Fem ting å tenke på når du skal bygge bad

Gå til hovedinnhold

Fem ting å tenke på når du skal bygge bad

Drømmer du om nytt bad? Her er fem kjappe punkter du bør tenke på før du setter i gang.

Bad er populært, men også veldig kostbart. Å ha en god strategi for hvordan man skal gjennomføre oppussingen er den viktigste faktoren for å få et godt resultat. Siden bad også er det rommet som skaper flest problemer ved eierskifte bør man være våken fra start.

- Det er utrolig viktig å få et solid prosjekt fra start. Og med det mener jeg at man bør få kartlagt behovet, budsjettet og plassen med en gang. Da blir det mye enklere for prosjektlederen å komme med de rette innspillene og ideene med en gang, sier daglig leder Cato Ove Karlsen i Fagrådet for våtrom (FFV).

1)     Ikke slurv fra start

Få kontroll på prosjektet med en gang. Bor du i et borettslag eller sameie er du nødt til å sjekke om det finnes noen fremtidige planer for oppgradering av badene eller rørene i borettslaget.

- Det er ganske håpløst å få seg et nytt bad til 300 000 for så å finne ut at borettslaget skal gjøre store oppgraderinger som fører til at du må rive det splitter nye badet ditt. Det vil alltid dukke opp overraskelser når du setter i gang, men dette er en overraskelse du kan luke ut. Du kommer ingen vei dersom du ender opp i en slik situasjon og kan anse pengene som tapt. Derfor må du sjekke dette nøye, sier Karlsen.

Kontroll er også lettere å ha hvis man har satt en ramme for hva prosjektet skal koste. Da er man også bedre rustet når man henter inn anbud fra de som skal gjøre jobben.

- Du skyter deg selv i foten selv om du har stort rom i budsjettet. Sett et tak og sørg for å få det du ønsker innenfor de rammene. Løse økonomiske rammer gjør at ekstrautgiftene baller på seg unødvendig, sier Karlsen.

2)     Ha en prosjektleder

Karlsen mener man i tillegg bør ha en prosjektleder, og dette kan gjerne være rørleggeren. Rørene kommer man ikke unna, og det er også han som kommer først inn og sist ut av et bad.

- Da får du også en person som har sett og bygd mange bad til å komme med innspill på gode løsninger. De færreste privatpersoner er i stand til å se hele bildet. Stol på de som jobber med dette hver dag. Et lite eksempel på noe folk ikke tenker over er for eksempel noe så trivilielt som hvilken vei døren skal svinge med tanke på hvor du skal ha bryterne til lys, vifte og varmekabler. Monteres dette upraktisk vil du irritere deg gjennom hele badets levetid, sier Karlsen.

Prosjektlederen vil også ha mye større kunnskap til om du er nødt til å flytte på rørene. Prosjektlederen kan også si noe om mulighetene og begrensningene i boligen som også kan påvirke hva slags ventilasjon du ender opp med på badet. Kan du også bruke eksisterende rørløsning kan du spare ganske mye penger.

- Å pigge opp gulvet for å legge nye rør, gjør at tusenlappene flyr ganske fort. En uerfaren privatperson som prosjekterer sitt eget bad vil kanskje få en sånn avgjørelse i fanget og plutselig ble badet mye dyrere enn planlagt.

3)     Finn din stil – men ikke vær for dristig

Det er mye å velge mellom når man undersøker innredning og fliser, og det er stor variasjon i smak. En trend i tiden er store fliser, hvilket har skapt problemer for mange. Det man kan tenke på er om man har noen planer om å selge innen rimelig nær fremtid.

- Det er ikke lurt å pusse opp badet og tro at det skal gi deg høyere salgspris på kort tid. Det vinner man ikke på, men det man kan tenke på er at jo særere valget ditt er, jo færre er det som kommer til å like det. Det er ikke sikkert naboen din liker det du liker, og har du et bad som oppfattes som for sært kan det slå negativt ut når du skal selge videre. Det er slett ikke alle som har lyst til å pusse opp badet umiddelbart når man skal kjøpe en ny bolig, forteller Karlsen.

Karlsen er tydelig på at man naturligvis skal tenke på sin egen smak, og har du tenkt til å bo lenge i din eksisterende bolig skal du gå for det du selv liker, uansett hva det måtte være.

- Da kan det samtidig være greit å se litt på hvor lang levetid et bad har, for så å tenke etter hvor lenge du kan leve med din stil før det må pusses opp igjen.

Vannklosett (gulvmonterte) - 50 år

Servant - 50 år

Badekar - 50 år

Blandebatteri til servant - 15 år

Badearmatur - 15 år

Dusjkabinett - 20 år

Plastsluk - 50 år

Varmtvannsbereder i rustfritt stål - 20 år

Vannmåler - 25 år

4)     Dusjkabinett eller dusje på fliser

Utseendemessig er nok valget enkelt. Det er mye finere med dusjvegger og flotte fliser man kan stå på enn det er med et dusjkabinett. Men, det er aldri sånn at det ikke byr på utfordringer med noe som ser flott ut. Dusjnisje, som det heter, er mye mer utsatt for fuktskader og skaper mer slitasje på badet enn hva et dusjkabinett gjør. Dette valget kan være mye viktigere enn du er klar over.

- Fra et faglig perspektiv er valget enkelt. Du skal gå for dusjkabinett. Det er mye sikrere, fordi du fører vannet fra kabinettet rett ned i sluket, og ikke ned på flisene. Det minimerer risikoen for lekkasje og slitasje, og du vil også ha et bad som vil vare mye lenger, sier Karlsen.

5)     Valg av håndverker

Når du har tenkt gjennom de praktiske tingene du kan ha på plass før badet skal lages er det på tide å gjøre valget av håndverker. Legg prosjektet ut på anbud eller hent inn tilbud fra noen du velger ut selv.

- Da anbefaler jeg rett og slett å bruke et seriøst rørleggerfirma med alle godkjenninger som totalentreprenør. Det er veldig viktig at man velger en godkjent våtromsbedrift. Da er du i trygge hender og du kan være trygg på at alt arbeid som gjøres blir gjort etter gjeldene forskrifter og du må også huske å få all dokumentasjon når badet er ferdig. I vår tidsalder er det viktigere enn noen gang å kunne dokumentere at alt er gjort etter gjeldene standard og ikke minst etter våtromsnormen, sier Karlsen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer