Det kan solfangere på taket bidra til å betraktelig redusere, og Zachariassen har erfaring med at installering av solfangere på tak i sameier og borettslag gir store besparelser.
- Det beste utgangspunktet har man i bygg hvor det allerede er felles vann til oppvarming og felles tappevann, sier han.
Prinsippet med solfangere
Solfangerpanelene, som gjerne ligner på solcellepaneler utseendemessig, består av en mørk flate som absorberer solinnstrålingen.
Prinsippet med solfangeren er at solinnstrålingen varmer et væskefylt, lukket rørsystem som ledes fra taket til en dobbeltmantlet akkumulatortank i kjelleren.
I en dobbeltmantlet tank varmer det ytre kammeret opp vannet i det indre kammeret.
I større bygg vil det solfangeroppvarmede vannet ledes videre derfra til andre varmtvannstanker hvor vannet blir ytterligere oppvarmet med strøm til minimum 70 grader.
Når varmtvann som brukes til husholdningen, og kanskje til vannbåren varme forvarmes, vil behovet for videre oppvarming med strøm, kraftig reduseres.
- Solfangere vil kunne dekke behovet for forvarming av vannet store deler av året, og så kan man eventuelt supplere med en luft-til-vann-varmepumpe når det for eksempel er overskyet og solfangeren produserer mindre, forteller han.
Men Zachariassen understreker at det viktig å få en riktig dimensjonering av anlegget, for dersom varmtvannstanken (lageret av vann) er full og forbruket lavt, vil overproduksjonen gå i rett i sluket.
Sjekk om ditt sameie- eller borettslag kan få støtte fra Enova
Solfangere er et godt energisparetiltak
Forsker Åse Lekang Sørensen i Sintef, som tidligere jobbet i Norsk Solenergiforening, og to medforfattere, utarbeidet i 2017 en håndbok kalt «Solvarme i kombinasjon med andre varmekilder».
Hun forteller at en solfanger kan levere fra 300 til 500 kWh varme per kvadratmeter solfangerareal, mens et solcelleanlegg vil levere fra 100 til 200 kWh strøm per kvadratmeter solcelleareal.
- I stedet for å omgjøre solstrålene til strøm, som solceller gjør, så vil en solfanger bruke den termiske delen direkte til varme, og kan forvarme varmtvannet til boligen, men også vannet til vannbåren varme hvis man har det, forklarer forskeren.
- Selv om man her til lands ikke kan klare seg kun med sol, og vi har behov for andre varmekilder i tillegg til solfangeren, så vil solfangeren kunne føre til betydelig reduksjon i oppvarmingsutgiftene, avslutter hun.
Sjekk ut her hvordan prinsippet med solfangere fungerer.