7 planter til hekk - som ikke er tuja

Gå til hovedinnhold

7 planter til hekk - som ikke er tuja

Tuja er hekkeplante nummer én her til lands, men det finnes andre! Vi gir deg 7 alternativer.

Lindehekker er vakre og vokser seg tette om sommeren.

1 Lind

Lind er en egnet hekkeplante fordi den tåler beskjæring svært godt – det gjør bare at den vokser seg tettere. Lind vokser fort, og kan bli et stort tre dersom det ikke beskjæres. En lindehekk som beskjæres årlig, blir tett om sommeren, men feller løvet om høsten og vil dermed gi begrenset med skjerming i den kalde årstiden.

Blodbøk.

2 Bøk

Bøk er et tre som kan bli 30-40 meter høyt og opptil 400 år gammelt. Det er en hardfør plante som tåler mye av både sol, skygge og vind, og er derfor populær som hekk. Det selges ulike bøk-typer til hekk, men en populær variant er blodbøken. Den har mørke brunrøde blader som henger på det meste av året, og som dermed gir god skjerming.

Bøken beskjæres jevnlig på sidene, og i toppen når den har nådd ønsket høyde. Pass på at jorda den plantes i ikke er for kompakt og leirete.

Barlind.

3 Barlind

Vil du ha en sterk, vintergrønn hekk som dekker godt og tåler tøff beskjæring? Da kan barlind være et godt alternativ. Barlind blir svært gammel, og når den først har slått røtter tåler den det aller meste.

En periode ble barlind lite brukt som hageplante, fordi folk syntes det virket ufornuftig å plante et så giftig tre i hagen: Både baret og kjernen i bærene er giftige, så i nærheten av beitende dyr eller svært nysgjerrige små barn, er nok ikke dette den beste planten.

Dersom du skal bruke barlind som hekk, bør du vite at barlind har grunne røtter som forsyner seg grådig av vann og næring. En måte å begrense den på, er å stikke røttene med en skarp spade, så de ikke vokser seg inn i naboplantene. Dette kan gjøres hvert år.

Svartsurbærhekk. Foto: obp.no.

4 Surbær

I surbærslekten er det nok svartsurbær som både er den vakreste og den mest populære. Om våren har den fine, hvite blomster. Sommerstid er bladene grønne. Om høsten blir bladene røde, oransje og gule, og busken får svarte, blanke bær. Bærene har frisk smak og er fulle av antioksidanter, og kan brukes til saft, marmelade og vin. Dersom de ikke høstes inn, henger de som et dekorativt element på greinene også etter at bladene har falt om høsten.

Svartsurbær blir 1-1,5 meter høy, og er nokså nøysom, men vil helst ha fuktig jord. Den tåler å stå i både sol og skygge, men får finest blomstring og høstfarger dersom den får mye sol.

Alperips. Foto: obp.no

5 Alperips (ribes alpinum)

Alperips er en hardfør busk som kan bli mellom én og to meter høy. Bladene er små og tredelte, og felles om vinteren. Den får løv tidlig om sommeren og i mai blomstrer den med små, grønngule blomster.

Alperipsen er nøysom og kan leve fint i litt tørr jord. Den tåler også fint å stå noe vindutsatt. Som navnet tilsier, er planten i ripsfamilien, og bærene kan spises, men har ikke særlig god smak.

Ligusterhekk. Foto: Shutterstock.

6 Liguster

Liguster har blitt brukt som hekkplante siden de gamle romerne dyrket hager. I Norge har den vært en vanlig hageplante siden 1700-tallet. Liguster er veldig fleksibel: Den kan beskjæres og holdes veldig lav, eller den kan bygges opp og bli opptil to meter høy. Dersom du vil holde formen på en ligusterhekk, bør du beskjære både på forsommeren og ettersommeren.

Vanlig liguster har god dekkevne som hekk, med sine små, tette blader, som først felles sent på høsten. Vinterliguster har mørkegrønne blader som sitter på hele vinteren igjennom, og har derfor blitt veldig populær, siden den gir skjerming hele året.

Liguster tåler all slags jord og en del skygge.

Bambus.

7 Bambus

Vil du ha en eksotisk og moderne hekk? Med bambus vil du kunne skille deg litt ut i nabolaget. Bambusen er grønn året igjennom, og bladene rasler vakkert i vinden. Bambus vil helst stå lunt og lyst, og i motsetning til en del andre hekkplanter, som er nøysomme og kan stå i nesten hva slags jord som helst, stiller bambusen større krav til jorda: Den må være næringsrik og veldrenert. I kompakt og leirete jord vil bambusen trolig ikke klare seg.

Det finnes mange ulike typer bambus, men de kjennetegnes stort sett av at de er svært hurtigvoksende. Noen kan også bli veldig høye, så sjekk dette ved innkjøp. I tillegg vokser de i bredden, så du bør ha en meters bredde å gå på når du planter bambus.

Bambus blomstrer ca. hvert hundrede år, deretter dør plantene og nye skudd overtar.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer