Sjekk prisen på nyere hus i nærområdet hvor du kan tenke deg å kjøpe, da får du en pekepinn på hvor mye du kan pusse opp for, og likevel holde deg innenfor ny takst etter oppgradering.
Uten tap hvis huset skal selges
Det er faktisk en fordel om kledning og tak bør skiftes ut, for da kan du samtidig etterisolere uten at du må fjerne en kledning som fortsatt ville holdt i mange år.
Nedbetalingstiden i investeringen blir dermed mye kortere.
Et oppgradert hus vil også kunne få en gunstigere forsikringsavtale.
Våre viktigste tips
- Et gammelt, slitt hus er ofte billigere enn et nyere hus. Gamle hus er også gjerne solide.
- Det er smart å ta med en fagperson som har greie på konstruksjon når du går på visning.
- Har du ikke bygningsfaglig bakgrunn, kontakt en energirådgiver med gode referanser som kan fortelle deg hvilke tiltak du bør starte med. Det kan spare deg for tid og penger.
- Husk å sjekke hva du kan få støtte til hos ENOVA før du starter, eventuelt i din egen kommune. Da er du forberedt på hva de trenger av dokumentasjon, og når.
- Kontakt flere banker, fortell om prosjektet, spør om grønt lån. Renteforskjellen mellom et grønt lån, og et vanlig huslån kan utgjøre mange penger.
- Gå til en byggevareforhandler, gjerne flere, fortell om prosjektet, og be om et tilbud for alle materialer og utstyr du trenger, eventuelt også dører og vinduer. Her er det mange penger å spare.
Les tilstandsrapporten nøye
Tilstandsrapporten vil gi deg informasjon om tilstandsgraden i hele boligen. Studer den nøye. Da vil du få en oversikt over hva som haster mest.
- Hvis du har begrenset budsjett bør du unngå å prioritere kjøkken eller bad. Det er store pengesluk.
- Finn heller ut hva som kan bedre komforten og bidra til å begrense oppvarmingskostnadene.
Dugnad gir uttelling
Bortsett fra elektrisk arbeid og rørlegging, er det mye du kan gjøre selv. Forhør deg med familie og venner om du kan få litt hjelp underveis. Mye kan gjøres på dugnad.