Insekter som skader hytta: Slik forebygger du

Gå til hovedinnhold

Insekter som skader hytta: Slik forebygger du

Insekter som kan skade hytta er først og fremst maur, stripet borebille, og (i enkelte deler av landet) husbukk. Av disse er det stokkmaur som gjør mest skade.

Stokkmaur: Å holde vegetasjonen nede rett ved hytta, er et tiltak som kan forebygge at mauren etablerer seg i hytteveggen. Foto: Mycoteam.

De fleste insekter på hytta er harmløse. Bare noen går løs på treverk, og stokkmauren er den som kan gjøre størst skade, fordi den også kan angripe friskt treverk – ikke bare det som er skadet eller svekket av råtesopp.

Risiko i skogsnære strøk

Risikoen for maur vil alltid være der når man har en hytte bygget av trematerialer i skogsnære strøk, påpeker Huseiernes byggtekniske rådgiver Ingeborg B. Engh

- Om det er bartrær i nærheten, så kan maur gjerne bruke en hytte av trematerialer like gjerne som et tørt grantre, sier hun.

Byggteknisk rådgiver og biolog i Huseierne, Ingeborg B. Engh. 

Stokkmauren foretrekker, i likhet med andre maur, råttent treverk – men de kan også gå løs på friskt tre, forteller forklarer Johan Mattsson, biolog og spesialrådgiver i Mycoteam.

- Vi ser en del eksempler på at stokkmauren først etablerer seg i en del av hytta hvor treverket er råttent, for eksempel nederst på sørveggen. Men så kan de lage seg et sommerreir i friskt treverk oppe i takkonstruksjonen. De tar med egg og larver dit hvor varmen gir bedre larveutvikling. Og da gnager de ganger også i friskt tremateriale. Så trekker de tilbake igjen til hovedreiret om høsten, sier Mattsson.

Mycoteam er et av landets ledende fagmiljøer på sopp, råte, inneklima, insekter – og en mangeårig samarbeidspartner med Huseierne.

Sjekk forsikringen

Har du oppdaget stokkmaur i veggen, så kan du gå ut ifra at de har vært der i noen år, du har bare ikke merket dem. Det betyr at det har lite å si om du gjør noe på dagen, eller venter noen måneder.

Du har tid til å observere mauren og slik finne ut akkurat hvor de holder til. Trolig blir det nødvendig å fjerne litt av panelet på hytta for å sjekke reiret, så da er det en fordel å gjøre det litt planmessig, så du ikke bryter opp mer av veggen enn nødvendig.

- Jeg mener de fleste kan gjøre mye selv. Bruk tid på å kartlegge hvor mauren har hovedreiret, slik at du ikke går inn med for store tiltak. Og husk at du har god tid til å ringe forsikringsselskapet og sjekke hva slags dekning du har. Mange glemmer å melde ifra denne type skader til forsikringen, sier Mattsson.

La profesjonelle sanere

Å fjerne en stokkmaurkoloni selv er imidlertid krevende.

- Stokkmaur er en type skadeinsekt som krever bekjemping av en som kan det, så vårt råd er å bruke en profesjonell skadedyrbekjemper til å kvitte seg med stokkmaur dersom det blir påvist, sier Ingeborg B. Engh i Huseierne.

Indikerer andre problemer

For øvrig er det slik at insekter som spiser på treverket i hytta gir deg en pekepinn på at noe er galt. Maur som ikke er stokkmaur, men som likevel går i treverket, indikerer at treverket er råteskadd og bør skiftes ut. Mens borebille er en varsellampe for fuktforholdene i romluften.

- Dersom du stadig oppdager nye hull etter stripet borebille, så betyr det at det vedvarende er litt for høy relativ luftfuktighet i området. Dette er vanlig i krypkjellere langs kysten. Det er altså sjelden at borebillen i seg selv er det største problemet; men er det mye av den, så indikerer det at du har andre fuktrelaterte problemer, som for eksempel muggsopp, sier Mattsson.

Boremel etter stripet borebille. Foto: Mycoteam.

Fakta:

Husbukk

Husbukk finnes bare i enkelte deler av Sør-Norge, for det meste langs kysten i Agderfylkene og Telemark. Husbukk angriper bartrevirke i alle deler av huset eller hytta. Ulike deler av loft samt solrike vegger blir ofte angrepet.

Voksen husbukk er svart eller brunsvart og har antenner Larvene er hvite og myke. Det er larvene som gnager ganger i treverket. De foretrekker treverk som er under 20 år gammelt. Kjerneved og gammelt treverk holder de seg gjerne unna.

Har du et aktivt husbukkangrep kan det være lurt å kontakte et skadedyrfirma.

Kilde: FHI.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler