Tekst: Kari G. Dølgaard
Advokat i Huseierne, Annita Magnussen, forteller at mange tar kontakt med Huseierne om problemer med ventilasjonsanlegg i sameier.
- Felles ventilasjonsanlegg er sameiets ansvar, og hvis det er feil med anlegget vil sameiet, ved styret, ha ansvar for å få dette utbedret, forteller hun.
Men hvis sameiet er under fem år gammelt, kan utbygger være ansvarlig for mangler.
- Uansett må man dokumentere at noe er galt, understreker hun.
Problemene kan være av forskjellig natur
- Litt matos må man kanskje akseptere, men får man all matos fra andre seksjoner inn i egen leilighet må jo noe gjøres, sier Magnussen.
Støy fra ventilasjonen må vurderes på samme måte, mener advokaten.
- Er det høyere støy enn det som aksepteres av innvendig støy, må man jo forsøke å løse det, fortsetter hun.
På samme måte som med alle andre fellesutgifter i sameiet vil det være snakk om en prioritering i forhold til andre vedlikeholdsutgifter sameiet har.
- Det vil være styret, eventuelt årsmøtet som beslutter når man skal løse problemet, understreker hun.
3 typer ventilasjon
- I hovedsak har vi tre typer ventilasjon, forteller fagansvarlig i byggteknisk rådgivning i Huseierne, Ingeborg Bjorvand Engh.
- Naturlig ventilasjon i gamle bygårder: Har en ventilasjonspipe på taket, og en vertikal sjakt som går ned gjennom hele gården, med sidekanaler til hver leilighet.
- Bygg fra 80-90-tallet med mekanisk avtrekksventilasjon: Ventilasjon skjer via ventil på kjøkken, gjerne over koketopp, og på bad.
- I nyere bygg: Ventilasjonsanlegg.
Det handler om hjemmet ditt!
Medlemmer i Huseierne får:
→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter
Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!
I bygg med naturlig ventilasjon
For at den naturlige ventilasjonen skal virke som den er tenkt, kan man ikke hindre luftstrømmen som går i sjakten.
- Et slikt hinder kan være at man tetter igjen luftstrømmen, eller gjennomborer den vertikale sjakten, sier Engh.
Ventilasjonslukene må alltid stå åpne, og filtrene i lukene må jevnlig rengjøres.
Det kan ikke kobles på vifte til ventil på yttervegg eller til ventilasjonskanaler, fordi det da vil motvirke effekten av den naturlige ventilasjonen. Derfor kan det også kun monteres en kjøkkenvifte med kullfilter.
I bygg med mekanisk avtrekksventilasjon
En mekanisk avtrekksventilasjon fungerer slik at tilluftsventiler gir frisk luft inn i leiligheten, mens avtrekkene i kjøkken og på bad trekker ut brukt luft ved hjelp av en vifte på taket.
Tilluftsventiler er vanligvis plassert i vegg ut mot fri luft, og i tilluftsventiler over vinduene. Ventilene må ikke dekkes til slik at de hindrer luftsirkulasjon.
Dersom det strømmer inn luft, for eksempel gjennom nøkkelhull, tyder det på at tilluftsventilene ikke er tilstrekkelig åpne.
- Ikke glem at avtrekksventilene bør rengjøres med jevne mellomrom, påpeker Engh.
I nyere bygg med ventilasjonsanlegg
Som oftest vil det være installert balansert ventilasjon i nyere boliger.
Et riktig montert balansert ventilasjonsanlegg fungerer slik at det fører frisk, filtrert luft utenfra og inn i soverom og oppholdsrom, mens fuktig og forurenset inneluft trekkes ut fra bad, toaletter og våtrom.
- Luftsirkulasjonen skal være slik at friskluften går fra «rene» til «forurensede» områder før den derfra trekkes ut, forklarer Engh.
For at luftsirkulasjonen skal fungere, bør man ha det terskelfritt eller ha rist i innerdørene, slik at luften kan bevege seg fritt mellom rommene.
Er det helt tett mellom rommene, kan man ikke forvente at ventilasjonssystemet vil fungere optimalt.
Som regel vil det være nødvendig å skifte filter en til to ganger i året, og pollenallergikere anbefales å skifte filter etter pollensesongen.
- Er det skifte av filter som er problemet, så vil vi anta at seksjonseier selv har ansvar for å skifte filter i sin seksjon, sier Advokat Annita Magnussen.
Hun tror det vil være rimeligere om sameiet har en fast og samlet avtale om å skifte filter så ofte som det trengs, men påpeker at skifte av filter i prinsippet er en særkostnad for den enkelte leilighetseier.
Et balansert ventilasjonssystem skal stå på hele året, men når boligen står tom, for eksempel i ferier, kan kapasiteten skrus ned.