Det første du bør gjøre er å sjekke trekken. Kanskje trekker det fra en ytterdør, en terrassedør eller en balkongdør? Den kalde trekken legger seg langs gulvet, og det oppleves derfor som at det er gulvet som er kaldt.
Bruk for eksempel et tent telys for å sjekke trekken. Trekker det vil flammen blafre.
Ytterdører, terrassedører og balkongdører
Har du en gammel, trekkfull og uisolert ytterdør uten vindfang i et hus, bør du kanskje investere i en ny og isolert ytterdør.
Men før du gjør det, kan du sjekke om det er isolasjon rundt ytterdøren. Kanskje er det lite eller ingenting.
Demonter forsiktig listene rundt døren, og legg i isolasjon med en vindsperre over, før du setter opp listene igjen.
Prøv også tetningslister rundt selve dørbladet. I eldre boliger bør du velge tetningslister i ull eller lin som «puster». I et nyere hus kan du bruke moderne tetningslister.
Det samme kan du forsøke om du bor i en leilighet, men kanskje det der er balkongdøren som er mest trekkfull.
Kald trekk fra vinduer
Gamle vinduer med dårlig u-verdi vil være kalde. Kanskje er det heller ikke isolasjon og vindsperre rundt vindusramma. Den kalde trekken synker ned mot gulvet.
Å fjerne lister, etterisolere og montere vindsperre rundt vinduene før du setter på listene igjen vil hjelpe. Du kan også få laget varevinduer med isolerglass til vinduene. Spør hos din lokale glassmester.
Overgang gulv og vegg
Det kan også være at det blir gulvkaldt der det er dårlig isolert i overgang mellom gulv og yttervegger.
Også der kan løsningen være å forsiktig demontere gulvlistene, legge i isolasjon og montere vindsperre over før du setter på listene igjen.
Gulv
I en leilighet vil du ofte ha en eller flere etasjer under deg, og da er det kanskje ikke gulvet, men trekken fra dører, vinduer og overganger som gjør at gulvet føles kaldt.
I et gammelt hus derimot, vil det ofte være selve gulvet som er ubehagelig kaldt. Å utbedre slike gulv vil forbedre komforten og gi lavere utgifter til oppvarming.
Skal du først utbedre gulvet, isolere mot kald kjeller og antagelig også bytte gulvkledning, så sørg for at isolasjonsarbeidet blir gjort riktig for å unngå fukt- og muggproblematikk.
Rådfør deg derfor først med en fagperson.
Den største utfordringen ved å isolere et gulv mot en kald kjeller er at temperaturen i kjelleren blir lavere. Årsaken er at varmelekkasjen opp i boligrommet er stoppet. Kald luft holder på mindre fuktighet, og man kan få et fuktproblem. Derfor må det tiltak til i kjelleren som for eksempel å forbedre ventilasjonen.
Gamle gulv kan være isolert med leire
Det kan også være et såkalt tilfarergulv hvor det ligger alt mulig rart, gjerne fra byggingen. Da vil det være et godt tiltak å åpne gulvet og fjerne leira eller annet, og erstatte det med moderne isolasjon.
Isolasjonen skal tilpasses slik at det ikke blir glipper inntil bjelkene, at den fyller opp til høyden på bjelkene, og godt inntil veggene. På isolasjonen skal det legges en vindsperre.
Varme i gulvet
Skal du først ta opp gulvet, isolere og legge nytt gulv, bør du samtidig sjekke ut mulighetene for å legge varme i gulvet.
Varmefolie er mye brukt, spesielt fordi det bygger lite. Jevn varme i gulvene vil gi en besparelse i strømbruk sammenlignet med bruk av panelovner på veggen.
Bor du i et hus, vil vannbåren gulvvarme være et godt alternativ. Vannbåren varme kan kobles til en bergvarmepumpe, en luft-til-vannvarmepumpe, en elkjel, en biokjel eller solfangere.
En liten huskeregel er at treverk på gulvet vil føles mye varmere enn fliser ved samme temperatur.