Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard
- Dersom du ønsker å totalrenovere badet ditt, bør du først undersøke med styret om det foreligger planer for oppgradering av badene i ditt sameie- eller borettslag, advarer advokat Annita Magnussen i Huseierne.
I motsatt fall kan du risikere å tape alt du har investert i ditt nye bad.
Eier har ansvar for vedlikehold
- Du har som hovedregel selv ansvaret for å sørge for vedlikehold i din leilighet. Det vil si at du har ansvar for at vedlikeholdet er så godt at det ikke oppstår skader som kan gå ut over bygningen eller dine naboer, påpeker advokaten
Som seksjonseier har du ansvar for at badet er tett, og for å vedlikeholde og rehabilitere dette. Om toalettet lekker, må du derfor selv ta ansvar for å få det reparert på egen regning.
Planer om oppgradering
Men før du planlegger en større oppgradering er rådet at du kontakter styret for å være sikker på at det ikke allerede er en felles oppgradering på gang.
- Sameiet- eller borettslaget kan ha planer om for eksempel å skifte ut rør og avløp i alle leilighetene. Selv om du nettopp har totalrenovert badet, vil bygningens vedlikehold gå foran den enkelte eiers oppussingsprosjekt, understreker Magnussen.
Skifte av rør vil bety at gulv og vegger kan måtte brytes opp, og dermed vil du ha tapt mye penger.
Nye bad må oppfylle krav i byggeforskriftene
- Når badene skal bygges opp igjen, må eierne få et bad med det som kan anses som normalt god standard. Det vil mest sannsynlig inkludere ny membran, nye varmekabler, nye fliser, nytt sluk og sannsynligvis vegghengte toaletter, sier byggteknisk rådgiver i Huseierne, Anders Stensrud.
Eier vil da normalt måtte finne seg i en standardisert løsning slik at jobben med å erstatte de ødelagte badene blir mulig å gjennomføre på en økonomisk forsvarlig måte for sameiet- eller borettslaget.
Oppussingen betales via felleskostnadene
Kostnadene for de nye badene kan bli betydelige og skal nedbetales som del av felleskostnadene.
- Fordelingen skjer i samsvar med den fordelingsbrøken boligselskapet har for felleskostnader. Det vil ofte være samsvar mellom boligens areal og brøken, det betyr at en stor bolig bærer en større del av felleskostnadene enn en liten bolig, påpeker advokaten.
Reklamasjonsrett
Når badet er ferdig oppusset, vil det være smart å sjekke at alt er slik det bør være, for eksempel ved å gå gjennom sjekklisten i denne artikkelen:
Sjekk det nye badet ditt for feil og mangler
- Husk at dersom badet i ettertid skulle vise seg å ha feil og mangler, har du som i alle andre tilfeller, fem års reklamasjonsrett, avslutter bygningsrådgiver Anders Stensrud.