Dristig å pusse opp borettslagsbadet

Gå til hovedinnhold

Dristig å pusse opp borettslagsbadet

I borettslag og sameier bør du sjekke opp fremtidige vedlikeholdsplaner før du pusser opp badet ditt.

- I et borettslag eller sameie er det eier som har ansvaret for å sørge for at vedlikeholdet er så bra at det ikke oppstår skader som kan gå ut over bygningen eller naboene, men å pusse opp badet er ikke nødvendigvis det samme som vedlikehold, sier advokat Henning Lauridsen i NBBL.

Har du pusset opp badet kan du ha en liten bombe liggende å ulme. Du kan nemlig risikere å måtte rive ditt splitter nye bad ettersom borettslagets vedlikehold går foran den enkeltes private oppussingsprosjekt. Borettslaget kan ikke la være å fikse dine rør, som kan skape problemer for andre, bare fordi du har pusset opp flott.

– Du bør uansett alltid sjekke om borettslaget har noen planer for vedlikehold som griper inn i boligene. Det er ufornuftig å pusse opp badet før du har sjekket ut om borettslaget har planer om rehabilitering av felles røropplegg. Dropper du dette kan du risikere å måtte pusse opp badet på nytt, sier Lauridsen.

Kostnadene for vanlig vedlikehold må uansett dekkes av eieren.

Utskifting av fellesrør

Dersom boligselskapet, det vil si borettslaget eller sameiet, skal skifte alle fellesrør i bygget blir det ofte nødvendig å bryte opp gulv og vegger på eiernes bad for å få arbeidene utført. Dette vil som oftest være til særdeles ulempe for den enkelte beboer.

- De nye badene må oppfylle kravene som følger av byggeforskriftene, forklarer Lauridsen.

- Eierne må også få et bad med det som kan anses som normalt god standard i dag. Dette betyr nok både fliser, varmekabler og muligens vegghengt toalett. Eier må normalt finne seg i en standardisert løsning slik at jobben med å erstatte de ødelagte badene blir mulig å gjennomføre på en økonomisk forsvarlig måte for boligselskapet.

Boligselskapet kan ikke etterlate badet som en krigssone når de er ferdige med å skifte fellesrørene. I praksis vil badene normalt være så ødelagte at eierne må gis helt nye bad.

Nedbetales som en del av felleskostnadene

Kostnadene for de nye badene kan bli betydelige og skal nedbetales som del av felleskostnadene. Fordelingen skjer i samsvar med den fordelingsbrøken boligselskapet har for felleskostnader. Det vil ofte være samsvar mellom boligens areal og brøken, det betyr at en stor bolig bærer en større del av felleskostnadene enn en liten bolig.

Reklamasjonsrett

Dersom badet skulle viser seg å ha mangler og feil i ettertid har du som i alle andre tilfeller fem års reklamasjonsrett.

- Skulle for eksempel varmekablene stoppe å fungere har man gjennom lovverket fem års reklamasjonsrett. Det er det enten bygget er nyoppført eller det er arbeider som er utført i forbindelse med oppussing, sier Lauridsen.



Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer