55 prosent av det totale strømforbruket går til oppvarming av boligen, og rundt 15 prosent går til oppvarming av vann ifølge Enova.
Varmepumpe
I et eldre hus vil installasjon av luft-til-luftvarmepumpe, og isolering av kaldloft ha en kort nedbetalingstid, bor du i leilighet finnes det også smarte triks.
En varmepumpe kan gi fra to til fem ganger så mye varme som den bruker strøm. Selv om en varmepumpe koster mellom tyve- og tretti tusen kroner, vil du ha spart inn kostnaden på få år.
Flere sameier- og borettslag installerer varmepumpe: Nye varmepumper i gamle blokker
Isolere loftet og loftsluka
Har du et dårlig eller uisolert kaldloft, kan du enten få blåst inn isolasjon (cellulose), eller rulle ut isolasjon. Velger du blåseisolasjon, bør du få en fagperson til å gjøre det, isolasjonsmatter kan du legge selv.
Hvis det ligger en dampsperre på loftet må det sjekkes at den er hel, for å unngå kondens. Hvis du har down-lights i taket under kaldloftet, er det mulig at dampsperren har hull.
Har du et kaldloft, så har du mest sannsynlig også ei loftsluke. Dersom den er uisolert er det også mange strømkroner spart om du isolerer den. Slik gjør du det
Energiglass til vinduene
Selv om vinduene i en vanlig bolig utgjør kun fem til ti prosent av boligens totale ytre flater, kan vinduene stå for opp mot 40 prosent av varmetapet.
I en leilighet kan løsningen være å sette inn varevinduer med energiglass. I et hus kan du skifte ut eksisterende vindusglass med energiglass/isolerglass dersom karmene er i god stand. Det koster en tredjedel av prisen for et nytt, komplett vindu.
Tett luftlekkasjer
Trekker det fra overganger mellom gulv/vegg, vegg/tak og rundt vinduer og dører? Fjern forsiktig listene, og dytt inn isolasjon, før du setter på listene igjen.
Trekker det rundt selve dørbladet eller mellom vinduet og karmene? Sjekk om du kan bytte ut gummilistene for å stoppe luftlekkasjen, eller forsøk med tettelister.
Stegvis oppgradering
Har du større planer, men må ta dem stegvis på grunn av økonomien, vil det være smart å ta kontakt med en energirådgiver som kan gi deg råd om hvor du bør starte.
De små energitipsene i hverdagen
- Den sunneste innetemperaturen ligger på mellom 20 og 22 grader. For hver grad du senker innetemperaturen sparer du omtrent 5 prosent av kostnadene til oppvarming.
- En temperatur på mellom 15 og 18 grader er sunn når du skal sove. Men det kan oppstå kondens på soverom. Sørg derfor at du lufter ofte, kort og effektivt.
- Ta kortere dusjer
- Sjekk at termostaten til varmtvannsberederen er på ca. 75 grader. Er den høyere kan temperaturen senkes.
- Skru av lys og og skru ned varme i rom som ikke er i bruk.
- Unngå å bruke tørketrommel, det er både bedre for klærne dine, og for miljøet.
- Fyll vaskemaskin og oppvaskmaskin. Det koster like mye med en halvfull maskin.
- Vask av klær på 30 grader holder ofte.
- Bruk sparepærer eller LED-pærer til lampene
- Skal du reise bort? Skru av- eller ned, varmekilder mens du er borte, men ta hensyn til utetemperaturen slik at du ikke risikerer frosne rør.