Ny varmtvannsbereder: Feilene du bør unngå

Gå til hovedinnhold

Ny varmtvannsbereder: Feilene du bør unngå

Vet du hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny varmtvannsbereder?

Det er ikke spesielt gøy å skifte dem ut, men med jevne mellomrom er det helt nødvendig: Etter ca. 20 år i tro tjeneste er de fleste varmtvannstanker klare for å pensjoneres, og du bør se deg om etter en ny. Selv om den gamle berederen fortsatt fungerer, er det greit å være klar over at nye beredere både varmer opp vannet langt mer energieffektivt, og er mye bedre isolert, slik at de også holder bedre på varmen. Du vil altså bruke mindre strøm med ny bereder. Gamle beredere står også for en god del vannskader rundt omkring, og det kan være lurt å ligge litt i forkant, og ikke vente med å skifte til vannskadene er et faktum.

Trenger du gode råd? Som medlem i Huseierne får du gratis økonomisk, juridisk og teknisk boligrådgivning! 

Ikke kjøp for liten

En feil enkelte gjør når de skal kjøpe ny tank, er at de kjøper en som er litt for liten, eller nesten litt for liten - i håp om å spare penger. Det er ikke særlig lurt, påpeker prosjekt- og avdelingsleder Ken Røsholt hos VB Funskjonell VVS.

- Har du familie med barn eller tenåringer og dere alle dusjer og bader, ville jeg definitivt gått for en 300-literstank. Noen velger 200-liter for å spare penger, men tømmer dere 200-literstanken helt, går oppvarmingen saktere enn i en større tank. Det er ikke noe gøy for sistemann i dusjen å få kaldtvann, sier Røsholt.

Velger man derimot en 300-literstank, og bare tømmer den halvveis, trengs det mindre energi der og da for å varme opp det nye vannet.

- Det er som å fyre i peisen: Skal du varme opp et iskaldt hus må du hive innpå med en masse ved, men skal du bare ha opp temperaturen fra atten til tjueen, trenger du bare å legge på et par kubber, forklarer Røsholt.

Noen ganger har man ikke plass til så stor tank man ønsker eller trenger. Da finnes det ekspressberedere som varmer opp vannet fortere.

Se opp ved nettkupp

Nettbutikker har blitt en stor konkurrent til rørleggernes eget utstyr. Du kan gjøre gode kupp på nettet - men det kan være smart å forhøre seg med rørleggeren først: Er dette utstyr han vil montere? Håndverkerne står nemlig fritt til å velge hva slags utstyr de vil montere, og dersom de mener kvaliteten er for dårlig er faren stor for at de takker nei.

- Dessverre for oss rørleggere, som gjerne vil selge utstyr, så er de store, kjente merkene, som Oso, Høiax og CTC de samme over alt, så det skal mye til å trå feil om du handler disse på nettet, sier Røsholt.

Husk at håndverkere innimellom tar høyere timespriser dersom de ikke får salg av større artikler, bare småting som rør og koblinger. Håndverkeren sier også fra seg ansvaret for et produkt som han eller hun ikke har levert, men står ansvarlig for at produktet tilfredstiller de nødvendige krav.

Unngå drypping - bruk ekspansjonskar

Mange som bytter fra gammel til ny varmtvannsbereder opplever at det etter kort tid begynner å dryppe fra sikkerhetsventilen på den nye tanken. Dette kan det være ulike grunner til, men alle har med trykk å gjøre.

- Når vann varmes opp, ekspanderer det. Dersom vannet da ikke har noe sted å gjøre av seg, vil det piple ut av sikkerhetsventilen, sier Røsholt.

Tidligere kan slikt vann ha rent tilbake i de kommunale rørene, men dette er ulovlig. For å forhindre at dette skjer, monterer rørleggerne tilbakeslagsventiler der dette mangler, for å følge teknisk forskrift. Da har vannet ikke lenger mulighet til å gå tilbake i rørene.

Med mindre slik renning fra sikkerhetsventilen oppdages, kan det komme til å koste deg dyrt - du vil da varme opp vann som går rett i sluket, eller i verste fall utover gulvet, om du ikke har sluk i rommet med varmtvannstanken.

- Dryppende og rennede sikkerhetsventiler fra beredere er en stor varmtvanns-tapskilde i mange hus. Her renner det mange hundre liter varmt vann rett i avløpet uten at det har gjort noen nytte først. For å unngå dette trenger du et ekspansjonskar på varmtvannstanken. Det tar unna for vannet når det ekspanderer. Det finnes også noen få modeller med innebygd ekspansjonskar, sier Røsholt.

Ekspansjonskar er dessverre en ekstra utgift som må legges oppå utgiften til varmtvannstanken.

Erstatt tapt romvarme

Det at nye varmtvannsberedere er godt isolert er godt nytt for alle som vil spare strøm. Men som alltid, når man tar vekk noe gammelt og erstatter det med noe nytt, kan det ha sine negative sider.

- Enkelte opplever at rommet med den nye tanken blir langt kjøligere enn før. Den gamle tanken var så dårlig isolert at den varmet opp rommet godt, sier Røsholt. Det er noe å tenke på dersom du har tanken i et kjellerrom som skal være oppvarmet - kanskje må du inn med en liten panelovn når du har fått ny varmtvannstank. Trøsten er at det er langt mer energieffektivt å varme opp rommet med ovn enn med vanntank. raa@huseierne.no

Fakta: Når sikkerhetsventilen drypper

Mange opplever at varmtvannstanken - ny eller gammel - begynner å dryppe når de får installert vannmåler i boligen. 

- Da er det fordi de ikke har hatt tilbakeslagsventil før, og så har de fått installert det med vannmåleren. Vannet som tidligere ekspanderte tilbake ut i rørene igjen, kan nå ikke ta den veien, og kommer ut gjennom sikkerhetsventilen, sier Røsholt. 

Det samme skjer også hos folk som ikke har hatt reduksjonsventil tidligere, eller har fått ny samtidig samtidig med den nye varmtvannstanken. Nye reduksjonsventiler har nemlig, i tillegg til et grovfilter, en tilbakeslagsventil som hindrer vannet i å gå tilbake i rørene. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer