Slik legger du våtromsmembran

Gå til hovedinnhold

Slik legger du våtromsmembran

Slik legger du våtromsmembran. Kan man klare det i én arbeidsøkt? Ja, svarer Hey'di og viser deg hvordan trinn for trinn.

Våtromsmembran: Vær raus når du skal rulle på våtromsmembran.

Etter en periode med svært strenge regler for hva den nevenyttige huseier får lov til å ta seg til på eget baderom, er reglene myket opp, og det er igjen mulig å pusse opp badet uten å søke kommunen om tillatelse, og uten krav om ansvarlig foretak.

Men diskusjonen om hva som er bra nok og hvordan det skal gjøres, tar nok ingen ende med det første. Det er et faktum at norske bad lekker, og mange peker ut våtromsmembranen som den store syndebukken – holder den egentlig mål? Og om produktet gjør det: Hvordan legger man den riktig? Må man sette av fjorten dager til møysommelig å bygge opp lag på lag med et helt nøyaktig antall timers tørking imellom? Nei, ikke nødvendigvis, mener Hey’di.

– Det er fullt mulig å legge våtromsmembran i én arbeidsøkt, forteller selger og teknisk rådgiver Stig Roar Johansen. Han gir deg tipsene som kan være nyttige å ta med seg – enten du vil gjøre det selv eller føler for å sjekke om håndverkeren har peiling.

Mye på rullen

Det er viktig at overflaten er ren og tørr, det vil si uten løse partikler. Den kan gjerne støvsuges før den grunnes. Demonstrasjonsveggen til Stig Roar Johansen er gipsplate grunnet med Hey’di KZ.

Johansen bruker en langhåret malerulle. Den dypper han i våtromsmembranen K10. Ordentlig. Her skal man ikke spare på godsakene.

– Du skal aldri rulle rullen tørr, forklarer han, og begynner å stryke på membranen i vannrette strøk. Den legger seg tykt på veggen. Han dypper rullen ofte. Uten å vente på at det første laget tørker, ruller han på et nytt, denne gangen med loddrette strøk. Fortsatt med raus bruk av membranen. Om dette var maling ville det bare blitt søl, men membranen er tykkere, og fester bedre.

Duk og nytt strøk

I den våte membranen fester han en sikkerhetsduk. Duken er tynn og fester lett. Først stryker han den på med en spatel for å få ut bretter og krøller, deretter ruller han over med membranrullen igjen: Denne gangen med en litt tørrere rulle, slik at duken dyttes ordentlig ned i underlaget. Så er det samme prosedyre som sist: To tykke lag med membran. Når det første, loddrette laget er lagt, går Johansen rett over til å legge på et vannrett lag igjen, uten å vente på tørking imellom. Til slutt glatter han over med rullen så overflaten blir så jevn som mulig. Og vips er veggen dekket av et forskriftsmessig membransjikt og en overflate god nok til å legge gulv og fliser på etter en tørketid på ca. et døgn.

– Mange får en aha-opplevelse når de ser hvor tykt vi smører på. Men det må til for å komme opp i et forbruk på ca. 2 kilo per kvadratmeter, sier Johansen.

Overganger

Til hjørner, rør og andre overganger finnes spesialtilpassede produkter. Sjekk alltid at produktene tilhører samme serie og er testet for bruk sammen.

 

 

1)Vannrett:

Membran

Rull membranen på med vannrette strøk. Bruk mye membran på rullen og dypp ofte rullen for påfyll.


2) Loddrett:

 

Membran

Over det vannrette strøket, legger du et loddrett. – Aldri rull rullen tørr, lyder rådet fra Johansen.

3) Duk:

Membran

Den tynne sikkerhetsduken fester lett i det våte underlaget.

4) Jevn ut:

Membranduk

Med en spatel unngår du bretter eller krøller i duken.

5) Fest:

 

Membranduk

Fest duken i underlaget med tørr rull.

6) Vannrett og loddrett igjen:

 

Membran

Ett tykt lag med membran rulles vannrett over duken. Deretter legges enda et lag med loddrette strøk. Jevn ut overflaten med rullen så godt det lar seg gjøre.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer