Sjekker du varmtvannstanken?

Gå til hovedinnhold

Sjekker du varmtvannstanken?

Pleier du å sjekke at varmtvannstanken er i orden? Hvert år skjer det vannskader for millioner av kroner på grunn av dårlige varmtvannstanker.

Bare i fjor håndterte forsikringsbransjen 1593 vannskader hvor årsaken var slitasje og elde på varmtvannsberederen. Vannlekkasjene gjorde ødeleggelser for 91 millioner kroner i privathjem og bedrifter, ifølge tall fra Finans Norge. Skaderekorden fra i fjor ligger an til å bli passert i år, varsler forsikringsselskapet If.

- Varmtvannsberedere i rustfritt stål har gjerne en forventet levetid på 15-20 år. Mange har en tikkende vannbombe i boligen sin, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Tidligere har Hus & Bolig skrevet om varmtvannsberedere som utgjør en brannfare i hjemmet. I fjor og i år har mange forbrukere måttet sjekke sine beredere for å avklare om de utgjør brannfare. Dette kunne man gjøre ved å sjekke serienummer på sine OSO-beredere.

Hvis ikke du har sjekket din OSO-bereder ennå bør du gjøre det nå.

Veldig mange av de store skadene skjer i borettslag og sameier der varmtvannstankene står i skap uten sluk på kjøkkenet.

De første seks månedene i år har det vært hele 952 vannlekkasjer fra beredere som er mer enn 30 år gamle. Vanligvis ligger antallet skader på mellom 600 og 700 fra varmtvannsberedere som har oppnådd pensjonsalder. Holder trenden seg, vil skadestatistikken derfor få en ny topp i år.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Uker med tørking

- Selv om vannskader fra gamle beredere er dekket på forsikringen, har jeg til gode å snakke med noen som synes det er moro å ha vann i veggen gjennom tre etasjer, lekkasje inn til naboen i oppgangen eller kjellerstua full av vann, sier Clementz.

Ved siden av gjenstander og møbler som blir ødelagt, er det en annen stor hake: Ved store vannskader går vifter i ukesvis for å tørke opp, og deretter er det håndverkere inn og ut av boligen i flere uker. 

Er du redd for vannskader kan vanndetektor være tingen for deg. En rekke vanndetektorer vil bli plassert i risikoområder, for eksempel nær en varmtvannstank. Hver detektor har en liten ledning som kan oppdage selv de minste mengder vann. De vil for eksempel oppdage en lekkasje fra fryseren, kjøleskapet eller en plutselig stigning av grunnvann i kjelleren. Hvis vann blir oppdaget, blir kunden umiddelbart varslet gjennom en app på smarttelefonen deres. Varslingen går også direkte til en profesjonell alarmstasjon som ringer kunden.

Forsikringsselskapet If anbefaler alle å ta en titt på produksjonsåret for varmtvannsberederen sin. Året står på tanken. 

- Skriv dette året stort og tydelig med tusj på siden av berederen, så det er lett å se. Alternativt året tanken er montert. Varmtvannsberederen er kanskje hjemmets kjedeligste gjenstand, og det er smart å ha en tydelig påminnelse om når det er på tide å bytte, sier Sigmund Clementz.

Ta en titt på og rundt tanken årlig for å oppdage tilløp til lekkasje tidlig, er hans råd.

Og mens vi snakker om råd. Visste du at en gjennomsnittsfamilie på fem kan spare over ti tusen kroner på å endre dusjevaner uten å miste komforten ved morgen eller kveldsvasken? Her kan du se regnestykket som Hus & Bolig har gjort for en familie.

Risiko på kjøkkenet

– Gamle varmtvannstanker som er plassert i benkeskap på kjøkken og uten vannstoppeventil kan føre til store skader. Vi anbefaler boligsameier og borettslag å foreta årlige inspeksjoner av varmtvannsberedere. Nettopp her er det mange skader, sier han.

Tidligere var det mulig å installere beredere i alle rom uten å ha sluk eller lekkasjesikring. I alle nye boliger hvor det skal installeres ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må den sikres mot lekkasje. Det vanligste er at rørleggeren monterer en vannstoppeventil.

- Skal du bytte ut den gamle berederen din, og den står i et kjøkkenskap uten sluk, bør du få montert vannstoppeventil. Det er også mulig å installere en slik ventil på berederen du har i dag, for sikkerhets skyld, sier Sigmund Clementz i If.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer