Beregner solforhold

Gå til hovedinnhold

Beregner solforhold

Når nordmenn leter etter bolig er man ekstremt opptatt av hvor sola står i forhold til boligen. Dataprogrammet "Suncurves" kan hjelpe deg med det.

Skjermdump: www.suncurves.com

– Tenk at du står på visning klokken 18 en i mandags kveld i januar. Ute er det mørkt og du lurer på hvordan solen står på terrassen der du vurderer å kjøpe. Alt du har å forholde deg til er din egen vurderingsevne og selgers opplysninger. Budrunden starter dagen etter. Du må bare stole på at selgers opplysninger er korrekt, sier meteorolog Paul Skeie.

Sammen med kollega Erik Kolstad fra værselskapet StormGeo har han utviklet et webbasert verktøy, «Suncurves.com», som skal beregne solforhold på alle tenkelige steder i Norge, og faktisk også resten av verden. Formålet er å kunne gi et godt svar på hvordan solforholdene på et kjøpsobjekt faktisk er.

– Med dette programmet blir alle opplysninger tilgjengelige for alle. Man slipper dermed usikkerhet rundt hvordan forholdene egentlig er. Disse opplysningene kan man fint legge inn i en salgsoppgave, sier han.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Inn med sol

I meglerbransjen snakkes det om de tre B’ene – beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Dette handler ikke bare om at boligen ligger på det mest attraktive stedet i landet, men også andre forhold. Spesielt om boligen din har ettermiddagssol eller ei.

– Aller helst vil alle ha sol hele dagen. Det er vanskelig å oppdrive slike tomter. Hvordan tomten ligger i forhold til solen og hvordan huset er plassert er derfor et meget hett tema på visninger. Solforhold kan skille ganske mye. Spesielt i leilighetskomplekser. Det kan ligge to blokker ved siden av hverandre hvor den ene skygger for den andre eller at den ene er østvendt og den andre vestvendt. Der kan vi se prisvariasjoner på så mye som ti prosent på nesten identiske leiligheter. Det er ganske drastisk, forteller leder Tormod Bolvik i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Bolvik mener altfor mange boligutbyggere er for mye opptatt av plassutnyttelse fremfor å tenke solforhold. Han mener vi må innse at nordmenn har et ekstremt behov for sol når den først dukker opp.

– Nordmenn har et ekstremt behov for sol fordi vi har så lite av den. Det er slett ikke irrelevant hvor lenge man har solen på kvelden. Vi jobber lenger, kommer senere hjem og da ønsker vi å ha ettermiddagssol som strekker seg til klokken 21 på kveldstid. Vi ser ofte at private boligbyggere som bygger eneboliger har langt større fokus på å vende huset riktig mot solen. Hus som ligger riktig vendt går fortere og er ofte dyrere, sier han.

Ut hos bransjen

Fra eiendomsbransjen har de to meteorologene ikke helt fått ting til å svinge. Bransjen virker ganske lunken.

– Ja, de har vært litt skeptiske. Jeg tror de er redde for å sette opp noe om solforhold som kan være forpliktende. Det virker som de er redde for å måtte stå til rette for ting dersom de ikke skulle stemme, sier Skeie.

Nå håper de på at publikum kan bli en større brukergruppe. Prisen for å innhente opplysninger er derfor satt lavt.

– Tjenesten er delvis åpen for alle brukere, men ved å logge inn og betale 25 kroner får du en helårs oversikt, og blant annet mulighet til å laste ned din egen årskalender for solen slik at man kan se hvordan solen treffer på eiendommen. Alle brukere får i tillegg første analysen gratis, avslutter han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler