Fare for vannskader med kraner fra Temu
Ekspertene er enige: Hold deg unna vannkraner og rør fra Temu. Det kan ende med store vannskader, og du har heller ingen garanti for at vannet er trygt å drikke.
Tekst: Georg Mathisen
Er du blant dem som liker å handle på den kinesiske nettbutikken Temu? Da vet du sikkert at erfaringene spriker. Noen ganger kan du få et helt greit produkt til spottpris. Andre ganger kommer det noe som er helt ubrukelig – men du har uansett betalt så lite at du synes det var verdt å ta sjansen.
Dyr risiko
Ta sjansen, det bør du ikke gjøre hvis du skal handle til badet eller kjøkkenet. Temu selger kraner, dusjhoder, rør og rørdeler, også, nemlig. Har du kjøpt en saks eller et par sokker, skader det ingen om du gjør et dårlig kjøp, men en dårlig kran kan føre til vannskader for hundretusener.
Forskningsingeniør Geir Lippe Stavnes i Sintef Community er en av dem som godkjenner produktene som skal brukes til drikkevann og vaskevann i norske hus. Vi fikk ham til å se på kjøkkenarmaturer som et eksempel på hva som finnes.
– Et raskt søk på Temu etter tappearmaturer forteller meg at det ligger mange svært billige produkter tilgjengelig for salg. Felles for alle er at det ikke foreligger noen dokumentasjon på at de er testet etter gjeldende produktstandarder, sier Stavnes.
– En så billig løsning kan fort bli en dyr opplevelse dersom armaturen fører til en vannskade, sier han og spør: – Hvem skal kunden gå til ved en eventuell reklamasjon?
Trygt å drikke?
Kraner og rør som skal brukes i Norge, testes slik at du skal vite at de er tette, at de tåler vanntrykket i rørene og at de ikke slites for fort ut. Det er for å unngå lekkasjer og vannskader.
De som skal brukes til drikkevann, må i tillegg sertifiseres, blant annet for å være sikker på at ikke tungmetaller eller andre stoffer smitter fra rørene og over i vannet. I andre produkter fra Temu har Miljødirektoratet funnet både bly, kadmium og helseskadelig plastmykner.
Klage til EU
Direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet håper Temu blir tvunget til å endre seg:
– Vi har dokumentasjon på at det som selges der, er i strid med regelverket. Derfor har Forbrukerrådet og flere av søsterorganisasjonene våre i Europa fremmet en klage på Temu til EU-kommisjonen. Dersom klagen blir fulgt opp og håndhevet, så må Temu legge om praksis, sier hun.
– Jeg tror de kommer til å måtte legge om hele forretningsmodellen sin, sier Blyverket.
Ansvaret er ditt
Forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen, også hun i Forbrukerrådet, forteller at det er ditt ansvar hvis du kjøper inn et produkt fra Temu og leier en rørlegger til å montere det:
– Hvis en forbruker selv har kjøpt inn et produkt fra Temu som forbrukeren ønsker å få montert av en rørlegger, er det i utgangspunktet forbrukeren som har ansvaret og må bære risikoen. Men her er det viktig at rørleggeren gir kunden gode råd og veiledning, oppfordrer Gløersen.
– Ser rørleggeren at produktet mangler nødvendig godkjenning eller utgjør en risiko for lekkasje, skal håndverkeren gi beskjed om dette på en tydelig måte!
Direktorat advarer
Avdelingsdirektør Lars Grøndal i DiBK, Direktoratet for byggkvalitet, setter pris på at Temu og lignende nettbutikker blir tema i mediene.
– Aller først vil vi si til norske forbrukere at vi på det sterkeste fraråder å handle inn tappearmaturer fra Temu eller andre nettløsninger der selgerne ikke forholder seg til europeiske standarder, sier han.
– Når det gjelder denne typen varer, risikerer du å kjøpe produkter som er beregnet for et helt annet vanntrykk enn i Norge. Vi har høyt vanntrykk her hjemme. Produkter som ikke er dimensjonert for dette, kan føre til store vannskader, slår han fast.
DiBK har ikke noen myndighet til å føre tilsyn med byggevarer som Temu sender direkte til forbrukeren. Men i 2019 sjekket direktoratet 228 produkter fra 27 norske firmaer i et eget tilsyn med tappearmaturer. Den gangen måtte mer enn hvert fjerde produkt fjernes fra markedet fordi dokumentasjonen var for dårlig.
Avviser kritikk
Temu avviser kritikken av produktene som selges gjennom plattformen.
– Vi kontrollerer selgere og produkter for å sikre en høy kvalitet som tilsvarer kravene på de markedene vi opererer i, sier Michael Falk. Han leder Agera PR, som representerer Temu i Skandinavia.
Falk forteller at de som skal selge gjennom Temu, må sende inn en rekke dokumenter, skrive under avtaler og garantere at produktene deres er sikre og følger reglene for de markedene de retter seg mot.
– Selgerne må sende inn sertifikater, etiketter, testresultater og registreringsopplysninger for å vise at produktene deres er sikre. Vi går gjennom disse dokumentene før varene får lov til å bli annonsert på plattformen, sier han.
Ifølge Michael Falk gjør Temu også fysiske inspeksjoner, tar stikkprøver og tar bort produkter som ikke følger reglene. Også tilbakemeldingene fra kundene brukes for å sjekke at produktene holder mål.
Slavearbeid
Den amerikanske kongressen gransker Temu for angivelig å bruke tvangsarbeid. I Norge engasjerer MDG-politiker Margit Martinsen Bye seg i det samme spørsmålet:
– Hovedproduktene til Temu lages i Xinjiang-regionen i Kina. Der produserer tvangsinternerte uigurer mot sin vilje, sier Bye. Ifølge menneskerettighetsgrupper og journalister har kinesiske myndigheter satt rundt en million uigurer og andre minoriteter i interneringsleirer de siste årene.
– Det er moderne slaveri. De jobber som rotter, sier Margit Martinsen Bye.
Temu-talsmann Michael Falck avviser påstanden.
– Retningslinjene våre forbyr alle former for tvangsarbeid, barnearbeid og straffarbeid. Vi krever strikt etterlevelse og forbeholder oss retten til å slutte å samarbeide med alle som bryter med retningslinjene våre eller loven. Når det gjelder tvangsarbeid, tar vi det på stort alvor. Standardene og praksisen vår er den samme som hos andre e-handelsplattformer som Amazon, Ebay og Etsy, sier Falck.
Bli en trygg boligeier for kun 619 kroner i året
Som medlem i Huseierne får du gratis juridisk og byggteknisk rådgivning, samt tilgang på gratis kurs, kontrakter og gode rabatter hos våre samarbeidspartnere.
Nysgjerrig på hva mer du får i medlemskapet?
Se alle våre medlemsfordeler her!
MEDLEMSRABATT
Unikt tilbud på alarm!
NYHETER
Viktige regelendringer for boligeiere i 2024
ALT OM BOLIG
Private veier og veilag - dette er reglene
ALT OM BOLIG
Trær på naboens tomt