Bruk regnvannet til noe nyttig!

Gå til hovedinnhold

Bruk regnvannet til noe nyttig!

Har det regnet mye hos deg i år? Gruer du deg til høstens styrtregn? Gjør som Vidar fra Drammen som samler regnvannet i en cisterne og bruker det til toalett og klesvask.

Vidar Eggers i Drammen samler regnvannet fra taket og leder det til en cisterne som er nedgravd på gårdplassen. Vannet bruker han til å skylle ned i do og til å vaske klær. Foto: kgd@huseierne.no

Visste du at vi i Norge bruker drikkevann til å skylle ned på toalettet? Vidar Eggers i Drammen måtte stadig forklare at jo, vi bruker drikkevann til det, selv om vann er vårt viktigste næringsmiddel. Han samler regnvann i en cisterne, og lar drikkevannet slukke tørsten i stedet.

Regnet fanges i en regnvanncisterne

Regnvannet han fanger opp fra boligens tak ledes til en nedgravd, fem kubikk stor cisterne med røropplegg, og vannet brukes altså til å skylle ned på toalettet og til å vaske klær.

Cisternen er gravd ned på gårdsplassen. Hvis cisternen blir full, ledes overskuddsvann til et sandfang i plenen hvor det fordrøyes. I 2023 fikk han koblet seg opp til kommunens avløp med løsningen.

En knapp måned etter at cisternen ble koblet til toalett og vaskemaskin, viste vannmåleren at det er brukt 4 600 liter regnvann til formålene. Dermed hadde han også spart tilsvarende antall liter drikkevann.

Gunstig for forsikringen?

Eggers tror at forsikringsselskaper burde ha interesse av å fremme løsninger for å samle opp regnvann, med tanke på alle kjellere som fylles av vann hver gang det kommer styrtregn. I tillegg vil småskala oppsamling av regnvann redusere overvann.

Fra et miljøperspektiv mener Eggers det er bra med alle tiltak som reduserer overvann for å unngå at renseanleggene overbelastes, og dermed redusere risikoen for utslipp av ufiltrert kloakk.

Cisternen er ikke plasskrevende

Eggers cisterne er nedgravd på gårdsplassen hvor familien parkerer, og det tekniske anlegget som han har i kjelleren, kan like gjerne få plass i et skap eller på loftet.  

- Så vil det være kostnadsreduserende å legge ned en cisterne når man for eksempel likevel drenerer rundt boligen, eller bygger ny bolig, sier han, men legger til at det forutsetter at folk i det hele tatt vet at det finnes en slik mulighet.

Samtidig som han fikk gravd ned tanken, la han også opp rørsystemet, slik at selve tilkoblingen ble gjort på et blunk. Vannmåleren kunne han ikke installere selv, for den måtte registreres av en sertifisert rørlegger.

Regnvann som en ressurs

- Å bruke regnvannet til noe fornuftig er som å slå to fluer i en smekk, og alt peker i retning av at vi bør gjøre mer av slike ting, sier seniorforsker i faggruppe Vann og Miljø ved SINTEF Community, Edvard Sivertsen.

Bruk av regnvanncisterner er vanlig andre steder i verden, og noe det jobbes med utenfor Norge. Ofte samles vannet rett under taket. Naturlig fall gjør at vannet ikke trenger å pumpes, noe som er energibesparende.

Sivertsen tror Eggers er noen år for tidlig ute med sin løsning, men innrømmer at SINTEF selv er på det samme sporet. Men de er opptatt av å prøve og dokumentere vannkvalitet med tanke på for eksempel algevekst.

Når vi har vannmangel

- At vi har så mye vann at vi ikke «trenger å tenke på det» er en sannhet med modifikasjoner, for det er kommuner som har utfordringer med vannforsyningen, derav Oslo, sier Sivertsen, og tror at en slik løsning i perioder med vanningsrestriksjoner ville avhjulpet ganske mye.

Han mener kommuner gjør lurt i å undersøke om et slikt konsept kan være fordelaktig. Det vil redusere behovet for rent vann og dermed kostnaden til drikkevannsproduksjon, gi naturlig fordrøyning av overvannet, og gi et mye mer kontrollert påslipp på ledningsnettet.

- Så det er egentlig en vinn-vinn-vinn-situasjon hvis du regner på det, avslutter seniorforskeren.

Regler for håndtering av vann, og gebyr for vann- og avløp

  • Plan- og bygningsloven krever at du skal håndtere eget overvann / regnvann på egen grunn.
  • Ingen får lov til å bygge uten å vise hvordan overvann skal håndteres.
  • I områder med tett leire, eller med fjell, hvor det ikke er mulig å håndtere overvannet, må det ledes vekk.
  • Gebyrforskrifter for vann- og avløp er tilnærmet likelydende i alle kommuner.
  • Bruk av vannmåler er utbredt.
  • Gebyrforskriften er basert på at du betaler for vann- og avløp i forhold til den mengden vann du tar inn i boligen, og som det beregnes avløpsgebyr for.
  • Noen kommuner utsteder gebyrer i forhold til boligens areal (og antatt vannforbruk).
  • Prinsippet med vann- og avløpsgebyr er at det som tas inn fra abonnentene skal dekke kommunens kostnader ved å levere tjenesten.

Denne saken er et utdrag fra en artikkel i medlemsbladet Hus & Bolig 3 - 2023. Som medlem kan du logge inn i medlemsportalen og lese hele artikkelen i Hus & Boligs bladarkiv.

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.


Kjenner du noen som kan ha nytte av et medlemskap i Huseierne?

 

Nå kan du gi ett års medlemskap i julegave for halv pris, kun kr 310,-