fleste av oss har vel innimellom opplevd lys som flakker, flimrer eller kommer og går litt. Da vi alle brukte glødepærer var grunnen som regel at pæren ikke satt skikkelig i, mens lysstoffrør som kjent hadde en tendens til å blinke like før de slutter å virke. Med LED-lyspærer, som de fleste av oss nå har gått over til fordi det er det som i hovedsak selges i butikkene, er det imidlertid en helt annen årsak når lyset flimrer.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om hus og eiendom.

Mismatch

- Grunnen til flimrende LED-lys er nesten alltid en mismatch mellom pærer og dimmer, sier Rolf Langeland, daglig leder i Askestad-Aas Elektro i Spikkestad og fagekspert for «Sinnasnekker’n» Otto Robsahm.

- Sett at du har en rekke med spotter tilknyttet én dimmer. Etter hvert som pærene går, bytter du ut én etter en over tid fra halogen til LED. Det som skjer da, er at når alle LED-pærene er på plass, er belastningen blitt for liten for dimmeren. Dimmeren kan for eksempel være konstruert for en motstand på 20-315 Watt, men med bare LED-pærer kommer du lett under 20 Watt, og da klarer ikke dimmeren å gjøre jobben, sier Langeland.

Resultatet blir da lys som står og flimrer, mens dimmeren forsøker å gjøre jobben som best den kan.

Visste du forresten at færre en én av ti seniorer har tilstrekkelig lys i gangen og stua? Dårlig lys øker risikoen for fall og helseproblemer.

Elektrikerhjelp

Den kortsiktige løsningen er å bytte ut noen av LED-pærene med halogen igjen. Da øker du motstanden for dimmeren, slik at den kommer opp på riktig nivå. Den langsiktige løsningen, som er den elektrikeren anbefaler, er å få byttet dimmer.

- Det beste er i grunnen å gjøre alt på én gang: Bytt ut alle de gamle pærene, og få en elektriker til å komme og montere riktig dimmer med det samme, sier Langeland.

Dette er imidlertid nokså langt fra hva han ser at folk gjør i praksis.

- Ofte blir ikke vi elektrikere tilkalt før problemet har pågått i lang tid. Huseieren har kanskje kjøpt en dimmer, hatt den liggende på kjøkkenbenken et halvt år, snakket med en elektrikerkompis og så etter beste evne forsøkt å montere selv, før han til slutt tilkaller oss for å rydde opp i det hele, sier Langeland, som understreker at det er ulovlig for ufaglærte å montere dimmere selv – dette er arbeid som må overlates til fagpersoner.

Dårlige lyspærer

Dårlig lyskvalitet kan også henge sammen med at lyspærene i seg selv er for dårlige.

- Bikker du under hundrelappen per LED-pære kan du være nesten sikker på at kvaliteten er deretter, sier Langeland, som anbefaler å styre unna de billigste nettbutikkene og utsalgsstedene når man skal handle lys.

- Handler du lyspærer i en lampeforretning kan du faktisk gå tilbake etter et halvår dersom produktet hadde lavere kvalitet enn du har grunn til å forvente, sier han, og legger til at det også er en god løsning å kjøpe lyspærer rett fra din lokale elektriker.

- Alle elektrikere selger lyspærer. Jeg kan bestille til deg i dag, og du har dem i postkassen i morgen, og så sender jeg regningen etter. Fordelen med å gjøre det slik, er at jeg som elektriker faktisk må stå for kvaliteten på det jeg da bestiller til deg. Er ikke kvaliteten god nok, kan du komme tilbake til meg og klage, og så må jeg rette det opp, sier Langeland.

Levetid

Mange LED-pærer er merket med en levetid som virker nærmest uendelig lang. Inntil 50 000 timer eller 20 år er en vanlig merking på pakningen, men om man regner på det, går ikke disse tallene helt opp: for at 50 000 skal tilsvare 20 års levetid legges det opp til et svært begrenset antall brukstimer om dagen, og dessuten oppgis tallet i «inntil», ikke «minst», noe som er to veldig forskjellige ting. Men dersom du vil ha lengst mulig levetid for lyspæren er det et poeng å korrigere for flimring, som vil redusere levetiden betraktelig.

Vibrasjon, derimot, som glødepærer var følsomme for, er ikke en like viktig faktor for LED-pærer. Bytter du fra glødepærer til LED i trappeoppgangen der barna raser opp og ned med trampende føtter, vil du altså kunne merke at intervallene mellom hver gang du må bytte lyspærer blir betraktelig mye lengre med LED. raa@huseierne.no 

Fakta: Ikke monter dimmer selv

Som boligeier finner du svært mye av det du trenger til det elektriske anlegget, for eksempel ulike dimmere, som hyllevare i vanlige butikker. Dette betyr ikke at du har lov til å montere det selv. Butikkene har nemlig lov til å selge utstyret til hvem som helst, men de må samtidig opplyse skriftlig om det dersom det er materiell som kun kan installeres av en registrert installasjonsvirksomhet. Det skal stå på pakken, eller opplyses om der du kjøper produktet.

Vanlige folk har kun lov til å utføre «mindre arbeider». I hovedsak handler dette om å bytte deksler, kobling av lampettledninger, bytte av støpsler (plugg) og tilkobling av enkelte typer lamper.

Kilde: Elsikkerhetsportalen

Mer fra Huseierne

Se alle artikler